sys.kuharica

Ne radi spamassassin u distribuciji jessie?

Česti korisnik sys.helpa D.M. ima problem nakon prelaska na distribuciju jessie. Radi se o tome da spamovi koji su trebali biti zaustavljeni bez problema prolaze do korisnika. Čak ni stavljanje tih spamerskih adresa u crnu listu s direktivom "blacklist_from" ne pomaže. U logovima je mogao uočiti sljedeće:

Kategorije: 

Backup i migriranje klijenata elektroničke pošte 1.dio

Korisnik Windowsa 7 i Outlooka 2007 pokupio je Locky Ransomware nametnika. Ali nekim "čudom" ostale su mu netaknute .pst (Personal Storage Table) datoteke, u koje korisnici spremaju poruke na svom računalu. Malo je misteriozno da Locky nije zahvatio .pst datoteke koje inače prema  popisu pronalazi i kriptira. Ponadali smo se povratku velike količine dokumenata iz arhivskih e-mail poruka, ali nije sve teklo glatko.

Kuharice: 
Kategorije: 

Kako ne restartati krivi poslužitelj: molly-guard

Davna su bila vremena kada je Sistemac morao brinuti o samo jednom poslužitelju (barem je tako bilo u počecima CARNet mreže), sada se mora brinuti o više njih, dok pojedinci skrbe o njih nekoliko desetaka ili više. U kombinaciji sa programima screen/tmux i SSH-om, lako je moguće zbuniti se i napraviti pogrešku, te restartati pogrešan poslužitelj.

Kuharice: 
Kategorije: 

Kako pronaći i vratiti e-mail iz karantene?

Iako na Portalu za sistem-inženjere možete pronaći najčešće probleme koje sistemci mogu susresti u radu, ponekada dobijemo pitanja koja su već odavno objavljena. Čini se da je potrebno povremeno ponoviti neka rješenja, pa krenimo.

Kategorije: 

Gdje zapinju mailovi s Gmaila?

O kašnjenju mailova s Gmaila i drugih velikih providera smo već pisali, ali imamo osjećaj da bi svaki mjesec (ili češće) mogli pisati jedan članak o ovoj temi, jer postoji mnogo mogućih uzroka. I ovaj put smo dobili upit o kašnjenju poruka s Gmaila, ali samo u slučaju kad je uz poruku priložen privitak. Problem nije bio ni u TLS-u, ni u protokolu IPv6, nego na samim Gmailovim poslužiteljima.

Kategorije: 

Kako isključiti IPv6 na Debianu 2?

U članku od prije 6 mjeseci, objasnili smo kako dati niži prioritet protokolu IPv6, iz razloga što ga velika većina sistemaca još nema implementiranog. Zbog toga se događaju timeouti, ponavljanja zahtjeva (primjerice kod apt-get-a) i sličnih usporavanja. No, navedeni recept ne djeluje u svim slučajevima.

Kuharice: 
Kategorije: 

Securiteinfo uveo plaćanje svojih usluga

SecuriteInfo, francuska tvrtka koja se bavi IT sigurnošću, počela je naplaćivati svoje usluge. Ukoliko vam to ime zvuči poznato, njihove usluge rabimo preko paketa ClamAV, odnosno dodatnih i neslužbenih digitalnih potpisa za malver. Ovi potpisi se ne skidaju preko standardnih kanala i programa freshclam, nego ih skidamo pomoću skripte clamav-unofficial-sigs iz crona. No, u SecuriteInfo su ostavili mogućnost da se i dalje besplatno koriste njihove usluge, ali je za to potrebna registracija.

Kategorije: 

Promjena IP adrese poslužitelja za uslugu sys.dns - Upute

Kako smo već najavili, od danas je na snazi nova IP adresa poslužitelja naše usluge sys.dns. Umjesto dosadašnje  adrese 46.149.24.161, od sada ćete u pristupnu listu upisivati ovu: 82.221.47.6.

Kategorije: 

Promjena IP adrese poslužitelja za uslugu sys.dns

Zbog promjene pružatelja usluge, prinuđeni smo promijeniti IP adrese poslužitelja kojeg rabimo za uslugu sys.dns.

Kategorije: 

Restart servisa saslauthd obvezan kod promjene korisničke zaporke

Iako inspiracija za najveći broj članaka na Portalu za sistemce potiče upravo od upita koje zaprimamo na sys.help, od sada ćemo neke vaše upite prenosite nešto direktnije. Pod ovim mislimo da ćemo više pažnje posvetiti konkretnom upitu, te tome u čemu je točno problem. Smatramo da se tako može dodatno naučiti, jer promatranjem tuđih "grešaka u koracima" možemo promijeniti vlastiti način razmišljanja i tako  spriječiti pojavu sličnih problema na vlastitom terenu.

Kuharice: 
Kategorije: 
Pretplati se na sys.kuharica