Programi

cbm - The Color Bandwidth Meter

Mnogo je programa koji u komandnoj liniji mogu prikazati potrošnju memorije, zauzeće procesora ili mrežni promet. Samo na ovom portalu je opisano nekoliko. Mi smo pronašli jedan izuzetno jednostavan program za prikaz prometa po mrežnim sučeljima, koji nema previše mogućnosti, ali je zato izuzetno preglednog ispisa. Iz tog razloga je pogodan za brzi pregled stanja svih mrežnih sučelja ili vizualizaciju na konzoli servera.

Kuharice: 

Prijepis OIB-a iz ISVU sustava u LDAP imenik

Ovih dana privodi se kraju certificiranje AAI imenika po ustanovama. Tim povodom se u zadnje vrijeme diskutira preko alternativne liste za "angažirane CARNet sistemce" o problemima koji su nastali zbog postroženih uvjeta dobivanja certifikata. U ovom kratkom članku osvrnuo bih se na dva spominjana problema, koji se pojavljuju pri unosu više stotina podataka u AAI imenik (LDAP) bez utipkavanja tj. učitavanjem iz liste.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Kaspersky Update Utility 2.0 za Debian Wheezy

Na ustanovi koristimo desetak računala koja nisu umrežena  jer služe za prezentacije ili su u laboratoriju spojena na mjerne uređaje. Na njih korisnici obično prenose podatke putem USB medija, koji znaju sadržavati viruse koje onda "offline" računalo prenosi na druge USB medije. Današnji antivirusi podrazumijevaju redovito ažuriranje svakih nekoliko sati putem mreže. Kako onda riješiti ažuriranje neumreženih računala?

Kuharice: 
Kategorije: 

KeePassX - čuvar zaporki

Pisali smo o tome kako je korisnicima teško pamtiti dugačke i složene zaporke. Što bismo onda rekli za sistemce, koji za svaki server i svaki pojedini servis koriste različite passworde, a budući da su savjesni često ih mijenjaju. Tako se sistemac za čas može naći u situaciji da žonglira s petnaestak, dvadesetak zaporki.

Kuharice: 
Kategorije: 

Tko (ne) želi besplatni ured?

Tehnološki razvoj cloud paradigme s jedne strane te, s druge strane, logika tržišnog nadmetanja koja korporacijama diktira vabljenje potencijalnih klijenata kako god se može, naposljetku porodiše dvije odlične besplatne Web usluge: Microsoft Web Office i Google+. U suštini, riječ je o kombinaciji ključnih resursa i funkcionalnosti – od diskovnog prostora, preko mailboxa do uredskih aplikacija - bez kojih nema učinkovitog uredskog poslovanja.

Kuharice: 
Kategorije: 

Agedu

Filozofija je Unixa da se posao može bolje obaviti s nekoliko manjih alata nego s jednim složenim alatom "koji može sve".  I Linux, dakako, slijedi ovu filozofiju, pa nudi sve alate koji se nalaze i na starijim Unixima. Jedan od njih je i naredba du, od "disk usage".  Ovo je naredba koju svaki sistem-inženjer koristi u borbi protiv velikih potrošača diskovnog prostora.

Kuharice: 
Kategorije: 

Besplatan uredski alat – Kingsoft Office 2012

Ako ste u potrazi za besplatnim uredskim alatima koji bi vam služili kao dobra zamjena za Microsoft Office, svakako obratite pažnju na Kingsoft Office Suite 2012. U prijašnjim člancima već je bilo spomena o sličnim alatima, kao što su Open Office ili Libre Office. Kingsoft za sada podržava dvije platforme: Windowse i Android.

Kuharice: 

Adobe Flash Player 10 Beta

Adobe Systems Inc. objavio je beta verziju Adobe Flash Player 10 (prethodno zvan Astro) dinamičniju i poboljšanih svojstava.

Ova beta verzija pruža dodatnu potporu filterima i efektima napravljenim koristeći Adobe Pixel Bender Kit. Pixel Bender tehnologija se koristi u pokretnim grafikama i vizualnim efektima kod filmova i emitiranja.

Također uključuje poboljšane 3D i animacijske sposobnosti, prilagođeniji prikaz teksta te pruža dizajnerima lakši nadzor i više kreativnosti kod npr. internet aplikacija, interaktivnih e-knjiga i online publikacija.

Kuharice: 
Kategorije: 

Open Office.org 3 beta

Tvrtka Sun i organizacija OpenOffice.org objavile su prvu razvojnu nadopunu paketa OpenOffice.org 3. Na njihovim stranicama pozivaju korisnike na testiranje kako bi konačna verzija u što boljem izdanju mogla izaći u rujnu ove godine.

Kuharice: 

Objavljen Thunderbird 2.0

ThunderbirdJučer je objavljena nova verzija Mozillinog e-mail klijenta – Thunderbird 2.0.0.0. Prethodna verzija, Thunderbird 1.5, sa svim potrebnim sigurnosnim zakrpama bit će podržana do 18. listopada 2007. te se do tog datuma preporuča dosadašnjim korisnicima nadogradnja na novu inačicu.

Kuharice: 

Stranice

Pretplati se na Programi