Gdje zapinju mailovi s Gmaila?

O kašnjenju mailova s Gmaila i drugih velikih providera smo već pisali, ali imamo osjećaj da bi svaki mjesec (ili češće) mogli pisati jedan članak o ovoj temi, jer postoji mnogo mogućih uzroka. I ovaj put smo dobili upit o kašnjenju poruka s Gmaila, ali samo u slučaju kad je uz poruku priložen privitak. Problem nije bio ni u TLS-u, ni u protokolu IPv6, nego na samim Gmailovim poslužiteljima.

Pitanje koje smo dobili na sys.help je glasilo:

"Poštovani,

imamo problem sa kanjenjem mailova s Gmaila i Yahooa na server
server.domena.hr (161.53.X.Y), a mailovi s attachmentom s Gmaila i Yahooa
uopce ne stizu.

Molimo za savjet i pomoc."

Nakon isprobavanja rješenjea s kojima smo se već susreli zatražili smo logove, jer je to jedini način da saznamo što se događa s isporukom maila. Iako se to može  obaviti i "ručno", mnogo nam je pomogao sam Google s Google Apps Toolboxom, odnosno alatom Messageheader.

Sve što je potrebno napraviti je kopirati cijelo zaglavlje u formu, i nakon klika na "Analyse" dobit ćemo preglednu analizu koliko je mail proveo na kojem poslužitelju:

 

U konkretnom slučaju, mailovi su se zadržavali po 6 minuta na googleovim poslužiteljima, pa tu nismo mogli ništa poduzeti, osim javiti njihovoj tehničkoj podršci ukoliko problemi potraju.

Važno je napomenitu da morate kopipejstati cijelo zaglavlje, gdje se vide linije "Received", što možete dobiti u svom mail klijentu sa opcijma "Show Raw Headers", "Full Headers" ili sličnim opcijama.

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet