IPv6 je stigao

IPv6 je konačno stigao. Upravo u trenutku pisanja ovog teksta na tisuće web odredišta i deseci davatelja internetskih usluga uključuje podršku za IPv6 adresni prostor, i to trajno. Internet Society (ISOC), organizacija koja je organizirala sličan projekt 8. lipnja prošle godine pod nazivom "2011 World IPv6 Day", za ovu godinu je organizirala događaj pod nazivom "World IPv6 Launch". Samo, ovaj put imaju podršku velikih igrača: Googlea, Yahooa, Facebooka i drugih.

Osim samih web odredišta i ISP-ova, pozivu ISOC-a su se odazvali i neki proizvođači kućnih usmjerivača - routera, koji su kritični za krajnje korisnike. Naime, relativno je lako implementirati IPv6 u velikim usmjerivačima u centralama ISP-ova koji ionako podršku za IPv6 imaju godinama. Kućni korisnici neće moći rabiti IPv6 ukoliko to ne podržavaju njihovi kućni usmjerivači. U vezi s tim nedavno smo mogli čuti neslužbenu izjavu jednog hrvatskog ISP-a koji glasi otprilike "nećemo nikad prijeći na IPv6, ionako na naš broj korisnika sve radi, za njih imamo dovoljno adresa". No, samo je pitanje mjeseci kada će se moći dobiti samo IPv6 adresa (IPv4 prostor je realno skroz popunjen). Ovo znači da korisnici neprilagođenog ISP-a neće moći pogledati web stranice IPv6 odredišta, ili poslati mail na  poslužitelj koji ima samo IPv6 adresu. Naravno, postoje razni postupci tuneliranja i NAT-anja, ali to se želi izbjeći.

Što sve ovo znači za vas? Kao kućnog korisnika: upitajte svojeg ISP-a kada će doći do prijelaza na IPv6. Možda će veći broj upita potaknuti ISP na bržu nabavu hardvera i implementaciju protokola IPv6. Kao sistem inžnjera na nekoj instituciji, prvo što trebate napraviti je zatražiti svoj raspon IPv6 adresa od mrežnog odjela CARNeta, a potom podesiti svoju opremu i korisnička računala - isplatit će vam se kasnije.

IPv4 će još godinama koegzistirati sa IPv6, i sve će dalje raditi, tako da mjesta velikoj zabrinutosti nema. No, vrijeme je da se konačno pozabavimo s protokolom IPv6 i primjenimo ga u praksi.

Iako IPv6 postoji godinama i mnogi su ga davno implementirati današnji datum će vjerojatno ostati zapisan kao dan pokretanja IPv6 na globalnoj razini. Nismo odoljeli, a da ne provjerimo stanje prije i poslije "Dana D", što je 6. lipnja u 2 sata ujutro po našem vremenu:

$ date
Wed Jun 6 01:51:57 CEST 2012
$ host -t aaaa www.google.com
www.google.com is an alias for www.l.google.com.
$ host -t aaaa www.l.google.com
www.l.google.com has no AAAA record
...
$ date
Wed Jun 6 02:03:13 CEST 2012
$ host -t aaaa www.l.google.com
www.l.google.com has IPv6 address 2a00:1450:4016:801::1013

Dakle, to je to - veliki su prešli na IPv6 ali su, da na bi bilo zabune, zadržali stare IPv4 adrese. Sada je red na nama da se prilagodimo neizbježnoj promjeni.

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet