Objavljena je CARNET-ova distribucija Debian 9 (Stretch)

Poštovani kolege,

objavljena je CARNET-ova distribucija Debian 9 (Stretch).

Za nadogradnju na stretch potrebno je instalirati paket "carnet-upgrade" te pokrenuti istoimenu naredbu, te jednostavno slijediti upute na ekranu.

S paketom carnet-upgrade dolazi dokumentacija koja se nalazi u direktoriju /usr/share/doc/carnet-upgrade. Tu se nalaze upute i savjeti koji će vam pomoći da nadogradnja prođe što jednostavnije i brže. Dokument možete pronaći i ovdje.

Proučite ovaj dokument prije početka zahvata na poslužitelju, pogotovo ako instalaciju radite prvi put.  Kao i uvijek, preporučujemo da napravite potpuni backup podataka.  Možete očekivati da će postupak trajati od dva do četiri sata, ovisno o brzini poslužitelja, brzini veze vaše ustanove, te broju servisa na poslužitelju.

Ovaj put postoje posebne napomene.  Paketa Squirrelmail više nema u Debianu, te ga više neće biti ni u CARNET-ovoj distribuciji.  Umjesto toga, koristit će se Roundcube webmail.  Za prebacivanje postavki korisnika postoji skripta na adresi https://github.com/WebuddhaInc/squirrelmail-to-roundcube . Preporučujemo da  prebacivanje postavki i instalaciju Roundcubea napravite prije nadogradnje.

Alternativno, možete korisnike uputiti na webmail.carnet.hr, kojeg ne morate održavati niti brinuti o nadogradnjama.

Također, u Stretchu dolazi PHP 7, pa prije nadogradnje provjerite kompatibilnost svojih CMS sustava s novim PHP-om, ali i svih modula koji dolaze s CMS-om.

Svoje sustave morate nadograditi do 30.06.2020., jer tada ističe sigurnosna podrška za Jessie (Debian 8).

Kako nije moguće predvidjeti sve probleme koji se mogu pojaviti prilikom instalacije, u slučaju potrebe podršku potražite na adresi syshelp@carnet.hr.

 

Vijesti: 
Važniji članci: 
Vote: 
0
No votes yet