Kako instalirati Linux na Linksysov router?

Na nedavnoj turneji sa seminarom o hakiranju kolege su zatražile savjet: potreban im je jeftin router i wireless AP koji podržava autentikaciju korisnika pomoću RADIUS-a i LDAP-a. Dakako, moguće je kupiti router koji s tvornički instaliranim softverom podržava navedene protokole. No nedavno sam imao priliku isprobati jeftinije rješenje, koje se pokazalo dobrim.

Tvrtka Linksys, koju je kupio Cisco, poznata je po kvalitetnim routerima za kućne korisnike. Njihov model Linksys WRT45GL trenutno se može nabaviti po cijeni od 550 kn. Originalni softver ne podržava RADIUS/LDAP, ali se umjesto njega može instalirati operacijski sustav zasnovan na Linuxu. Možete birati između dvije distribucije, OpenWRT i DD-WRT. Odabrao sam ovu drugu i instalirao je na spomenuti uređaj. Evo kako to treba odraditi.

Najprije sa stranica projekta skinite zamjenski softver i pročitajte upute. URL je http://www.dd-wrt.com. Tu ćete naći povijest projekta, koji je započet 2004. iz iste potrebe koju su iskazali kolege: radi dodavanja podrške za RADIUS/LDAP autentikaciju. Na listi podržanog hardvera nalazi se naš Linksys WRT34GL, kojeg smo odabrali jer je dostupan i jeftin, a istovremeno kvalitetan uređaj. Osim modela, treba znati i verziju kupljenog uređaja, a to ćete pronaći ako uređaj okrenete i pogledate ga s donje strane. Trenutno su na tržištu verzije 1.0 i 1.1.

DD-WRT je na Linuxu zasnovan OS, a trenutno je zadnja stabilna verzija 2.4. Verziju za odabrani router skinite s ovog linka:

http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/dd-wrt/downloads.html

Tu ćete naći linkove za obje verzije, pa odaberite onu koja odgovara vašem routeru:

DDWRT45GL_1.0

DDWRT45GL_1.1

WRT45GL na lokalnim ethernet portovima DHCP protokolom dodjeljuje adrese u rasponu 192.168.1.0/24. Preporučujem da računalu s kojeg ćete obaviti "flešanje" dodijelite statičku adresu, jer ćete uređaj morati restartati, pa ćete tako izbjeći moguće probleme.

Podešavanje uređaja obavlja se preko web sučelja, dostupnog na http://192.168.1.1.

Ako je konfiguracija mijenjana, najprije je vratite na tvorničke postavke. Za to postoji stavka u meniju, potražite je i aktivirajte. Kada je to gotovo, potražite gdje se nudi "flešanje". Odaberite datoteku koju ste skinuli s gornjeg linka, i pokrenite proces. Pričekajte da se sve obavi i da lampice prestanu svjetlucati, što može potrajati 5-10 minuta. Radije pričekajte još nekoliko minuta više, kako ne biste nehotice prekinuli proces. Kada ste sigurni da je sve u redu, ponovo vratite tvorničke postavke i pričekatje da uređaj postane dostupan. Sada možete krenuti u konfiguraciju prema svojim potrebama.

Na prvi pogled čini se da je postupak jednostavan. No postoji mogućnost da se proces instalacije novog OS-a prekine prije kraja, a to bi značilo da će uređaj postati neupotrebljiv. Bez originalnog OS-a nećete moći ponovo pokrenuti instalaciju, uređaj će postati neupotrebljiv. Da biste se osigurali, svoj notebook i router priključite na UPS koji će u slučaju nestanka struje izdržati dovoljno dugo da se posao obavi u cijelosti.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet