Mreža

Krimpaj ispravno

Za svakog sistemca UTP kabel (unshielded twisted pair) je neizostavan rekvizit u poslu. Ponešto smo već pisali o UTP standardima u ranijem članku. Promotrimo strukturu UTP kabla "iznutra" i usporedimo je s primjerima iz prakse. Vjerojatno se ovim "iznutra" ne bi ni zamarali kada bi kupovali gotove UTP kabele.

Kuharice: 
Kategorije: 

Smartphone, tethering i voćni kolači

Pred neki dan baš mi se posrećilo - obradovao sam dobru prijateljicu i zaradio gomilu voćnih kolača! Prenosim vam zgodu pa, tko zna, možda se i vama posreći. ;-)

Kuharice: 

Kako instalirati Linux na Linksysov router?

Na nedavnoj turneji sa seminarom o hakiranju kolege su zatražile savjet: potreban im je jeftin router i wireless AP koji podržava autentikaciju korisnika pomoću RADIUS-a i LDAP-a. Dakako, moguće je kupiti router koji s tvornički instaliranim softverom podržava navedene protokole. No nedavno sam imao priliku isprobati jeftinije rješenje, koje se pokazalo dobrim.

Kuharice: 
Kategorije: 

Adobe Connect

acAdobe® Acrobat® Connect™ Professional skalabilno je, izrazito prilagodivo, proširivo rješenje za web-konferencije. Pruža stvarne funkcije za mrežne sastanke koji poslovnim profesionalcima omogućuju trenutačnu komunikaciju i suradnju s više od 2500 sudionika putem mrežnih soba za sastanke koje su jednostavne za pristup i korištenje.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Računalne mreže – određivanje podmreža (subnetiranje)

Podmreža ili subnet (eng. subnet = sub-network) predstavlja manju mrežu unutar neke veće mreže. Najmanja mreža, koje nema dodatnih podmreža, se naziva broadcast domena, što u osnovi predstavlja jednu lokalnu mrežu – LAN. Unutar broadcast domene mrežni uređaji (računala, komunikacijska oprema,...) međusobno komuniciraju direktno, koristeći fizičke (MAC- Media Access Control) adrese.

Kuharice: 
Kategorije: 

Računalne mreže - Adresiranje

Da bismo mogli razlikovati računala na mreži potreban nam je sustav koji će ih imenovati na način da svako od računala ima neku jedinstvenu oznaku. U lokalnim mrežama, taj cilj postižemo koristeći mrežno adresiranje. Kod etherneta, adresiranje je sastavljeno od fizičkog i logičkog adresiranja.

Kuharice: 
Kategorije: 

Računalne mreže - OSI referentni model

OSI referentni model (Open Systems Interconnection Basic Reference Model) je apstraktni, slojeviti model koji služi kao preporuka stručnjacima za razvoj računalnih mreža i protokola. OSI model je podjeljen u sedam slojeva, gdje svaki sloj opisuje skup povezanih funkcija koje omogućuju jedan dio računalne komunikacije. Svih sedam slojeva zajedno, prikazuju tok podataka od izvora prema odredištu.

Kuharice: 

Cisco IOS: DHCP poslužitelj

U zadnje vrijeme se često postavljalo pitanje pokretanja DHCP poslužitelja na Cisco uređajima koji rade pod IOS-om, naročito zbog potrebe automatskog dodjeljivanja IP adresa IP telefonima.

Kuharice: 
Kategorije: 
Pretplati se na Mreža