Programi

cbm - The Color Bandwidth Meter

Mnogo je programa koji u komandnoj liniji mogu prikazati potrošnju memorije, zauzeće procesora ili mrežni promet. Samo na ovom portalu je opisano nekoliko. Mi smo pronašli jedan izuzetno jednostavan program za prikaz prometa po mrežnim sučeljima, koji nema previše mogućnosti, ali je zato izuzetno preglednog ispisa. Iz tog razloga je pogodan za brzi pregled stanja svih mrežnih sučelja ili vizualizaciju na konzoli servera.

Kuharice: 

Prijepis OIB-a iz ISVU sustava u LDAP imenik

Ovih dana privodi se kraju certificiranje AAI imenika po ustanovama. Tim povodom se u zadnje vrijeme diskutira preko alternativne liste za "angažirane CARNet sistemce" o problemima koji su nastali zbog postroženih uvjeta dobivanja certifikata. U ovom kratkom članku osvrnuo bih se na dva spominjana problema, koji se pojavljuju pri unosu više stotina podataka u AAI imenik (LDAP) bez utipkavanja tj. učitavanjem iz liste.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Kaspersky Update Utility 2.0 za Debian Wheezy

Na ustanovi koristimo desetak računala koja nisu umrežena  jer služe za prezentacije ili su u laboratoriju spojena na mjerne uređaje. Na njih korisnici obično prenose podatke putem USB medija, koji znaju sadržavati viruse koje onda "offline" računalo prenosi na druge USB medije. Današnji antivirusi podrazumijevaju redovito ažuriranje svakih nekoliko sati putem mreže. Kako onda riješiti ažuriranje neumreženih računala?

Kuharice: 
Kategorije: 

KeePassX - čuvar zaporki

Pisali smo o tome kako je korisnicima teško pamtiti dugačke i složene zaporke. Što bismo onda rekli za sistemce, koji za svaki server i svaki pojedini servis koriste različite passworde, a budući da su savjesni često ih mijenjaju. Tako se sistemac za čas može naći u situaciji da žonglira s petnaestak, dvadesetak zaporki.

Kuharice: 
Kategorije: 

Tko (ne) želi besplatni ured?

Tehnološki razvoj cloud paradigme s jedne strane te, s druge strane, logika tržišnog nadmetanja koja korporacijama diktira vabljenje potencijalnih klijenata kako god se može, naposljetku porodiše dvije odlične besplatne Web usluge: Microsoft Web Office i Google+. U suštini, riječ je o kombinaciji ključnih resursa i funkcionalnosti – od diskovnog prostora, preko mailboxa do uredskih aplikacija - bez kojih nema učinkovitog uredskog poslovanja.

Kuharice: 
Kategorije: 

Agedu

Filozofija je Unixa da se posao može bolje obaviti s nekoliko manjih alata nego s jednim složenim alatom "koji može sve".  I Linux, dakako, slijedi ovu filozofiju, pa nudi sve alate koji se nalaze i na starijim Unixima. Jedan od njih je i naredba du, od "disk usage".  Ovo je naredba koju svaki sistem-inženjer koristi u borbi protiv velikih potrošača diskovnog prostora.

Kuharice: 
Kategorije: 

Besplatan uredski alat – Kingsoft Office 2012

Ako ste u potrazi za besplatnim uredskim alatima koji bi vam služili kao dobra zamjena za Microsoft Office, svakako obratite pažnju na Kingsoft Office Suite 2012. U prijašnjim člancima već je bilo spomena o sličnim alatima, kao što su Open Office ili Libre Office. Kingsoft za sada podržava dvije platforme: Windowse i Android.

Kuharice: 

Firefox dolazi i na mobilne uređaje

Pozitivna iskustva milijuna korisnika Firefoxa bili su poticaj Mozilli za izradu verzije koja bi se koristila na mobilnim uređajima.

Aza Raskin (http://en.wikipedia.org/wiki/Aza_Raskin) koji pri Mozilli vodi projekt za testiranje primjene, na svojoj je web stranici objavio i video prikaz koncepta s kojim želi predočiti ključne stvari ovog programa za mobilne uređaje. Prije svega, pokušava se riješiti problem malog prostora pri upravljanju podacima na zaslonu (prisutan kod većine mobilnih uređaja) kako bi se omogućilo jednostavno i ugodno pretraživanje.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Download Day je prošao

 Prošla su 24 sata od objave Firefoxa 3 i početka Downolad Daya. Za upis u Guinnessovu knjigu rekorda treba sačekati još nekoliko dana da članovi komisije provjere regularnost.

A u protekla 24 sata napravljeno je 8,475,948 downloada Firefoxa 3. Iz Hrvatske napravljeno je 15112 downloada. A od naših susjeda najviše su se istakli Mađari (oko 84000) i Slovenci (23800).

Vijesti: 
Kuharice: 

Dan D za Firefox 3

 

Danas, 17. lipnja u 19 sati po srednjeevropskom vremenu započelo je 24 satno downloadanje Firefoxa 3, s ciljem da se upiše u Guinnessovu knjigu rekorda kao program s najviše downloada u jednom danu.

Adresa za download je http://www.spreadfirefox.com/node&id=0&t=264

Vijesti: 
Kuharice: 

Stranice

Pretplati se na Programi