Kloniranje diska sa lošim sektorima

Hard Drive IconGodine rada i vrtnje na tvrdim diskovima ostavljaju posljedice koje  u jednom trenutku počnu dolaziti do izražaja. U ovom našem primjeru računalo staro nekih 10 godina je postalo vrlo usporeno i korisnik se žalio da ga ometa u radu. Pri ponovnom pokušaju logiranja u Windows 7 sustav, sustav nas upozorava da ima problema s lošim sektorima (bad sectors). To je obično upozorenje na koje se mora reagirati što prije, jer postoji opasnost da disk možda neće doživjeti sljedeće startanje, naročito zbog toga što se korisnik već određeno vrijeme susreće s ovim problemom. Podižemo Linux live sistem te Gparted alatom također dobivamo informaciju da disk ima loše sektore.Nismo se željeli baviti istraživanjem o mogućnosti oporavka diska, izolacijom loših sektora ili nekim drugim metodama, nego ćemo pokušati što prije "klonirati" sadržaj na drugi disk. Disku starom 10 godina je ionako došlo vrijeme zamjene. Korisnik ima rezervnu kopiju podataka s oštećenog diska i samo ga zanima da što prije dobije funkcionalno računalo. Nekakav snapshot sistemske particije napravljen Clonezilla alatom  iz 2015. godine imamo spremljen, ali do 2018 na sustavu se vjerovatno štošta promijenilo. Imamo ideju da pokušamo isklonirati cjelokupni oštećeni disk na drugi disk te tako izbjegnemo ponovnu instalaciju softvera, zakrpa, povratak korisničkih podatka  i drugog na stanje iz 2015.

Sada treba odabrati najoptimalniju metodu kloniranja da nam ne uzme previše vremena pošto se radi o oštećenom disku kojeg ne možemo klonirati već nekim provjerenim metodama korištenim na ispravnim diskovima.

Često smo koristili Clonezilla live alat  Clonezilla – prebacivanje preslike na hardverski drugačiji poslužitelj  za namjenu prebacivanja sistema s jednog diska na drugi. Po nekim prethodnim iskustvima na Clonezilla forumu, postoji expert  način rada u kojem postoji -rescue opcija. Po komentarima opcija nije davala baš uvijek najbolje rezultate, ponekad je  predugo trajalo ili su se pak javljale greške. Generalno, preporuka je korištenje alata ddrescue ili  gddrescue o kojima smo pisali na portalu sistemac . U navedenom članku korišten je oblik naredbe disk to image  u svrhu spašavanja podataka. Naša ideja je da radimo disk to disk metodom da operativni sistem uz korisničke podatke prebacimo što prije, pošto nemamo rizika gubitka. Ukoliko metoda disk to disk ne prođe, nemamo izbora nego ćemo morati ići s provjerenim snapshotom snimljenom 2015. godine.

Prema pisanjima korisnika, često preporučenu opciju –rN je bolje ne koristiti zbog mnogih loših iskustava u isforsiranom pokušavanju čitanja oštećenih dijelova koji su činili još veću štetu i trajali dugo vremena. Opcija -f, --force i -n, --no-scrape obećavaju dobar rezultat.

 --force prebrisava particije ili mogući sadržaj na odredišnom disku bez pitanja dok --no-scrape sprječava trošenje previše vremena u pokušajima da se oporave teže oštećena područja ili datoteke. U našem slučaju se traži što efikasnije prebacivanja datotečnog sustava na ispravan disk.

Za pokretanje ddrescue alata smo odabrali minijaturnu Debian Live distribuciju Slax pokretanu sa USB sticka. Na računalo smo priključili ispravan disk na kojeg prebacujemo sadržaj sa oštećenog diska. Odabrana naredba je:

#ddrescue -f -n /dev/sdb /dev/sda /root/log1.log 

Prethodno smo fdisk -l naredbom dobro provjerili da je :

sdb    "loš" disk   320 GB
sda    "dobar" disk 500 GB
log1    log zapis, za svaki slučaj

Kao što se vidi u log zapisu nakon cca 3 sata ddrescue naredba je uspješno završila do kraja. Gasimo računalo i isključujemo 320 GB oštećeni disk, stavljamo noviji 500 GB disk i startamo računalo. Sistem se starta bez problema, čak se čini da su svi korisnički podatci preživjeli transfer na novo odredište. S alatom gparted provjeramo stanje particija, sve se čini u redu, a ostaje nam još neraspoređenog mjesta. Ovaj prostor možemo pretvoriti u EXT4 particiju na koju možemo spremati buduće Clonezilla sessione. Tako spremljene ispravne rezervne kopije NTFS sistemske sda2 particije mogu poslužiti za za ponovni budući oporavak sistema, ukoliko bude potreban.


 

Za svaki slučaj također možete pokrenuti CHKDSK iz Windows nad particijom C: da popravi eventualne dodatne greške prekopirane s oštećenog diska.

Uspješno smo priveli slučaj kraju, nekad se isplati eksperimentrirati s nepoznatim metodama, pa ćemo u budućnosti imati optimalan put za rješavanje ovog tipa problema.

 

 

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Po uputi napravljeno uspješno prebacivanje instalacije na SSD disk. Clonezilla kloniranja nije uspjelo zbog "bad sector" problema. Na starom disku aplikacije su prestale raditi "files corrupted" i slične obavijesti. Nakon fsck C: file sistema sa oporavio i uspješno prošao ddrescue.