Objavljena je CARNET-ova distribucija Debian 10 (Buster)

Poštovani kolege,

objavljena je CARNET-ova distribucija Debian 10 (Buster).

Za nadogradnju na buster potrebno je instalirati paket "carnet-upgrade" te pokrenuti istoimenu naredbu, te jednostavno slijediti upute na ekranu.

S paketom carnet-upgrade uobičajeno dolazi  i dokumentacija koja se nalazi u direktoriju /usr/share/doc/carnet-upgrade. Tu se nalaze upute i savjeti koji će vam pomoći da nadogradnja prođe što jednostavnije i brže. Dokument možete pronaći i ovdje.

Proučite ovaj dokument prije početka zahvata na poslužitelju, pogotovo ako instalaciju radite prvi put. Kao i uvijek, preporučujemo da napravite potpuni lokalni backup podataka.  Možete očekivati da će postupak nadogradnje trajati od dva do četiri sata, ovisno o brzini poslužitelja, brzini veze vaše ustanove, te broju servisa na poslužitelju.

Kao i uvijek, postoje posebne napomene. U busteru dolazi PHP 7.3, pa prije nadogradnje provjerite kompatibilnost svojih CMS sustava i svih modula koji dolaze s CMS-om s novim PHP-om . Promjena inačice nije velika u odnosu na prošlu (PHP 7.0), pa ne očekujemo probleme ukoliko vaš softver već radi na Debianu 9.

U Debianu 10 ne postoji paket phpmyadmin, ali moći ćete ga instalirati iz repozitorija buster-backports.

Poneki problem bi se mogao pojaviti s OpenSSL-om, jer osnovne postavke na Debianu 10 ne dopuštaju ključeve manje od 2048 bita i protokol niži od TLS1.2. Problem možete riješiti ili pravljenjem novih ključeva, pazeći da su minimalno 2048 bita (poželjno) ili smanjiti minimalne zahtjeve u datoteci /etc/ssl/openssl.cnf. Više o toj temi možete pronaći na https://wiki.debian.org/ContinuousIntegration/TriagingTips/openssl-1.1.1, kao i na adresi https://www.openssl.org/docs/man1.1.1/man3/SSL_CTX_set_security_level.html.

Ukoliko koristite bazu Postgres, morat ćete ju reindeksirati, a potencijalni problem s gubitkom mrežne ovezanosti zbog promjene naziva sučelja (eth0 -> enp0s1) možete preduhitriti prije instalacije. Više o tome, ali i drugim potencijalnim problemima možete pročitati na adresi https://www.debian.org/releases/oldstable/amd64/release-notes/ch-information.en.html#migrate-interface-names.

Svoje poslužitelje na Debianu 9 bi trebali nadograditi do 30.06.2022., jer tada ističe LTS (Long Term Support) sigurnosna podrška za Debian 9 (stretch).

U slučaju potrebe podršku potražite na poznatoj adresi "syshelp at carnet.hr".

 

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Zašto taj članak ima datum 2021-05-20 a u stvari je objavljen u siječnju 2022.?

Poštovani, ispravit ćemo datum.