Sakupljač feed-ova

ECSM2023: Nove tehnologije olakšavaju prijevare

CERT RSS - uto, 2023-09-26 15:42

Nacionalni CERT kao koordinator kampanje u Republici Hrvatskoj, poziva sve zainteresirane da se uključe u obilježavanje Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (ECSM).

Kampanja ovogodišnjeg ECSM-a fokusirat će se na socijalni inženjering kao najveću kibernetičku prijetnju.

ECSM koordinira Agencija EU za kibernetičku sigurnost (ENISA), uz potporu Europske komisije i zemalja članica EU.

O ECSM-u

ECSM je godišnja kampanja Europske unije, posvećena promicanju kibernetičke sigurnosti među građanima i organizacijama, podizanju svijesti i razmjeni dobrih praksi. Svake godine, tijekom listopada, diljem Europe održavaju se stotine aktivnosti, uključujući konferencije, radionice, treninge, webinare, prezentacije, online kvizove i još mnogo toga, kako bi građani naučili više o zaštiti na internetu.

Službeni početak kampanje održat će se na „Cyber Days 2023.“ u Europskom parlamentu 26., 27. i 28. rujna.

Što je socijalni inženjering?

Socijalni inženjering je manipulacija žrtvom kako bi ona izvršila neku radnju ili odala osjetljive i/ili osobne podatke. Napadači iskorištavaju povjerenje svoje žrtve i navode ju na akciju kojom nesvjesno pomaže napadačima da izvedu napad koji su osmislili.

ENISA prepoznaje i analizira trenutne i buduće kibernetičke prijetnje, uključujući trendove oko socijalnog inženjeringa. Sve veće prikupljanje podataka o ponašanju korisnika može dovesti do ciljanih phishing napada, a korištenje novih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i automatizacija pomoću strojnog učenja omogućuje napadačima analizu ponašanja korisnika i pokretanje ciljanih phishing napada.

Phishing, koji spada u socijalni inženjering, je postao najčešći vektor napada, a nakon što napadači ostvare pristup sustavu, mogu se izvesti daljnji napadi, poput ransomwarea.

ECSM kampanja će korisnicima svih dobnih skupina skrenuti pozornost na različite tehnike socijalnog inženjeringa. Održat će se aktivnosti koje će im omogućiti upoznavanje s različitim načinima na koje ih kibernetički kriminalci mogu prevariti. Također, naučit će kako prepoznati i uočiti potencijalne prijevare na vrijeme.

Priključite se obilježavanju ECSM-a te pratite portal CERT.hr kao i naše društvene mreže kako bi naučili sve o ovoj temi.

The post ECSM2023: Nove tehnologije olakšavaju prijevare first appeared on CERT.hr.

Upozorenje HUB-a: Zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom

CERT RSS - čet, 2023-09-21 15:38

Hrvatska udruga banaka (HUB) je izdala upozorenje za sve klijente banaka, a mi Vam ga prenosimo u cijelosti:

Zagreb, 21. rujna 2023. – U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka u kojem ih nepoznati pozivatelji obavještavaju o jedinstvenoj prilici za ulaganje u kripto valute s velikim povratom za mali ulog.

Pozivatelj najavljuje potencijalnoj žrtvi da će joj dostaviti elektroničku poštu s poveznicom na kojoj je moguće instalirati aplikaciju i unijeti kopiju osobne iskaznice, IBAN-a i pristupnih podataka s tokena. Također, pozivatelj često traži od potencijalne žrtve uplatu dodatnog iznosa novca uz obećanje da će  nakon toga dobiti isplatu većeg iznosa novca. Opisana situacija nažalost nije prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticirane investicijske prijevare.

Upozoravamo klijente banaka da ne odaju nepoznatim pozivateljima podatke o svojoj elektroničkoj pošti, a u slučaju da su već zaprimili elektroničku poštu da ne otvaraju poveznicu ili privitke te da odmah izbrišu takvu elektroničku poštu iz svojih pretinaca.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku te se omogućava nepoznatim osobama da neovlašteno pristupe njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u.

Ovim putem ponovno skrećemo pozornost i na vrlo česte prijevare povezane s oglašavanjem za prodaju proizvoda i usluga na raznim internetskim stranicama.

Prodavatelji usluga u takvim situacijama mogu postati žrtve prijevara u slučaju da povjeruju da lažni kupac doista želi kupiti njegovu robu, odnosno proizvod ili uslugu. U takvim slučajevima, lažni kupac traži od prodavatelja sigurnosne podatke s njegove kartice ili u posljednje vrijeme i jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane tokenom koje nakon toga navodni kupac može zloupotrijebiti u cilju stjecanja financijske koristi.

U nastavku donosimo nekoliko preporuka za sigurno ponašanje prilikom oglašavanja i prodaje robe ili usluga:

 • Ako objavljujete oglas za prodaju nekog proizvoda ili usluge na internetskom oglasniku, za uplatu na vaš račun zainteresiranom kupcu nikada ne šaljite broj kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice!;
 • Nikada ne šaljite fotografiju obje strane svoje kartice (prednju i stražnju stranu) i ni u kojem slučaju nikome ne smijete dati svoje generirane zaporke ili kodove za kupnju. Banka vas nikada neće kontaktirati putem maila ili telefona i pitati za kodove generirane putem tokena;
 • Kako bi kupac izvršio uplatu na vaš račun, NIJE potrebno autorizirati karticu putem 3D-Secure programa ili dati kodove ili zaporke generirane tokenom te isto tako nemojte odgovarati na poslane poveznice u kojima se od vas traži da unesete gore navedene podatke o svojim karticama ili spomenute zaporke i kodove;
  • U navedenim poveznicama prevaranti često dostavljaju poveznice lažnih dostavnih službi gdje se traži unos vaših kartičnih podataka  (a često i stanje računa) za navodnu potvrdu uplate. Ukoliko dobijete ovakvu poveznicu odmah  je izbrišite  i ne odgovarajte na istu!
 • Prije objave samoga oglasa za svoje usluge ili proizvode, pomno pročitajte i sigurnosne smjernice koje se nalaze na istome;
 • Ako vas zainteresirani kupac kontaktira s namjerom da kupi vaše usluge ili proizvode, za uplatu koju trebate zaprimiti dovoljno je da kupcu pošaljete IBAN svog računa;
 • Nikada ne šaljite ili ne dajte na uvid jednokratne zaporke i autorizacijske kodove generirane Vašim tokenom;
 • Također, ako kupujete proizvode oglašene putem javnih internetski stranica za oglašavanje obratite pozornost i pomno proučite upute povezane uz plaćanje odabranog proizvoda i slijedite sigurnosne preporuke.

The post Upozorenje HUB-a: Zabilježen je povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom first appeared on CERT.hr.

Otvorene su prijave za H4cknite

CERT RSS - uto, 2023-09-19 15:15

Pokažite svoje znanje i vještine u području kibernetičke sigurnosti u četvrtom izdanju CTF natjecanja – H4cknite namijenjenom srednjoškolskim timovima!

Natjecanje će se provoditi od 13. listopada (20:00 sati) – petak do 15. listopada (20:00 sati) – nedjelja 2023. godine, a pristupiti mu mogu samo prijavljeni timovi (ukupno šest osoba – prijavitelj i pet članova tima) s dobivenim korisničkim podacima za pristup natjecanju.

Pravo sudjelovanja imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj uz mentorstvo svojih profesora kao Prijavitelja timova.

Natjecanje u obliku CTF-a (Capture the Flag) namijenjeno je srednjoškolskim timovima. Natjecanjem se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava.

H4cknite natjecanje je također i kvalifikacijski proces izbora članova tima za European Cyber Security Challenge – ECSC natjecanje.

Za sudjelovanje u nagradnom natjecanju potrebno je, tijekom prijavnog razdoblja za nagradno natjecanje (od 19. rujna do zaključno 10. listopada 2023.), pristupiti prijavnom obrascu Organizatora u kojem prijavitelj navodi nazive članova svojih timova (prijavitelj i pet članova tima – ukupno šest osoba) uz originalan i kreativan naziv svog tima. Za sudjelovanje u nagradnom natjecanju potrebno je:

 • ispuniti prijavni obrazac za svoj tim
 • upoznati se s Pravilima natjecanja
 • popuniti sva polja obrasca za prijavu istinitim osobnim i kontakt podacima
 • prihvatiti Pravila postavljanjem kvačice na polje “Potvrđujem da sam upoznat/a i suglasan/na s pravilima ovog natjecanja”
 • prihvatiti GDPR suglasnost opisanu na stranicama cert.hr i carnet.hr

Sva dodatna pitanja možete postaviti slanjem upita na adresu elektroničke pošte ecsm@cert[.]hr!

Prijave su otvorene od 19. rujna do 10. listopada 2023. godine.

Prijavni obrazac za H4CKNITE

Pravilnik natjecanja je dostupan na poveznici: H4CKNITE PRAVILNIK

The post Otvorene su prijave za H4cknite first appeared on CERT.hr.

INVESTICIJSKE PRIJEVARE

CERT RSS - čet, 2023-09-14 13:03

INVESTICIJSKA PRIJEVARA SE KORISTI ZA KRAĐU NOVCA I OSOBNIH PODATAKA. U JEDNOM TRENUTKU MOŽETE OSTATI BEZ ŽIVOTNE UŠTEĐEVINE, A POVRAT NOVCA JE MALO VJEROJATAN.

Kako funkcioniraju investicijske prijevare?

1. Prevaranti će vas kontaktirati
Putem poziva, maila, društvenih mreža ili neke druge aplikacije za dopisivanje. Lažiraju brojeve i mail adrese.

2. Ponudit će vam isplativo ulaganje

Lažno će vam se predstavit kao investitori, brokeri ili kao neka tvrtka koja se bavi ulaganjima te će vam ponuditi odličnu priliku za ulaganje i brzu zaradu!

       Često spominju: kriptovalute, dionice, zlato i druge oblike zarade!

OVO JE TRENUTAK KAD TREBATE PREKINUTI SVU KOMUNIKACIJU! PREKINITE POZIV ILI DOPISIVANJE I BLOKIRAJTE MOGUĆNOST DALJNJEG KONTAKTIRANJA!

3. Agresivno nagovaranje na ulaganje

Ovakvi prevaranti koriste agresivne metode nagovaranja. Konstantno vas zovu (i do nekoliko desetaka puta dnevno), uvjeravaju vas da će prilika za ulaganje proći, da morate odmah uložiti i tjeraju vas na djelovanje vršenjem jakog pritiska.

4. Tražit će vas osobne podatke – KRAĐA!

Ako vas uspiju nagovoriti na bilo što, tražit će od vas razne podatke:

 • PRESLIKU OSOBNE ISKAZNICE
 • PRESLIKU BANKOVNE KARTICE
 • IZJAVE SUGLASNOSTI
 • UPLATU NOVCA
 • BROJ VAŠEG BANKOVNOG TOKENA – NE OTKRIVAJTE GA NIKOME!!!

POMOĆU OVIH PODATAKA PREVARANTI ĆE DOBITI PRISTUP VAŠEM RAČUNU I UKRAST ĆE SAV NOVAC KOJI IMATE NA NJEMU!

NIKAD NEPOZNATOJ OSOBI NE OTKRIVAJTE SVOJE PODATKE, A POGOTOVO NE PODATKE O BANKOVNOM RAČUNU!!!

Prevaranti su uporni i kontaktirat će vas koliko god je potrebno da od vas dobiju ono što žele. Ne preuzimajte na uređaj nikakve aplikacije koje vam predlažu!

NITKO VAS NEĆE KONTAKTIRATI KAKO BI VAM OMOGUĆIO BRZU ZARADU. OSOBE KOJE SE BAVE INVESTIRANJEM NE ZOVU NEPOZNATE OSOBE KAKO BI IM ZARADILI NOVAC!!

Apeliramo na građane da obrate pažnju na ovaj oblik prijevare i podijele informacije sa svojim poznanicima, pogotovo sa STARIJIM članovima obitelji.

Ako ste postali žrtva ovakve prijevare, slučaj odmah prijavite u najbližu policijsku postaju!

The post INVESTICIJSKE PRIJEVARE first appeared on CERT.hr.

VAZNO Prekid mrezne povezanosti - Osjecko-baranjska zupanija [13.09.2023 23:50 - 14.09.2023 06:00 sati]

Službene obavijesti - pon, 2023-09-11 18:51
Postovani, Zelimo Vas obavijestiti o infrastrukturnim radovima u CARNET cvoristu Osijek. Radovi ce zapoceti 13.09.2023 u 23:50 sati te ce trajati do 14.09.2023 do 06:00 sati. Uslijed radova doci ce do prekida mrezne povezanosti ustanova clanica CARNET-a na podrucju Osjecko-baranjske zupanije. Prekid je moguc tijekom cijelog termina radova. Ispricavamo se na eventualnim neugodnostima te zahvaljujemo na razumijevanju. Srdacan pozdrav, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

Cybersecurity Ninja

CERT RSS - pon, 2023-09-11 16:56

Dragi učenici, učitelji i roditelji iz Rijeke i okolice! Pridružite nam se na radionici “Cybersecurity Ninja” i upoznajte se s prijetnjama na internetu te mjerama zaštite.

Predavanja prilagođena uzrastu održat će se u dva termina:

Predavanje za učenike – petak 15.9.2023. / 14.00-16.00h
Predavanje za učitelje i roditelje
subota 16.9.2023. / 12.00-14.00h

Osnovna škola Gornja Vežica Rijeka – Gornja vežica 31.

Broj mjesta je ograničen! Osigurajte svoje mjesto prijavom na poveznici:

Prijava za učenike Prijava za učitelje i roditelje

Pratite nas i dalje jer uskoro kreću prijave i za ostale gradove

SPLIT – 29. i 30. rujna

OSIJEK – 12. i 13. listopada

VARAŽDIN – 21. i 22. listopada

ZAGREB – 3. i 4. studenog

The post Cybersecurity Ninja first appeared on CERT.hr.

Digitalni trag

CERT RSS - sri, 2023-09-06 14:32

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, 31. kolovoza je održan Državni stručni skup na kojem smo sudjelovali kao predavači s temom “Digitalni trag”. U webinaru je sudionicima objašnjeno zašto digitalni trag treba tretirati kao neizbrisiv, kako ga provjeriti i kako u slučaju pronalaska neželjenog sadržaja vezanog uz sebe, iskoristiti pravo na brisanje, sadržano u GDPR-u.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje: Digitalni-tragDownload

Snimku webinara možete pronaći na poveznici: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/49108

#SurfajSigurnije

The post Digitalni trag first appeared on CERT.hr.

Što radi Nacionalni CERT

CERT RSS - sri, 2023-09-06 14:18

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, 31. kolovoza je održan Državni stručni skup na kojem smo sudjelovali kao predavači s temom “Što radi Nacionalni CERT”. Sudionike smo upoznali s djelovanjem Nacionalnog CERT-a, njegovim ustrojstvom, uslugama, nacionalnom i međunarodnom suradnjom te sadržajem našeg portala koji im mogao koristiti u svakodnevnom poslu.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje: Sto-radi-Nacionalni-CERTDownload

Snimku webinara možete pronaći na poveznici: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/49108

#SurfajSigurnije

The post Što radi Nacionalni CERT first appeared on CERT.hr.

INFO Prekid mrezne povezanosti Licko-senjske zupanije

Službene obavijesti - uto, 2023-09-05 08:51
Postovani korisnici, Od 08:20 je ostvarena mrezna povezanost prema CARNET clanicama na podrucju Licko-senjske zupanije, problem je bio na sustavu opskrbe elektricnom energijom na CARNET mreznom cvoristu. Zahvaljujemo na razumijevanju. S postovanjem, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

VAZNO Prekid mrezne povezanosti Licko-senjske zupanije

Službene obavijesti - uto, 2023-09-05 06:58
Postovani korisnici, trenutno je u prekidu mrezna povezanost CARNET clanica na podrucju Licko-senjske zupanije. Istrazujemo uzrok prekida. S postovanjem, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

INFO HEP radovi - CARNET - Koprivnicko-krizevacka zupanija

Službene obavijesti - pon, 2023-08-28 11:31
Postovani, u tijeku su nenajavljeni HEP radovi kojima je zahvaceno CARNET cvoriste u Koprivnici. Uslijed navedenih radova CARNET cvoriste je ostalo bez opskrbe elektricnom energijom te je doslo do ispada mrezne povezanosti svih CARNET clanica na podrucju Koprivnicko-krizevacke zupanije koji ce trajati do 14:00h za kada je predvidjen zavrsetak HEP radova. Hvala na razumijevanju. S postovanjem, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

Kompromitirani su podaci 2.6 milijuna korisnika Duolingo aplikacije

CERT RSS - čet, 2023-08-24 11:37

Duolingo, aplikacija s više od 74 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, jedna je od najpopularnijih aplikacija za učenje stranih jezika.

Bleepingcomputer piše kako su podaci 2.6 milijuna korisnika ove aplikacije ponuđeni na podaju putem hakerskog foruma. Među podacima se nalaze javno dostupne informacije kao što su korisnička imena, ali i skrivene informacije poput email adresa i dr.

Zbog ranjivosti aplikacije, napadači su mogli provjeravati jesu li pojedine email adrese povezane s korisnicima Duolinga, a za provjeru su mogli koristiti popise email adresa koje su bile dio prijašnjih kompromitacija. Pomoću provjere email adresa, napadači su sastavili bazu podataka koja sadrži javne i skrivene podatke korisnika Duolingo aplikacije.

Prodaja podataka Duolingo korisnika | Izvor: BleepingComputer

Problem ovakve kompromitacije je što može biti osnova za naprednu phishing kampanju.

Ako ste korisnik Duolingo aplikacije, budite na oprezu prilikom otvaranja mailova koji se odnose na ovu aplikaciju. Napadači mogu iskoristiti prikupljene podatke kako bi kreirali uvjerljivu phishing poruku i prevarili Vas.

Obratite pažnju na poruke koje Vas traže:

 • Otvaranje sumnjive poveznice
 • Unos osobnih podataka
 • Hitnu promjenu lozinke
 • Uplatu novčanih sredstava
 • Preuzimanje sumnjivih privitaka

Proučite našu infografiku: Prepoznaj phishing

The post Kompromitirani su podaci 2.6 milijuna korisnika Duolingo aplikacije first appeared on CERT.hr.

10 savjeta za uspješan odgovor na kibernetički incident

CERT RSS - pet, 2023-08-18 12:10

Svaka organizacija može postati žrtva kibernetičkog napada te za takvu situaciju treba imati plan kako bi odgovor na incident bio pravovremen i uspješan. Switch.ch nam donosi 10 savjeta za uspješniju reakciju u slučaju kibernetičkog incidenta.

1. Ništa na prazan želudac

Iako zvuči čudno, zapravo bi trebalo biti logično. Tim koji radi na rješavanju kibernetičkog incidenta mora biti sit. Ako nisu zadovoljene osnovne ljudske potrebe, teško je očekivati dobre rezultate. Ako na stres dodamo glad i žeđ dobit ćemo neefikasan tim. Zato, osigurajte potrebnu hranu i piće bez obzira u koje doba dana se incident dogodi.

2. Ploča je vaš prijatelj

Zapisujte, mapirajte i planirajte zajedno. Bez obzira na dostupne digitalne alate, fizička ploča ili veliki komad papira su od velike pomoći za vrijeme timskih rasprava i sastanaka. U kriznim situacijama nije vrijeme za raspravu oko fonta i pozadine u prezentaciji, potrebno je brzo raspraviti i donijeti odluku.

3. Telefoni će zvoniti

Kibernetički incidenti privlače mnogo pažnje. Stručnjaci i mediji koji se bave ovim područjem htjet će saznati što se i kako dogodilo, a tu su i korisnici koji će se pitati zašto usluga nije dostupna. Znatiželjnici će pokušati doći do informacija na razne načine, pozivima, mailom, osobnim razgovorima, nedozvoljenim fotografiranjem i sl. Zato treba osigurati kanal komunikacije putem kojeg će te vršiti komunikaciju sa zainteresiranim stranama.

4. Kriza može donijeti promjene

Svatko se drugačije nosi sa stresom i ustaljena hijerarhija se lako promijeni. Oni koji su uključeni u proces moraju biti spremni na kaos i promjene. Osobe koje uživaju najviše poštovanja i imaju povjerenje zaposlenika nisu uvijek osobe koje su na vodećim pozicijama te se može dogoditi da u trenutku krize one preuzmu upravljanje kako bi osigurali stabilnost i kontinuitet procesa.

5. Traži pomoć, prijavi slučaj

Ne znamo svi sve i nije sramota tražiti pomoć. Sigurnost najbolje funkcionira kad različiti timovi surađuju i razmjenjuju ideje. Razmjenom ideja se dijeli znanje što može značajno ubrzati rješavanje krize. Kibernetički incident treba prijaviti jer se radi o ilegalnoj radnji. Ako bi pozvali policiju u slučaju provale u dom, isto treba učiniti i u slučaju provale u sustav.

6. Prvo praktičnost, onda perfekcionizam

Iako nas nagon tjera pratiti svaki trag vezan uz kibernetički incident, u prvim trenucima treba se baviti krucijalnim stvarima, a potpunu analizu odraditi nakon što se stanje stabilizira. Detaljna analiza je svakako potrebna i ako se propusti utvrditi koja ranjivost je dovela do incidenta može se očekivati novi incident i to u kratkom periodu.

7. Odgovor na incident treba uvježbati

Papir sve trpi. Vjerojatno se negdje u ladici nalazi i procedura s koracima za reakciju i oporavak u slučaju kibernetičkog incidenta. Ali, je li ta procedura ikad isprobana? Ako odgovor na incident nije uvježban pomoću simulacije krize, u kombinaciji sa stresom može doći do kaosa. Zato, organizirajte kibernetičke vježbe za različite vrste napada, uočite slabosti na kojima trebate poraditi, raspravite rezultate vježbe te prilagodite procedure svojim potrebama.

8. Budite kreativni

Popis zadataka je koristan za usmjeravanje procesa rješavanja kibernetičkog incidenta, ali svaki incident je specifičan i zahtjeva drugačiji pristup. Potrebno je pronaći najbolji odgovor u danom trenutku. Za praćenje koraka s napadačima potrebna je kreativnosti i mogućnost prilagodbe kako bi se primijenila i nekonvencionalna rješenja.

9. Maraton treba izdržati

Rješavanje kibernetičkog incidenta može biti zamoran i dugotrajan posao. Iako postoje osobe koje žele raditi na slučaju 24 sata dnevno, to fizički nije moguće. Podsjetite svoje kolege da se moraju odmoriti, odmaknuti od stresa i vratiti svježi kako ne bi „izgorjeli“, jer povratak sustava u redovito funkcioniranje može potrajati neočekivano dugo vremena.

10. Što sve imamo?

Veliki sustavi i tvrtke imaju veliku IT infrastrukturu i potrebno je poznavati što se sve u njoj nalazi. Iako je podizanje svijesti zaposlenika i provođenje sigurnosnih politika potrebno za sprječavanje incidenta, poznavanje infrastrukture i što se sve u njoj nalazi ubrzat će oporavak i povratak u redovito poslovanje.

#SurfajSigurnije

The post 10 savjeta za uspješan odgovor na kibernetički incident first appeared on CERT.hr.

INFO Najava radova - Pozesko-slavonska zupanija - 17.08.2023.

Službene obavijesti - pon, 2023-08-14 11:32
Postovani, u cetvrtak, 17.08.2023. u intervalu od 01:00 do 06:00 sati davatelj TK usluge A1 izvoditi ce radove na medugradskoj vezi Zagreb-Pozega. Uslijed radova doci ce do prekida mrezne povezanosti svih CARNET clanica na podrucju Pozesko-slavonske zupanije. Ocekivano trajanje prekida je 1 sat. Zahvaljujemo na razumijevanju. Srdacan pozdrav, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju Licko-senjske zupanije

Službene obavijesti - sri, 2023-07-26 12:47
Postovani, uslijed prekida medjugradske veze izmedju Zagreba i zupanijskog cvorista u Gospicu, doslo je do prekida mrezne povezanosti prema ustanovama na podrucju Licko-senjske zupanije. CARNET NOC je problem prijavio provideru veze i radi na otklanjanju poteskoce. Zahvaljujemo na razumjevanju. Srdacan pozdrav,

Ivanti je izdao zakrpu za MobileIron ranjivost nultog dana

CERT RSS - uto, 2023-07-25 13:48

Ivanti, softverska tvrtka iz SAD-a,  izdala je zakrpu za ranjivost koja omogućuje zaobilaženje autentifikacije na mobilnim uređajima koji koriste Endpoint Manager Mobile (EPMM) peket (bivši MobileIron Core).

Zakrpa se odnosi na ranjivost CVE-2023-35078 te onemogućuje udaljeni pristup API-u bez autentifikacije. Napadač iskorištavanjem ove ranjivosti može pristupiti osobnim podacima klijenata i napraviti određene promjene na serveru.

BleepingComputer: više od 2900 ranjivih sustava MobileIron korisnika (Shodan)

Ranjive su verzije paketa starije od verzije 11.8.1.0. Svima se savjetuje da bez odgađanja nadograde svoje sustave kako ne bi postali žrtve ove ranjivosti

The post Ivanti je izdao zakrpu za MobileIron ranjivost nultog dana first appeared on CERT.hr.

Apple je izdao zakrpu za 0-day ranjivost koja se aktivno iskorištava

CERT RSS - uto, 2023-07-25 11:07

Od početka godine, Apple je zakrpao 11 ranjivosti nultog dana koje su napadači iskorištavali za napade na uređaje koji koriste iOS, macOS i iPadOS.

Zakrpa ispravlja grešku Kernela (jezgre operativnog sustava), praćenu pod šifrom CVE-2023-38606, koja zahvaća verzije iOS-a starije od verzije iOS 15.7.1.

CVE-2023-38606 ranjivost spada u zero-click exploit, tj. ranjivosti koje ne zahtijevaju nikakvo djelovanje žrtve, a omogućuje postavljanje triangulacijskog softvera za praćenje.

Ažurirajte svoje Apple uređaje kako ne bi postali žrtva ranjivosti za koje već postoje izdane zakrpe.

The post Apple je izdao zakrpu za 0-day ranjivost koja se aktivno iskorištava first appeared on CERT.hr.

INFO Prekid opskrbe elektricnom energijom - Ekonomski fakultet Zagreb - 24.07.2023.

Službene obavijesti - pon, 2023-07-24 11:42
Postovani, danas, 24.07.2023., odrzavaju se radovi na sustavu opskrbe elektricnom energijom CARNET mreznog cvorista na lokaciji Ekonomski fakultet Zagreb, Trg J. F. Kennedya 6, Zagreb. Uslijed radova potencijalno ce doci do prekida mrezne povezanosti ustanova clanica spojenih na navedeno cvoriste. Prema informacijama koje smo dobili od izvodjaca radova, radovi ce trajati do 16:00h. Zahvaljujemo na razumijevanju. S postovanjem, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

INFO Najava radova - Sisacko-moslavacka zupanija - 24.07.2023.

Službene obavijesti - čet, 2023-07-20 09:49
Postovani, U ponedjeljak 24.07.2023. izmedu 09:00 i 12:00 uslijed radova na CARNET mreznoj infrastrukturi doci ce do prekida mrezne povezanosti prema ustanovama na podrucju Sisacko-moslavacke zupanije. Ocekivano trajanje prekida tijekom navedenog vremenskog intervala je do 20 minuta. Zahvaljujemo na razumijevanju. Srdacan pozdrav, -- Mrezni operativni centar (Network Operations Center - NOC) Odjel mrezne infrastrukture Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNET Josipa Marohnica 5, 10000 Zagreb tel: +385 1 6661 555, fax: +385 1 6661 615 www.carnet.hr

Kritična ranjivost Citrix Netscaler Gateway i ADC-a

CERT RSS - sri, 2023-07-19 13:33

Citrix, tvrtka koja svojim rješenjima omogućuje rad na daljinu brojnim tvrtkama i zaposlenicima, objavila je upozorenje o kritičnoj ranjivosti i pozvala sve korisnike da bez odgode ažuriraju svoje sustave.

Kritična ranjivost (CVE-2023-3519) NetScaler ADC-a i NetScaler Gateway-a, već se aktivno iskorištava, ali su izdane zakrpe koje otklanjaju ranjivosti.

Ranjivost CVE-2023-3519 napadaču omogućuje udaljeno izvršavanje kôda bez potrebe za autentifikacijom.

Kako bi ranjivost mogla biti iskorištena, ranjivi uređaji moraju biti konfigurirani kao gateway (VPN virtualni poslužitelj, ICA proxy, CVPN, RDP proxy) ili kao virtualni poslužitelji za autentifikaciju (AAA server).

NetScaler ADC i NetScaler Gateway verzije 12.1 su zastarjele i korisnicima se savjetuje prelazak na novije verzije.

Korisnici ovih servisa, bi trebali provjeriti pojavljuju li im se web shell-ovi koji su noviji od zadnjeg datuma instalacije, provjeriti logove za HTTP greške, te pojavljuju li se naredbe koje bi mogle sugerirati na kompromitaciju sustava.

Izdane zakrpe rješavaju još dvije ranjivosti: CVE-2023-3466 i CVE-2023-3467.

CVE-2023-3466 je ranjivost koja može dovesti do cross-site scripting-a (XSS), a može biti iskorištena ako žrtva očita poveznicu od napadača, a na istoj mreži se nalazi ranjivi uređaj.

CVE-2023-3467 je ranjivost koja napadaču omogućuje eskalaciju privilegija na one root administratora.

Više o ovim ranjivostima pročitajte na https://support.citrix.com/article/CTX561482/citrix-adc-and-citrix-gateway-security-bulletin-for-cve20233519-cve20233466-cve20233467

The post Kritična ranjivost Citrix Netscaler Gateway i ADC-a first appeared on CERT.hr.

Stranice

Pretplati se na sys.portal sakupljač