VoIP

Specifikacija poslužitelja za Asterisk VoIP centralu

 

Jedno od najtežih a ujedno i najčešćih pitanja, na koje se gotovo uvijek odgovara protu-pitanjima je slijedeće: Instaliram Asterisk centralu, poslužitelj kakvih karakteristika trebam za to? I da, istina je, nema jednostavnog odgovora ili tablice u kojoj ćete naći sve što vas zanima. A razlog je jednostavan: treba nam puno više informacija da bi odgovorili na to pitanje. Iz tog razloga, ovo što slijedi treba više shvatiti kao smjernice.

Kategorije: 

VoIP: Idemo dalje!

Ako smo vam u prošlom članku barem na tren skrenuli pažnju prema VoIP-u, vjerojatno ste postavili pitanje: što sad? Na to pitanje možemo odgovoriti samo protupitanjem: a što biste željeli dalje? No da ne ostanemo samo na pitanjima i protupitanjima pokušat ćemo dati i neke smjernice.

Kategorije: 

Zašto VoIP (ili Internet telefonija, kako neki vole kazati)?

Telefonija je već stotinu godina u našim životima i radi na jednostavnom principu: podigneš slušalicu, otipkaš broj, na drugoj strani zvoni telefon, netko se javi i razgovor može krenuti. Kad završite s razgovorom - poklopite slušalicu. Jednostavno, zar ne? Čemu uopće mijenjati nešto što ovako dobro i jednostavno radi? I što je još bitnije - gotovo uvijek radi. Čak i kad nestane struje. Čovjek se gotovo sa 100 postotnom sigurnošću može osloniti na telefon. Ili baš i ne? Koliko se mobiteli uklapaju u to? Dobro, imaju dodatnu prednost, rade gotovo od svukud, ali ipak nisu tako savršeni kao klasični telefon. Pa tko onda uopće treba taj VoIP?

Kategorije: 
Pretplati se na VoIP