CERT RSS

Pretplati se na CERT RSS feed
Osvježeno: prije 12 minuta 56 sekundi

Aplikacija uTorrent ranjiva na udaljeno izvršavanja programskog koda

pet, 2018-02-23 10:20

Istražvači tvrtke Google Project Zero upozoravaju na dvije otkrivene ranjivosti udaljenog izvršavanja proizvoljnog programskog koda u popularnoj verziji BitTorrent-ovog klijenta uTorrent. Prema istraživačima, propusti napadačima omogućuju otkrivanje korisničkih informacija ili umetanje zlonamjernog računalog programa (eng. malware) na korisničko računalo.

Ranjivosti su vezane uz probleme uzrokovane web aplikacijama dok obrađuju podatke u Json formatu. Napadačev kod skriva se iza web stranica koje komuniciraju s uTorrent-ovim RPC serverima.

Razvojni tehničar uTorrent aplikacija u tvrtki BitTorrent odgovara da su ranjivosti zakrpane u novim beta verzijama uTorrent Windows aplikacije. Zakrpa će biti puštena u javnost u nadolazećim danima no korisnici ovdje mogu proaktivno sami preuzeti istu.

Nedugo nakon, Bittorent objavljuje i službenu obavijest u kojoj napominju da su problem dijagnosticirali, riješili i da će ovaj tjedan korisnicima aplikacije biti ažurirane.

21.02.2018threatpost.com array(0) { }

HGK predstavlja Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju

sri, 2018-02-21 14:48

Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (ICC Hrvatska) u suradnji s nacionalnim partnerima predstavit će Vodič ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju. Događanje će se održati 5. ožujka 2018. godine u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (Rooseveltov trg 2).

Na panel raspravi koja se održava u sklopu događanja sudjelovat će, između ostalih, i pomoćnik ravnatelja za Nacionalni CERT Tomislav Štivojević. Tema panel rasprave bit će „Izazovi informacijske sigurnosti iz prakse poslovanja hrvatskih poduzeća“, a cijeli preliminarni program možete pronaći ovdje.

Vodič koji će biti predstavljen na pristupačan način pojašnjava osnove informacijske sigurnosti u poslovanju, upozorava na sigurnosne ugroze i rizike poslovanja na Internetu te nudi praktična rješenja za učinkovitije upravljanje rizikom. Navodi načela i postupke koji će pomoći u postizanju bolje informacijske sigurnosti, a upitnik za samoprocjenu pružit će uvid u stanje informacijske sigurnosti vašeg poduzeća.

Vodič je namijenjen poduzećima svih veličina i iz svih sektora gospodarstva, vlasnicima poduzeća, menadžmentu i zaposlenicima te nije ograničen samo na IT službe. Istaknuti stručnjaci iz javnog i privatnog sektora predstavit će Vodič kao neprocjenjiv alat i pomoć tvrtkama te govoriti o izazovima s kojima se hrvatsko gospodarstvo suočava u području informacijske sigurnosti i usklađenosti s propisima.

Više informacija o događanju, kao i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje.

21.02.2018hgk.hr array(0) { }

Nacionalni CERT sudjelovao na okruglom stolu na temu kibernetičke sigurnosti

pet, 2018-02-16 15:11

Sigurnost informacijsko-komunikacijskih sustava u današnje vrijeme osjetljiva je tema, a time potaknut Poslovni dnevnik organizirao je okrugli stol na temu kibernetičke sigurnosti na kojem je sudjelovao pomoćnik ravnatelja za Nacionalni CERT Tomislav Štivojević uz predstavnike ministarstava i poslovnog sektora.

U svibnju ove godine na snagu stupa Opća uredba o zaštiti osobnih podataka građana Europske unije (GDPR) za čije je nepoštivanje EU raspisala iznimno visoke kazne s kojima se nikome ne isplati suočiti. Kako su se složili sudionici okruglog stola, stručnjaci iz područja informacijske i kibernetičke sigurnosti, u sigurnost računalnih i informacijskih sustava ulaže se nedovoljno jer vlada mišljenje da se radi o trošku bez dodatne vrijednosti koji ne povećava direktno dobit te da je samim time neisplativ.

Renato Grgurić, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova uz problem nedostatka radne snage koja bi se bavila ovom problematikom, ističe i da većina napada ostaje neprijavljena što također otežava njihovo predviđanje. Valja spomenuti i da su svi napadi zapravo način na koji hakeri žele monetizirati svoje vještine. Protiv toga se možemo boriti na nekoliko načina, od čega je backup podataka svakako onaj najdostupniji, a edukacija i podizanje svijesti javnosti i zaposlenika su dio koji se također ne bi smio zanemarivati. Činjenica je da je Hrvatska jedna od najliberalnijih zemalja po pitanju otvaranja bankovnih računa, i većina hrvatskih tvrtki svoju sigurnost stavlja u ruke inozemnih tvrtki na drugom kraju svijeta s kojima nemaju niti kvalitetnu komunikaciju.

Pomoćnik ravnatelja Odjela za Nacionalni CERT Tomislav Štivojević slaže se da su upravo u industrijama katastrofalne posljedice više no moguće te da zapravo nema sektora ni posla koji se u nekom obliku ne oslanja na informacijske sustave. "Napadi izvana se smanjuju, a iznutra ostaju na istoj razini ili se čak i povećavaju. Socijalni inženjering je nešto što bismo trebali staviti u fokus jer se većina napada ostvaruje uz posredstvo čovjeka. Stoga ćemo uz novac koji nam je dostupan iz europskih fondova provoditi edukacije posvećene navedenoj problematici. Govoreći o plaćama, državni sektor je u ovom kontekstu najnepovoljniji položaj jer su plaće u privatnom sektoru za stručnjake tih profila nekoliko puta veće. Oni su, pak, opet u svojevrsnom nepovoljnom položaju jer su plaće u inozemstvu još veće, pa najbolji odlaze", ističe.

Sigurnost ne treba gledati kao konačno stanje nego kontinuirani proces, složili su se sudionici okruglog stola, a uz novac europskih fondova nedovoljni financijski kapaciteti više ne bi trebali biti izlikom. Osvrnuvši se na aktualni GDPR, ističe kako je naglasak na podacima, a ne na sustavima samima. "Gledat će se je li tvrtka poduzela minimalne razumne radnje i tada neće biti kažnjavanja. Rekao bih da 90 posto zaštite čini edukacija, a ostatak konkretan proizvod. Sigurnost ne treba uzimati zdravo za gotovo. Na raspolaganju nam je novac iz EU fondova kojim možemo pokrenuti mnoštvo projekata za podizanje svijesti o važnosti informacijsko - komunikacijske sigurnost", zaključio je Štivojević.

15.02.2018poslovni.hr array(0) { }

Web stranice britanske i američke vlade zaražene kriptovalutnim minerima

uto, 2018-02-13 15:59

Više od 4200 web stranica, među kojima su i one britanske i američke vlade, pogođene su 11. veljače od strane Monero kripto-valutnog miner programa.

Ranjivost je bila aktivna 4 sata, no bili smo spremni na takav napad i pripremili smo se, odgovara Martin McKay, voditelj odjela za sigurnost tvrtke Texthelp.

Korisnički podaci nisu niti kompromitirani niti ukradeni, i istraga je u tijeku, napominje McKay. Procjena je da su pogođene 4275 web stranice. Prvi napad primijetio je stručnjak za sigurnost, Scott Helme, uočivši da mu antivirusni program javlja problem pri spajanju na web stranicu britanske informativne službe. Bilo je prilično šokantno spoznati da se na toj stranici vrti kripto-valutni miner, program koji hvata transakcije i objavljuje ih na javnom ledgeru (glavnoj knjizi) transakcija. Miner je pod djelovanjem skripte, nametnuto dodane biblioteke predstavljane kao treća strana.

Ovaj napad nas ne iznenađuje, stranice poput ove su meta napada jer napadačima omogućuju mogućnost prenošenja zaraze na druga računala u mreži, napominje Helme. Napad je mogao biti spriječen da je stranicama omogućena usluga "subresource integrity" (integritet izvora) kojom se web preglednici osiguravaju da s weba povlače siguran sadržaj.

U zadnje su vrijeme kripto miner sustavi veoma popularni među cyber kriminalcima. Smominru botnet (mreža zaraženih računala) zarazila je više od pola milijuna računala, a od svibnja ove godine autori ovog botneta zaradili su više od 3,6 milijuna američkih dolara.

12.02.2018threatpost.com array(0) { }

Kompromitirani podaci 800 000 korisnika Swisscoma

pet, 2018-02-09 16:46

Swisscom, najveća telekom kompanija u Švicarskoj, doživjela je veliko curenje podataka svojih korisnika. U ovom slučaju riječ je o oko 800 000 korisnika što je jednako 10% cjelokupne švicarske populacije.

Podaci kojima je pristupljeno sastojali su se od imena i prezimena, kućne adrese, datuma rođenja te telefonskih brojeva korisnika Swisscoma. Tvrtka u svojoj izjavi navodi kako su sporni podaci dostupni na javnim domenama i javno dostupnim listama.

Podaci su karakterizirani kao "ne-osjetljivi" unutar švicarskog zakona o zaštiti podataka. Ništa od osjetljivih podataka poput lozinki, transakcijskih potvrda, korisničkih podataka nisu izloženi riziku.

Swisscom je zabilježio pojavu incidenta u jesen 2017. godine tijekom rutinske provjere operacijskih aktivnosti. Navodno, napadači su zaobilazeći sigurnosna ograničenja ostvarili pristup osjetljivim podacima i zloupotrijebili ovlasti nad korisničkim podacima.

Swisscom radi na pružanju sigurnosti kako bi suzbio pojavu istih napada u budućnosti. Navedeno uključuje jači proces autentifikacije i zabranu upita za korisnike. U pitanju je curenje podataka koje na globalnoj razini ne predstavlja značajan incident.

No, u slučaju Švicarske, ovakav propust odražava se na sigurnost svake obitelji, napominje Ilia Kolochenko, izvršni direktor tvrtke High-Tech Bridge. Ukradeni podaci omogućuju napadačima niz mogućnosti, među ostalima lažno predstavljanje, preuzimanje lozinki, kampanje prijevare što za posljedicu vuče znatnu dugoročnu štetu.

Swisscom naglašava kako nije zabilježio porast u reklamnom oglašavanju i drugim aktivnostima na štetu korisnika, no upozorava na podizanje razine svijesti i osvještavanja važnosti računalne sigurnosti.

Sigurnost vanjskih partnera i nemogućnost njihovog adresiranja danas predstavlja veliki problem. Mnoge međunarodne korporacije se usmjeruju upravo na taj problem, napominje Kolochenko. Računalni napadači usmjeruju fokus pronalasku ranjivosti s lako dostupnim pristupom, a na sreću, mnoge tvrtke rade na uklanjanju istih ranjivosti.

Bez obzira na to što osjetljivi podaci nisu pogođeni curenjem, povjerenje između korisnika i tvrtke je dovedeno u pitanje. Situacija dovodi do ozbiljne korisničke sumnje spram ustanova koje vode brigu o zaštiti digitalnih podataka.
 

08.02.2018helpnetsecurity.com array(0) { }

Dan sigurnijeg Interneta 2018.

uto, 2018-02-06 15:57

Danas se diljem svijeta obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Pokrenut kao inicijativa projekta EU SafeBorders 2004. godine, Dan sigurnijeg Interneta plod je rada mnogih institucija koje ovakvim djelovanjem žele osvijestiti cjelokupnu populaciju o važnosti sigurnog služenja Internetom. Danas se Dan sigurnijeg Interneta obilježava u 130 zemalja svijeta, a Nacionalni CERT je, nakon prošlogodišnjeg webinara "Socijalni inženjering - čovjek kao najveća ranjivost sustava", nastavlja ovu tradiciju današnjim webinarom.

Webinar je bio naslovljen "WannaCry - Dani nesigurnog Interneta", a tijekom webinara se, na primjeru najveće zlonamjerne ransomware kampanje u povijesti, prikazalo kako se ovakvi napadi izvode, koje mogu biti posljedice zlonamjernih kampanja te na koji način se zaštititi.

Sudionici webinara uglavnom su bile osnovne i srednje škole koje su Dan sigurnijeg Interneta obilježile na ovaj način. Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima, a za ne koji su webinar propustili snimka će biti naknadno dostupna na portalu meduza.carnet.hr.

06.02.2018Nacionalni CERT array(0) { }

Mogući računalni napadi iskorištavanjem ranjivosti Meltdown i Spectre

pet, 2018-02-02 16:08

Sigurnosni stručnjaci u posljednje vrijeme nailaze na sve veći broj slučajeva povezanih s ranjivostima Meltdown i Spectre.

Prema analizi stručnjaka iz tvrtki AV-TEST, Fortinet i Minerva Labs, zabilježeno je više slučajeva u kojima pojedinci eksperimentiraju s proof-of-concept (PoC) napadima koji koriste ranjivosti Meltdown (CVE-2017-5754) i Spectre (CVE-2017-5715, CVE-2017-5753).

Sigurnosna tvrtka AV-TEST navodi kako je otkrila 139 sumnjivih datoteka koje su vezane uz prethodno spomenute ranjivosti. Posebno je zabrinjavajuća činjenica kako su se na stranici VirusTotal počele pojavljivati inačice zlonamjernog sadržaja koje koriste ove dvije ranjivosti.

Iako većina dokaza ukazuje kako je većina ovih slučajeva povezana sa sigurnosnim stručnjacima koji proučavaju ove ranjivosti, ne može se sa sigurnošću reći kako neki od slučajeva nisu povezani sa zlonamjernim napadačima koji ranjivosti žele iskoristiti za daljnje napade.

Također, podaci pokazuju kako je ovakvih slučajeva svakim danom sve više. Slučajevi koji se nalaze na stranici VirusTotal ne nude potpunu sliku jer većina napadača ne koristi servise ovog tipa te je teško pretpostaviti u kojoj se mjeri radi na razvoju zlonamjernog sadržaja koji koristi ove ranjivosti.

Ranjivosti Meltdown i Spectre, u slučaju uspješnog iskorištavanja, napadaču pružaju mnogo informacija, a Mozilla je nedavno potvrdila kako se ranjivost Spectre može iskoristiti ugrađivanjem proizvoljnog koda u JavaScript datoteke.

01.02.2018bleepingcomputer.com array(0) { }

Cisco objavio zakrpu za kritičnu ranjivost

sri, 2018-01-31 16:04

Cisco je objavio zakrpu vezanu za ranjivost oznake CVE-2018-0101 u SSL (Secure Sockets Layer) VPN funkcionalnosti Cisco ASA softvera. Ranjivost je posljedica pokušaja dvostrukog oslobađanja dijela memorije kada je omogućena "webvpn" značajka na Cisco ASA uređaju, a potencijalnim neautenticiranim udaljenim napadačima omogućuje izvršavanje proizvoljnog programskog koda i izvođenje napada uskraćivanjem usluge. Savjetuje se ažuriranje izdanim zakrpama, a ranjivosti CVE-2018-0101 dodijeljena je najviša razina kritičnosti (CVSS) - 10 od 10.

Popis pogođenih uređaja nalazi se u nastavku:

 • 3000 Series Industrial Security Appliance (ISA)
 • ASA 5500 Series Adaptive Security Appliances
 • ASA 5500-X Series Next-Generation Firewalls
 • ASA Services Module for Cisco Catalyst 6500 Series Switches and Cisco 7600 Series Routers
 • ASA 1000V Cloud Firewall
 • Adaptive Security Virtual Appliance (ASAv)
 • Firepower 2100 Series Security Appliance
 • Firepower 4110 Security Appliance
 • Firepower 9300 ASA Security Module
 • Firepower Threat Defense Software (FTD)

Ranjivost je otkrio Cedric Halbronn iz NCC grupe te je odmah obavijestio Cisco, a o svojem pronalasku će održati i predavanje na konferenciji Recon Brussels 2. veljače. Zakrpu za spomenutu ranjivost možete preuzeti ovdje

30.01.2018csoonline.com array(0) { }

Nacionalni CERT sudjelovao u "Cyber SOPEx" vježbi

sri, 2018-01-31 15:12

Jučer, 30. siječnja, Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (engl. European Network and Information Security Agency), organizirala je kibernetičku vježbu "Cyber SOPEx" s ciljem poboljšanja suradnje između CSIRT-ova (eng. Computer Security Incident Response Team). Ovo je bila prva vježba takvog tipa.

Preko 70 specijalista iz europskih CSIRT-ova i CERT-ova, uključujući Nacionalni CERT, sudjelovalo je u vježbi čiji se scenarij odvijao oko kibernetičkih napada u pomorskom sektoru. Vježbom su se, osim suradnje, poticale kreativne ideje.

"Cyber SOPEx" prvi je korak u seriji ENISA-inih vježbi kojima je fokus na podizanju svijesti o pojedinoj situaciji, dijeljenju informacija, razumijevanju uloga i odgovornosti unutar tima te korištenje alata potrebnih za uspješno rješavanje incidenata. Dugogodišnji cilj ovog projekta je poboljšanje operativne suradnje u području kibernetičke sigurnosti unutar Europske unije.

Mreža europskih timova za obradu računalno-sigurnosnih incidenta (CSIRT) nastala je temeljem direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS direktiva) koju je donijela Europska unija s ciljem postizanja visoke razine sigurnosti mreže i informacijskih sustava unutar EU, doprinosa razvoju povjerenja među državama članicama te promicanja brze i učinkovite operativne suradnje.

30.01.2018enisa.europa.eu array(0) { }

HAKOM objavio brošuru o zaštiti djece i mladih na Internetu

uto, 2018-01-30 15:53

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) poslala je proteklog tjedna na adrese svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj redizajniranu brošuru o zaštiti djece i mladih na Internetu povodom obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta 6. veljače.

Brošura „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“ sadrži niz savjeta te korisnih i praktičnih savjeta o opasnostima i sigurnosti na Internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža.

Brošure će se podijeliti svim učenicima 5. razreda, a oni će ih moći odnijeti u svoje domove te s roditeljima proučiti na koji način biti siguran u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona. Uz korisne savjete za djecu i za roditelje, brošura prenosi rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na Internetu, koje je krajem prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online, a koje je obuhvatilo 1000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike.

30.01.2018hakom.hr array(0) { }

Najpopularniji kibernetički napadi u 2017. godini

pet, 2018-01-26 15:44

Godišnji izvještaj sigurnosne tvrtke Malwarebytes otkriva kako su zlonamjerni ransomware, adware i crpytojacking sadržaji bili veoma popularni među napadačima u 2017. godini.

Podaci što ih je tvrtka sakupila ukazuju na trend rasta u gotovo svim kategorijama kibernetičkog kriminala te možemo zaključiti kako je 2017. godina bila veoma uspješna za sve pojedince koji su se bavili kibernetičkim kriminalom.

Prema izvještaju, broj napada zlonamjernim ransomware sadržajem prema poslovnim subjektima u 2017. godini porastao je za više od 90%, dok je prema privatnim korisnicima broj napada porastao za 93%.

Najaktivniji mjesec u 2017. godini bio je rujan, a u periodu od srpnja do rujna 2017. godine broj napada zlonamjernim ransomware sadržajem porastao je za 700% u odnosu na isti period u 2016. godini. Najviše je slučajeva bilo povezano sa zlonamjernim sadržajima WannaCry, Locky, Cerber i GlobeImposter.

Uvrštavanje zlonamjernog ransomware sadržaja na listu najvećih prijetnji u 2017. godini ne čudi kada se prisjetimo kako su prošle godine izvedena tri veoma velika napada - WannaCry, NotPetya, BadRabbit - u kojima je pogođeno više desetaka tisuća korisnika.

Unatoč ranije spomenutim napadima, Malwarebytes napominje kako je s krajem godine došlo do pada slučaja povezanih sa zlonamjernim ransomware sadržajem. Sigurnosni stručnjaci su primijetili su kako se napadači sve manje služe zlonamjernim ransomware sadržajem te kako sve više koriste ostale skupine zlonamjernih sadržaja.

25.01.2018bleepingcomputer.com array(0) { }

Osobni podaci novorođenčadi prodaju se na Dark Webu

sri, 2018-01-24 15:32

Osobni podaci djece, s datumima rođenja i djevojačkim prezimenima majki, tražene su informacije već duži niz godina. Nedavno je pronađena reklama koja vodi do foruma putem kojeg se mogu kupiti osobni podaci novorođenčadi, i to za 300 američkih dolara (u bitcoin kriptovaluti) po paketu podataka. Ovakve podatke napadači koriste za dizanje kredita, kao podatke za prijavu za uslugu kreditnih kartica te za ostale povlastice.

Krađe identiteta djece mogu ostati neotkrivene godinama tj. sve do trenutka kada se osoba s tim identitetom ne odluči za iskorištavanje ranije spomenutih povlastica. Upravo iz tog razloga ovi su podaci veoma vrijedni te napadači koriste sve metode zaštite kako bi prikrili svoj stvarni identitet.

Podatke se može kupiti preko online trgovine koja se nalazi na Dark Webu, a kojoj se može pristupiti putem preglednika Tor. Na pojedinim forumima moguće je pronaći i detaljne upute kako uspješno izvesti krađu identiteta, a najčešće se prodaju setovi podataka nazvani "fullz" koji označavaju potpuni set osobnih podataka o pojedincu.

Tvrtka koja je otkrila prodaju osobnih podataka novorođenčadi, Terbium Labs, tvrdi kako je ovo prvi put kako su naišli na takvu vrstu podataka. Prema njihovim riječima, osobni podaci mlađe djece su veoma traženi, ali tek se nedavno krenulo s podacima novorođenčadi.

Potražnja za osobnim podacima djece i novorođenčadi ne čudi. Prema izvještaju istraživanja provedenog na sveučilištu Carnegie Mellon, slučajevi u kojima dolazi do krađe osobnih podataka djece više su od 50 puta češći od krađe podataka vezanih uz odrasle osobe.

22.01.2018money.cnn.com array(0) { }

ENISA izdala pregled stanja računalno-sigurnosnih incidenata u 2017. godini

pet, 2018-01-19 15:52

U 2017. godini svjedoci smo velikog porasta broja informacija o računalno-sigurnosnim incidentima, kibernetičkim prijetnjama te s računalnom sigurnošću vezanim pojavama. Sve se češće informacije povezane s računalnom sigurnošću prenose putem medija te je interes široke populacija za pitanja iz polja računalne sigurnosti sve veći. ENISA (engl. European Network and Information Security Agency) objavila je svoj godišnji izvještaj u kojem nude pregled stanja računalne sigurnosti u 2017. godini. Ovim izvještajem žele istaknuti probleme koje pronalaze u kontekstu računalne sigurnosti, ali i educirati korisnike o koracima kojima bi se razina sigurnosti mogla podići.

Ukratko, trendovi u računalnoj sigurnosti u 2017. godini pokazuju kako računalna sigurnost postaje sve važnije pitanje. Napadi su postali sve složeniji i sofisticiraniji, a napadače je sve teže otkriti zbog složenih metoda obfuskacije.

Također, infrastruktura što ju napadači koriste napredovala je u prošloj godini te je zbog napretka u anonimizaciji i enkripciji sve teže otkriti stvarne napadače te ih povezati s napadima.

Monetizacija je, potpomognuta razvojem digitalnih kriptovaluta, postala pokretačka sila iza napada koji su sve češće financijski motivirani.

Sve češće se govori o nacionalno potpomognutim napadima što predstavlja posebnu prijetnju za komercijalne i nacionalne aktere koji su aktivni na međunarodnoj sceni.

Koncept kibernetičkog rata sve se češće spominje u kontekstu računalne sigurnosti, a ova činjenica posebno pogađa operatere kritične infrastrukture pogotovo u poljima koja su podložna računalnim napadima.

S druge strane, vještine i sposobnosti pojedinaca predstavljaju značajan problem organizacijama jer još uvijek ne postoje zadovoljavajući programi obuke i edukacije kojima bi se podigla svijest o računalnoj sigurnosti te smanjila razina opasnosti.

U usporedbi s 2016. godinom, ENISA navodi kako broj zlonamjernih softvera (malware) stagnira, dok broj phishing, spam i ransomware incidenata raste. Broj DoS (Denial of Service) napada se smanjuje, a smanjuje se i broj botova.

Uspoređujući ENISA-in izvještaj za 2017. godinu s incidentima u Hrvatskoj koje je zaprimio i obradio Nacionalni CERT u 2017. godini, možemo reći da se trend kretanja incidenta prema vrsti uglavnom podudara. Raste broj phishing i spam incidenata, što je u Hrvatskoj najznačajnija promjena u odnosu na 2016. godinu, dok se broj botova vidljivo smanjuje. To smanjenje djelomično se može pripisati činjenici da se svijest korisnika o ugrozama na Internetu povećava te da oni češće ažuriraju svoje operacijske sustave i antivirusne alate.

ENISA-in izvještaj za 2017. godinu u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

15.01.2018enisa.europa.eu array(0) { }

Uhićena osoba iza stranice LeakedSource.com

uto, 2018-01-16 15:33

Kanadske vlasti uhitile su i optužile u sklopu policijske akcije "Project Adoration" na području Ontarija pojedinca koji se nalazio iza internetske stranice koja je prikupljala ukradene povjerljive i privatne podatke te ih prodavala. Prema riječima kanadske policije, Jordan Evan Bloom (27) je putem svoje internetske stranice LeakedSource.com prodavao privatne podatke vezane uz više od 3 milijarde korisničkih računa, a do sada je zaradio preko 200 000 američkih dolara.

Stranica LeakedSource pokrenuta je krajem 2015. godine, a putem nje se trgovalo s povjerljivim podacima korisničkih računa vezanih uz usluge LinkedIn, VK.com, Last.Fm, Ashley Madison, MySpace, Twitter, Weebly te Foursquare. Lozinke i korisnička imena, prikupljene nakon značajnih incidenata curenja podataka, prodavane su svima koji su za njih bili spremni platiti naknadu.

Stranica LeakedSource je početkom 2017. godine ugašena te su svi povezani računi na društvenim mrežama suspendirani nakon reakcije mjerodavne službe. Međutim, stranica istog domenskog naziva smještena na ruskim poslužiteljima još je uvijek aktivna te se putem nje još uvijek može doći po privatnih i povjerljivih podataka.

Kanadska policija objavila je su joj u akciji pomagali predstavnici FBI-a te nizozemske policije bez kojih uhićenje ne bi bilo moguće. Prema nekim procjenama, Bloom bi mogao očekivati maksimalnu kaznu od 10 godina u zatvoru, a suđenje mu započinje 16. veljače.

16.01.2018thehackernews.com array(0) { }

Ogromna kazna za nepoštivanje uredbe o zaštiti podataka

pet, 2018-01-12 14:15

25. svibnja 2018. godine na snagu stupa GDPR (General Data Protection Regulation) odnosno Opća uredba o zaštiti podataka koja predviđa ozbiljne kazne u slučaju njezinog kršenja (do 20 000 000 EUR ili do 4 % ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini, ovisno o tome što je veće).

No, i po "staroj" no trenutno važećoj direktivi odnosno zakonima koje iz nje proizilaze, mogu se odrediti značajne kazne. Tako je u Velikoj Britaniji izrečena kazna od 400 000 GBP (3 360 000 HRK) telekom trgovcu Carphone Warehouse budući da nije

 • dobro i redovito provodio sigurnosna testiranja,
 • redovito ažurirao i patchirao svoje sustave,
 • imao firewall (WAF),
 • imao antivirusni softver na serverima,
 • imao dobar sustav za detekciju napada,
 • imao različite root passworde na različitim serverima,
 • redovito brisao stare (nepotrebne) podatke,
 • znao točno koje sustave i podatke ima,
 • držao ključ za kriptiranje na sigurnom,

a posljedica čega je bilo curenje osobnih podataka preko 3,3 milijuna njegovih korisnika, preko 18 000 podataka o kreditnim karticama i oko 1000 podataka o njegovim zaposlenicima.

Kaznu je izrekao britanski ICO (Information Commissioner's Office) koji je pandan našima AZOP-u i Povjereniku za informiranje). Tekst kazne u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

10.01.2018infosecurity-magazine.com array(0) { }

Odgođena objava sigurnosnih nadogradnji za AMD procesore pogođene ranjivostima Meltdown i Spectre

uto, 2018-01-09 16:38

Microsoft je odgodio izdavanje sigurnosnih nadogradnji za uređaje koji koriste operacijski sustav Windows, a koji koriste procesore tvrtke AMD. Odluka je objavljena danas nakon niza prijava vezanih uz BSOD (Blue Screen of Death) na uređajima koji koriste procesore spomenutog proizvođača.

Nakon analize, Microsoft je na svojim stranicama podrške objavio kako dokumentacija što ju je dostavio AMD ne odgovara pogođenim procesorima te kako na temelju te dokumentacije nije moguće razviti odgovarajuće metode zaštite protiv ranjivosti Spectre i Meltdown.

U nastavku se nalazi popis nadogradnji čija je objava zaustavljena:

 • Siječanj 3, 2018—KB4056897 (Security-only update)
 • Siječanj 9, 2018—KB4056894 (Monthly Rollup)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056888 (OS Build 10586.1356)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056892 (OS Build 16299.192)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056891 (OS Build 15063.850)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056890 (OS Build 14393.2007)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056898 (Security-only update)
 • Siječanj 3, 2018—KB4056893 (OS Build 10240.17735)
 • Siječanj 9, 2018—KB4056895 (Monthly Rollup)

Problemi s ranjivostima Meltdown i Spectre i procesorima tvrtke AMD samo su jedan u nizu problema za Microsoft. Svi korisnici, bez obzira na procesor, mogu imati problema s radom računala ako koriste antivirusne alate koje Microsoft ne podržava. Iz tog razloga Microsoft je jučer objavio kako sigurnosne zakrpe neće stići na uređaje koji koriste nepodržane antivirusne alate.

Ostale sigurnosne nadogradnje, ne vezane uz ranjivosti Spectre i Meltdown, Microsoft će objaviti prema planu.

09.01.2018bleepingcomputer.com array(0) { }

Krađa lozinki putem subDoc funkcionalnosti

pet, 2018-01-05 12:42

Tim sigurnosnih stručnjaka iz tvrtke Rhino Labs otkrio je malicioznu aktivnost koja iskorištava manje poznatu Microsoft Word funkcionalnost naziva subDoc. Maliciozna aktivnost navodi Windows računala na otkrivanje NTLM enkripcijskih sažetaka (standardni format u kojem su pohranjeni podaci korisničkog računa).

Radi se o klasičnom "NTLM pass-the-hash" napadu koji je poznat već godinama. Međutim, ono što je različito kod ovog slučaja je da se napad provodi preko Word funkcionalnosti subDoc koja omogućava Word datotekama da učitaju poddokumente iz glavnog dokumenta.

Iz Rhino Labsa navode da napadači mogu kreirati Word dokument koji povlači poddokument s malicioznog SMB poslužitelja, dok računalo korisnika navode na slanje NTLM enkripcijskih sažetaka na lažnu domenu.

Postoji nekoliko dostupnih alata za probijanje NTML enkripcijskih sažetaka i otkrivanje Windows korisničkih podataka. Napadači mogu koristiti te "login" podatke kako bi pristupili žrtvinom računalu na mreži. Ovaj tip napada uglavnom se koristi kod spear-phishing kampanji koje se koriste za napad na visoko pozicionirane tvrtke ili vladine agencije.

05.01.2018bleepingcomputer.com array(0) { }

Pronađena 15 godina stara macOS ranjivost

uto, 2018-01-02 15:49

Prvog dana 2018. godine sigurnosni je stručnjak iza aliasa Siguza objavio na Twitteru detalje o zero-day ranjivosti macOS operacijskih sustava. Ranjivost je stara najmanje 15 godina, a detalje o mogućnostima iskorištanjavanja Siguza je objavio na GitHubu.

Ranjivost lokalnom napadaću omogućava stjecanje root ovlasti nad ciljanim uređajem te pokretanje proizvoljnog zlonamjernog programskog koda. Daljnja je analiza pokazala kako ova ranjivost postoji još od 2002. godine, s time da pojedini tragovi sugeriraju kako je ranjivost mnogo starija no što se prvotno mislilo.

Ranjivost nazvana IOHIDeous pogađa IOHIDFamily funkcionalnost, odnosno funkcionalnost jezgre operacijskog sustava macOS koja je vezana uz korisničko sučelje poput ekrana osjetljivog na dodir. Ranjivost je moguće iskoristiti u svim inačicama operacijskog sustava macOS.

Također, IOHIDeous onemogućava funkcionalnosti System Integrity Protection (SIP) i Apple Mobile File Integrity (AMFI), zadužene za sigurnost sustava te zaštitu protiv zlonamjernog sadržaja.

Siguza napominje da je korisnika ciljanog računala potrebno odjaviti kako bi se ranjivost iskoristila, ali navodi da je ranjivost moguće iskoristiti i u slučajevima kada dolazi do gašenja ili ponovnog pokretanja računala.

Kako ranjivost pogađa isključivo macOS operacijske sustave te ju je relativno teško iskoristiti, Siguza je odlučio svoj pronalazak objaviti, a ne poslati izravno tvrtki Apple koja nema sustav nagrađivanja za pojedince koji su otkrili ranjivosti u njihovim operacijskim sustavima macOS.

01.01.2018thehackernews.com array(0) { }

Pronađeni tzv. "backdoor" alati u tri WordPress dodatka

pet, 2017-12-29 12:38

Masivni ekosistem WordPress dodataka počinje pokazivati znakove propadanja nakon još jednog incidenta. Prema riječima sigurnosnog tima WordFence, nadležnog za sva sigurnosna pitanja vezana uz WordPress, napadači kupuju zastarjele dodatke te ih modificiraju ubacujući zlonamjerni alat kako bi sebi omogućili pristup do stranica koje koriste te dodatke. WordFence je veoma brzo reagirao te uklonio sporne dodatke s njihovih službenih stranica.

Prema objavljenim podacima, riječ je o tri dodatka:

 • Duplicate Page and Post (više od 50000 aktivnih dodataka)
 • No Follow All External Links (više od 9000 aktivnih dodataka)
 • WP No External Links (više od 30000 aktivnih dodataka)

Analiza je pokazala kako sva tri dodatka djeluju na sličan način. Nakon stupanja u kontakt s udaljenim poslužiteljem, na zaraženu stranicu ubacuju zlonamjerni sadržaj te razne poveznice.

Također, stručnjaci vjeruju kako je u sva tri slučaja riječ o istom napadaču jer je analiza pokazala visoku razinu sličnosti između ovih slučajeva.

Ovaj incident nije prvi incident ovog tipa jer je WordFence već ranije uklanjao dodatke za koje je ustanovljeno kako imaju backdoor alat. Tada je riječ bilo o dodacima Captcha, Display Widgets i 404 to 301.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica kako zaraženi dodaci mogu biti aktivni godinama. Prema procjenama, tri godine nakon inicijalnih incidenata ovog tipa, još uvijek postoji stotine stranica koje ove dodatke koriste.

28.12.2017bleepingcomputer.com array(0) { }

Satori IoT botnet iskorištava zero-day ranjivost

sri, 2017-12-27 14:31

Razvojni programeri iza poznatog zlonamjernog sadržaja Mirai već uhićeni te poslani u zatvor, međutim razne inačice ovog zlonamjernog sadržaja, čiji je kod javno dostupan, još uvijek kruže Internetom te se koriste kako bi stvorili vojsku nesigurnih IoT uređaja kojom se mogu izvoditi DDoS napadi.

Nova inačica Mirai zlonamjernog saržaja ponovno prijeti, ovoga puta iskorištavajući zero-day ranjivost kućnih usmjernika tvrtke Huawei. Ova inačica Mirai zlonamjernog sadržaja nazvana je Satori (ponegdje i Okiku) i namijenjena je modelu usmjernika HG532 tvrtke Huawei, a stručnjaci iz tvrtke Check Point tvrde kako su zabilježili više stotina tisuća pokušaja iskorištavanja ranjivosti spomenutog usmjernika.

Satori je prvotno otkriven u studenome ove godine, a pažnju je privukao na sebe nakon što je kineska sigurnosna tvrtke Netlab objavila kako je početkom prosinca u samo 12 sati zaraženo više od 200 000 IP adresa. Također, sigurnosni stručnjaci sumnjaju kako je riječ o napadaču imena "Nexus Zeta" koji je iskorištavao ranjivost CVE-2017-17215 kako bi uređajima slao proizvoljne naredbe te ih naveo da preuzmu zlonamjerni sadržaj. Trenutno se najveći broj pogođenih uređaja nalazi u SAD-u, Italiji, Njemačkoj te Egiptu.

Check Point je obavijestio Huawei o spornoj ranjivosti, a sigurnosna nadogradnja uslijedila je veoma brzo. Također, Huawei korisnicima savjetuje korištenje ugrađenog vatrozida, promjenu korisničkih podataka za prijavu na uređaj te korištenje vatrozida što ih nude pružatelji usluge spajanja na Internet.

22.12.2017thehackernews.com array(0) { }

Stranice