Greške na disku "SeekComplete Error" i "AbortedCommand"

Kad u Službu za podršku sistem-inženjerima dobijemo isti upit nekoliko puta, obično je vrijeme je da se napiše članak. Iz tog razloga zgodno je da prije prijave problema napravite pretragu Portala ili barem Googlea, kako biste smanjili popis mogućih razloga. Čak i ako problem riješite sami, slobodno nam ga dojavite, kako bismo brže mogli pomoći drugima.

Danas ćemo vas upoznati s greškama koj se pojavljuju na nekim poslužiteljima, a izgledaju prilično ozbiljno, baš kao da otkazuje disk:

hda: task_in_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hda: task_in_intr: error=0x04 { AbortedCommand }
ide: failed opcode was: 0xec

Ove pomalo kriptične greške ne znače da je vaš disk na kraju životnog puta. Ukoliko drugih grešaka nema, nema potrebe za zabrinutošću. Jedan opsežan blog istražuje do razine izvornog koda i ne nalazi da se radi o ozbiljnim problemima. Blog unos se nalazi na adresi: http://www.captain.at/howto-linux-driveready-seekcomplete-error-drivestatuserror.php.

Autor članka čak traži bilo kakve dokaze da su navedene poruke kod bilo koga izazvale ozbiljne probleme. Pretpostavlja se da se radi o neusklađenosti ili greškama u firmwaru diska ili kontrolera.

Također, autor opisuje smartmontools kao pravi alat kako pronaći grešku, ako ona postoji. Članak se nalazi na adresi:

http://www.captain.at/howto-linux-smartmontools-smartctl.php

 

 

 

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
3
Vaša ocjena: Nema Average: 3 (1 vote)