Hardware

Operacija uspjela, pacijent umro - Meltdown i Spectre!

securityIntel did it again. Samo što je prošli put (https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_F00F_bug) šteta bila lokalizirana – blokiralo bi se računalo, ali bi korisnički podaci ostali zaštićeni. Ovog puta, iako se još službeno ne zna o čemu je točno riječ, frenetičan rad na izradi sigurnosnih zakrpa za sva tri popularna operacijska sustava (Linux, Mac, Windows) daje naslutiti kako su govorkanja istinita, ili barem blizu istine: hardverski problem u Intelovim procesorima, koji postoji već jedno desetljeće, omogućuje programima u korisničkom prostoru pristup cjelokupnoj memoriji prostora kernela.

Kategorije: 

Čišćenje mlaznica u glavama tintnih pisača

Vjerujem da ćemo se brzo složiti oko stava kako je posebno zadovoljstvo nešto popraviti uz minimalan trud i trošak.

Vijesti: 
Kategorije: 

Redundacija – mo'š mislit!

Bilo je to za vrijeme godišnjeg odmora, olimpijade u Riu 2016. i čaše piva koju sam ispijao dok sam uživao u prijenosu. Nekako ovo ljeto i godišnji prolaze smireno, telefoni miruju, računalo rijetko koristim, tu i tamo pogledam pristiglu poštu, pročitam vijesti i čekam prijenos natjecanja.

Kategorije: 

Produženo korištenje starog hardvera na Linuxu

Nakon što smo u prethodnom članku pokazali kako produžiti radni vijek starih računala i periferija s MS Windowsima, probali smo i alternativni OS, Linux. Niste u mogućnosti  instalirati Windows XP iz bilo kojeg razloga? Korisnik bi možda skenirane materijale htio podizati izravno nekamo online? Izolirana virtualna instalacija Windowsa XP nudi kakvu takvu sigurnost, međutim muči vas činjenica da spajanje XP-a na Internet dovodi do sigurnosnih problema?

Kuharice: 
Kategorije: 

Mjerenje temperature na 433 MHz

Nakon što smo uspješno instalirali i pripremili naš USB prijamnik na 433 MHz, možemo se pozabaviti mjerenjem temperature. Sam senzor-odašiljač Sencor SWS TS deklariran je na domet od 30m bez prepreka. Morate računati s tim da elekrični uređaji, zidovi i druge prepreke mogu ometati prijam signala. Testiranje je najbolje obaviti s prijamnikom-odašiljačem unutar iste prostorije.

Vijesti: 
Kategorije: 

Cubieboard 3 ili "Cubietruck"

Ovaj članak nastavlja seriju o single-board računalima. Nakon predstavljanja Raspberry Pi i Arduino modela, evo pregleda još jednog zanimljivog predstavnika te obitelji. Radi se o kineskom proizvođaču miniračunala komercijalnog naziva Cubieboard.

Kategorije: 

Arduino i nadzor parametara prostorije

Seriju članaka o malenim, ali moćnim platformama, zaokružit ćemo Arduinom pomoću kojeg ćemo mjeriti temperaturu i vlažnost prostorije, te količinu svjetla.

Kategorije: 

Raspberry Pi i Arduino - 1. dio

Moderne platforme malene potrošnje i visokih performansi sve se više upotrebljavaju u kućnoj radinosti, ali i većim okruženjima. Dvije najpoznatije, za koje ste sigurno čuli, su Raspberry Pi i Arduino. U nekoliko članaka predstavit ćemo obje platforme i dati po jedan primjer konkretne primjene.

 

Kategorije: 

Prepoznavanje sklopovlja: Hardware lister

Za naredbu lshw napravljeno je grafičko sučelje, dostupno instalacijom paketa lshw-gtk. Tako će je lakše koristiti mlađe generacije, koje nisu odrasle uz komandnu liniju. :) Svi dostupni podaci o sklopovlju računala bit će vam prikazani u grafičkom sučelju, što će mnogima biti dodatan argument za korištenje alata koji je poznat i pod nazivom Hardware lister.

Kuharice: 
Kategorije: 

Prepoznavanje sklopovlja: naredba lshw

Još jedna Linux naredba koja nam olakšava pronalaženje podataka o sklopovlju je lshw. Kao što joj ime kaže, izlistat će hardver na računalu i informacije o njemu.

Kuharice: 
Kategorije: 

Stranice

Pretplati se na Hardware