cbm - The Color Bandwidth Meter

Mnogo je programa koji u komandnoj liniji mogu prikazati potrošnju memorije, zauzeće procesora ili mrežni promet. Samo na ovom portalu je opisano nekoliko. Mi smo pronašli jedan izuzetno jednostavan program za prikaz prometa po mrežnim sučeljima, koji nema previše mogućnosti, ali je zato izuzetno preglednog ispisa. Iz tog razloga je pogodan za brzi pregled stanja svih mrežnih sučelja ili vizualizaciju na konzoli servera.

Instalacija je standardna, s "apt-get install cbm", a nakon pokretanja sa "cbm" će se pokrenuti u prikazu preko cijelog ekrana. Jedini ispis će biti trenutni promet po mrežnim sučeljima koje imate definirane na serveru. Ovo vrijedi i za sva virtualna sučelja:

Na slici se vide i sve opcije koje dinamički možete promijeniti: brzina ispisa, odnosno očitanja prometa (tipke + i -), te mjerna jedinica (kilobajti ili kilobiti u sekundi - tipka b). Sa strelicama je moguće "šetati" po popisu sučelja i dobiti nešto više informacija o pojedinom mrežnom sučelju (obično je to samo IP adresa). Kako situacija izgleda nakon malo igranja s parametrima, možemo vidjeti na drugoj slici:

I to je to, cbm ne pokušava biti program tipa "švicarski nožić", nego radi samo jednu stvar, ali to radi dobro i pregledno. Zbog toga može pomoći kod debugiranja problema na mrežnim sučeljima, pogotovo ukoliko ih imate iskonfigurirano više.

Zdravko Rašić

Kuharice: 
Vote: 
0
No votes yet