Čišćenje mlaznica u glavama tintnih pisača

Vjerujem da ćemo se brzo složiti oko stava kako je posebno zadovoljstvo nešto popraviti uz minimalan trud i trošak. Slijedi jedan primjer te vrste, popravit ćemo zaštopane mlaznice u glavama tintnog pisača s par jednostavnih zahvata i uz tek eventualni trošak od kojih desetak kuna. Živjeli! :o)

Popravkom pisača bavim se sasvim sporadično, zaista nisam „majstor od zanata“ po tom pitanju. Srećom, svojevremeno, ima tome dosta godinica,„napipao“ sam lagan način odčepljivanja mlaznica tintnih pisača - barem onih SOHO klase - etanolom ili izopropanolom (što nam se već nađe pri ruci), nedavno sam imao priliku pomoći jednoj kolegici u discipliniranju njenog Epson Stylus all-in-one pisača... pa mi se čini korisnim prenijeti iskustvo kolegama sistemcima. Dobro je tako nešto znati jer su tintni pisači rašireni, imamo ih i na poslu i doma.

Kako već i oni poslovični „vrapci na grani znaju“, u klasi SOHO tintnih pisača ispisne glave mogu biti na nosaču glava – znači, dio su pisača - ili na spremniku s tintom. Svako od ovih konstrukcijskih rješenja ima svojih prednosti i mana ali time se nećemo zamarati, nama je važno to što niže opisanu metodu možemo primijeniti u oba slučaja.

Evo što nam je potrebno od potrošnog materijala:

  • komad papira od kojeg ćemo napraviti traku poput one na zadnjoj slici članka;
  • nešto malo (ajmo reć, 0.3 dl) 70%-tne otopine etanola ili izopropanola - u tu kategoriju spada ona plastična bočica tzv. kućnog alkohola kojega kupimo u apoteci i kojega, blago nama, ima zamalo svako domaćinstvo.

Tipični simptomi začepljenih mlaznica su:

  • u spremniku ima boje, pisač ne dojavljuje nikakvu grešku glede spremnika ali te boje na papiru ili nema (ako su začepljene sve mlaznice u glavi za tu boju) ili je ispis u toj boji deformiran, necjelovit (to znači da su začepljene neke od mlaznica);
  • po papiru se tijekom ispisa pojavljuju pruge i packe – ovaj efekt je posebno izražen kad tinta u mlaznicama toliko zapečena da primjena u pisač ugrađenih funkcija čišćenja glava ne daje željeni učinak.

 Znači, „propuhivanje“ glava ugrađenim alatima tipa Head Cleaning nije uspjelo... evo što nam je činiti:

1. Nosač glava pisača moramo osloboditi u smislu da ga možemo dovući iz parkirnog položaja negdje u sredinu njegove staze kretanja. Na nekim pisačima to se postiže kombinacijom tipaka. Spomenuti Epson Stylus ne spada u takve modele pa moramo primijeniti ovaj postupak:

- pustiti neki tekst na ispis;

- tijekom ispisa isključiti strujni kabel iz pisača ili iz utičnice;

- izvući poluispisani papir, otvoriti pisač i uvjeriti se da je nosač glava pomičan, otprilike kako je prikazano na nižoj animaciji;

 

- pomaknuti nosač glava sasvim desno ili lijevo;

- odmjeriti širinu staze ispod nosača jer ćemo izraditi traku od papira te širine, ne smije biti šira od staze;

- što se tiče papirnate trake, pogledajte završnu sliku – riječ je o dva-tri puta presavijenom dijelu papira za ispis (bankpost). Tako nešto trebamo napraviti ili od bankposta ili nekog drugog papira, poput onog upijajućeg za kućanstva;

- traku dobro natopiti alkoholom i postaviti ju u stazu iznad koje se kreće nosač glava pisača;

- namjestiti nosač glava iznad te trake, otprilike u sredini njene duljine

- ostaviti tako nekoliko sati, ne treba biti nestrpljiv jer moramo dati vremena alkoholnim parama da otope stvrdnutu tintu.

Na nižoj slici vidimo rezultat. Gornja traka je izvučena iz pisača nakon tri sata a donja nakon jedne noći. Kako vidimo, donja traka je odradila posao, pare su otopile tintu skorenu u glavi za crnu boju (ima i par točaka žute ali snimka nije dovoljno kvalitetna da bi se vidjele), pisač ispisuje kao nov, svi sretni!

 

Primjećujete, “parenju” smo izložili sve glave pisača. To nije loše! Svaka glava SOHO pisača opće namjene ima kojih stotinjak mlaznica promjera upola tanjeg od ljudske vlasi pa se u praksi vrlo često dešava da se u glavi za svaku boju začepe poneke mlaznice ali nitko to ne opaža sve dok je ukupna kvaliteta ispisa zadovoljavajuća.

A što ako happy end izostane? Možemo pokušati još jednom. Ako ni tada ne uspijemo, a baš želimo/moramo osposobiti taj pisač, čeka nas malo više posla i značajno veći trošak. U opremljenijim trgovinama računalne opreme naći ćemo razne komplete za čišćenje glava tintnih pisača, u pravilu su skuplji od 100 kuna. Možemo si složiti i vlastitu mješavinu za otapanje tinte, ima toga na Internetu jer je problem „zakrečenih“ glava prisutan od kad je tintnih pisača. Neki miješaju alkohol sa sredstvom za čišćenje prozora, neki se priklone amonijaku a ima i onih koji mješavinu začine uljem od masline! Po logici stvari, budući da je odlazak u servis najskuplji, to će nam vjerojatno biti zadnji izbor no treba znati da servisi, ako išta vrijede, imaju i vješte ljude i posebnu opremu poput ultrazvučnih kadica pa uistinu mogu pročistiti mlaznice svih vrsta i stupnja začepljenosti.

Vatrogasna mjera kad vam netko počne kukati da ne može ispisati ultravažni dokument za sastanak koji samo-što-nije zato jer nema te *.* crne boje, najme kaj, taj *.* pisač ispisuje samo pola od svakog *.* slova u *.* tekstu (uz takvu verbalnu kanonadu započela je jedna moja intervencija): u aplikaciji za pisanje označiti tekst i primijeniti na njega plavu boju (ili ljubičastu, zelenu), potom ispisati. Začuđujuće je kako se tog jednostavnog trika ne mogu sjetiti niti oni korisnici koji godinama svakodnevno rabe tintne pisače! :o)

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)