Firefox dolazi i na mobilne uređaje

Pozitivna iskustva milijuna korisnika Firefoxa bili su poticaj Mozilli za izradu verzije koja bi se koristila na mobilnim uređajima.

Aza Raskin (http://en.wikipedia.org/wiki/Aza_Raskin) koji pri Mozilli vodi projekt za testiranje primjene, na svojoj je web stranici objavio i video prikaz koncepta s kojim želi predočiti ključne stvari ovog programa za mobilne uređaje. Prije svega, pokušava se riješiti problem malog prostora pri upravljanju podacima na zaslonu (prisutan kod većine mobilnih uređaja) kako bi se omogućilo jednostavno i ugodno pretraživanje.

Ovaj koncept Firefoxa vjerojatno će se upravljati jednim dodirom prsta na zaslonu. Zasloni osjetljivi na dodir su česti u mobilnoj telefoniji kao i kod Apple iPhonea koji za razliku od budućeg Firefoxovog koristi višekratni (multitouch) dodir.

Pri otvaranju pretraživača vide se dvije stvari: bookmarks desno i veliki plus znak lijevo koji otvara nove tabove ili stranice. Klik na bookmarks zumira pretraživač.

Pomicanje na stranici je moguće povlačenjem ili dodirom prsta. Kreiranje novog taba je jednostavno. Klikom na veliki plus otvara se prazno mjesto gdje se postavlja tab i potom zumira.

Postavljajući pokazivač na URL vidi se popis prethodno otvaranih stranica. Standardne kontrolne funkcije kao što su naprijed i nazad smještene su lijevo na stranici.

Ovaj koncept pod imenom Fenec je samo početak razvoja i širenja Mozillinih programa na mobilne uređaje.

http://azarask.in/blog/post/firefox-mobile-concept-video

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet