Mreža

Krimpaj ispravno

Za svakog sistemca UTP kabel (unshielded twisted pair) je neizostavan rekvizit u poslu. Ponešto smo već pisali o UTP standardima u ranijem članku. Promotrimo strukturu UTP kabla "iznutra" i usporedimo je s primjerima iz prakse. Vjerojatno se ovim "iznutra" ne bi ni zamarali kada bi kupovali gotove UTP kabele.

Kuharice: 
Kategorije: 

Kako isključiti IPv6 na Debianu?

Ukoliko se pitate zašto bi sada u vrijeme kada gasimo IPv4 radili obrnuto, u pravu ste, ne bi trebali. Ali, mi nećemo ugasiti taj protokol, nego ćemo mu samo privremeno dati manju važnost. Razlog je taj što se u novijim distribucijama, pa tako i u Debianu, forsiraju noviji protokol IPv6. Ovo, nažalost, može otežati rad nekih programa i servisa, primjerice skupine programa za APT i DNS-a.

Kuharice: 
Kategorije: 

Labuđi pjev IPv4?

Onih davnih dana kada je nastao IPv4, njegovih četiri milijarde adresa činile su se kao ogromna brojka, neiscrpna zaliha dostatna za mnoga desetljeća rasta. No, kao što svi znamo, dogodio nam se Internet i "hoću Internet", bum mobilnog Interneta, a polako i "Internet of things" – zaista, postoje ljudi čije žarulje imaju IP adresu.

Kategorije: 

Kreiranje softverske pristupne točke (Access Pointa) u Win 7


Je li moguće napraviti AP (Access Point) i omogućiti dijeljenje bežične mreže ostalim uređajima (poput tableta i pametnih telefona) s vašeg laptopa, te im tako omogućiti izlaz na internet? Odgovor je - da.

Kuharice: 
Kategorije: 

Skrivanje računala u lokalnoj mreži

Računala u lokalnoj mreži mogu se pretraživati putem Windows Explorera, odnosno preko My Network Places, bez obzira na to da li je uključen ili  isključen file and printer sharing. Međutim, za neka računala nije poželjno da budu vidljiva u My Network Places prilikom pregledavanja (browsanja) mreže. Istodobno, ta računala moraju vidjeti ostala umrežena računala.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

iftop: Top lista mrežnog prometa

Ono što je top za procese, to je iftop za mrežu. To je još jedan u nizu alata koji posuđuje ime od popularnog top-a, dok je "if" mnemonik od "interface". Namjena je ovog alata praćenje potrošnje mrežnih resursa portova vašeg poslužitelja i udaljenih klijenata. Za prikaz koristi ncurses sučelje, pa je alat vizualno dotjeran za naredbenu liniju.

Kuharice: 
Kategorije: 

Zentyal: Suživot slobodnog i komercijalnog softwarea

Kod traženja besplatnih softverskih rješenja za naše probleme treba imati na umu da i open source ima svoje licence i često se nudi uz komercijalnu uslugu održavanja. Ponekad se uz besplatan kod nude i dodaci koji su autorski zaštićeni. Sve je to vidljivo i na primjeru Zentyal SBS-a, koji na svojim stranicama nudi tri modela korištenja: Basic Subscription, Small Business Edition i Enterprise Edition.

Vijesti: 
Kategorije: 

IPv6 je stigao

IPv6 je konačno stigao. Upravo u trenutku pisanja ovog teksta na tisuće web odredišta i deseci davatelja internetskih usluga uključuje podršku za IPv6 adresni prostor, i to trajno. Internet Society (ISOC), organizacija koja je organizirala sličan projekt 8. lipnja prošle godine pod nazivom "2011 World IPv6 Day", za ovu godinu je organizirala događaj pod nazivom "World IPv6 Launch". Samo, ovaj put imaju podršku velikih igrača: Googlea, Yahooa, Facebooka i drugih.

Vijesti: 
Kategorije: 

Windowsi 7 gube Internet konekciju

Nedavno sam rješavao zanimljiv problem: Windows 7 računala u lokalnoj mreži povremeno gube vezu prema Internetu, ali ne i prema LAN-u. Na Internetu ćete naći mnoštvo rasprava o toj temi, ali dosad još nitko nije našao zadovoljavajuće rješenje. Način na koji sam riješio problem nisam do sada susreo, niti je dokumentiran. Nastao je na temelju istraživanja slučaja unutar mreže moje ustanove. Vjerujem da se ovaj recept može uspješno primijeniti i drugdje.

Read english abstract.

Vijesti: 
Kategorije: 

Hrvatski telekom postao 21. članica CIX-a

Najveći hrvatski davatelj internetskih usluga (ISP), Hrvatski telekom, je danas, 12. studenog 2010. godine, postao 21. članica CIX-a (Croatian Internet Exchange). Podsjetimo, CIX je nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa, gdje se ostvaruju direktni komunikacijski linkovi prema svim hrvatskim ISP-ovima. Ovime se ostvaruju znatne uštede i postižu veće brzine, jer se komunikacija obavlja direktno, a ne preko skupih međunarodnih linkova.

Vijesti: 
Kategorije: 

Stranice

Pretplati se na Mreža