Instalacija nekompatibilnih i nedostupnih upravljačkih programa

Često dolazimo u situaciju da prilikom instalacije Windowsa našim korisnicima nemamo odgovarajuće "pogonitelje uređaja", odnosno odgovarajuće drivere. Korisnici rijetko čuvaju medije sa orginalnim driverima ili su oni u međuvremenu zastarjeli, pa ih moramo tražiti po internetu. Posebno nezgodna situacija bude s nekim modelima prijenosnika koji su imali nekoliko tipova grafičkih, mrežnih i bežičnih  kartica, pa traženje postane "mala noćna mora". Kod pretraživanja, moramo filtrirati po zemljama, modelima uređaja itd, a najčešće se svaki driver distriburira pojedinačno i treba ga posebno preuzeti. Najlakša je varijanta kad postoji all-in-one instalacije u jednoj datoteci.


Potrebno je nekad puno dosjetljivosti i snalažljivosti da se nađe odgovarajući driver

Nedavno je kolega "običan" korisnik, instalirajući prvi put Windows 7 samostalno, upao u problem i tražio od mene pomoć "na daljinu". Navikao je iz svojih nekadašnjih iskustava da nakon instalacije Windowsa mreža proradi automatski. Navodio sam ga da potraži mrežnu ethernet karticu u popisu uređaja i zaključili smo da mreža ne radi jer nema odgovarajući driver. Naravno, korisnik nema medij s popratnom podrškom za to stolno računala. Njegovo iščitavanje Device Manager - Ethernet controller Properties - Details - Hardware ID, nije dalo rezutata. Prešli smo na drugu taktiku, "brutalnu silu" zvanu cmd. Poslao sam mu porukom naredbu, koja komandnom linijom na Windows sistemu provjerava model matične ploče.
                       

wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber


Dobio je rezultat koji šalje u obliku fotografije sa pametnog telefona.
 Po oznaci pronalazim drivere na stranici proizvođača i šaljem mu na pametni telefon.

 Korisnik instalira mrežnu karticu, internet radi. Svi sretni i zadovoljni.

No postoji puno težih scenarija u kojim ne možemo naći odgovarajuću podršku, jer je jednostavno isčezla sa stranica prozvođača koji više ne daje podršku za starije uređaje zbog nekompatibilnosti s novijim operativnim sustavima. Znači, ili imamo "živući" sustav na kojem određeni uređaj radi, a nemamo instalacijsku arhivu ili se sistem buni radi nekompatibilnosti drivera.

Nedavno smo na ustanovi imali slučaj da smo na 32-bitnom Windowsu 7 uspjeli instalirati nekompatibilan winxp driver (pronađen na http://www.helpjet.net/), koji je na naše oduševljenje pokrenuo skener. Isti scenarij smo pokušali ponoviti na identičnom hardveru i operativnom sistemu, ali bez uspjeha. Iako smo znali da se radi o nekompatibilnosti nismo se pomirili sa neuspjehom. Istraživanje i nestandardne metode su dale razultat. Tražili smo način kako prekopirati ručno sistemsku datoteku. Iako se ne preporuča ručni copy-paste sistemskih windows datoteka pronašli smo način da prepoznamo skener.

Na konfiguraciji koja radi smo našli detalje o datotekama koje pokreću skener i pronašli put do njih.Ručno smo prenijeli te 2 sistemske datoteke na drugo računalo i pri ponovnom startanju to računalo je prepoznalo nekompatibilni driver za skener na lokaciji C:\Windows\system32\DRIVERS\usbscan.sysZnači, u određenim uvjetima uređaj se može instalirati na ovaj način, ukoliko ne zahtjeva dodatne registry, DLL i slične promjene. O takvim slučajevima se može naći dodatnih informacija na internetu. Da se osiguramo za "sigurnu budućnost" što se tiče upravljačkih programa, našli smo Double Driver.
 
On nam zapravo omogućava da nakon svježe instalacije Windows sistema  i pripadnih uređaja  napravimo backup kolekciju svih upravljačkih programa za tu  specifičnu konfiguraciju. U slučaju sljedeće reinstalacije sistema imamo mogućnost povratka upravljačkih programa iz "jednog klika". Backup arhivu treba skloniti na sigurno mjesto što dalje od nesavjesnih korisnika.

Iako softver datira iz 2010. godine u komentarima se može vidjeti da dobro radi na Windows 10, a samim tim i na ranijim verzijama.

Za traženje odgovarajućih upravljačkih programa na ustanovama mogu poslužiti i sustavi za popis hardvera kao npr. Opsi server  iz kojih se može iskopirati izvještaj poput ovog.


 
 

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet