KeePassX - čuvar zaporki

Pisali smo o tome kako je korisnicima teško pamtiti dugačke i složene zaporke. Što bismo onda rekli za sistemce, koji za svaki server i svaki pojedini servis koriste različite passworde, a budući da su savjesni često ih mijenjaju. Tako se sistemac za čas može naći u situaciji da žonglira s petnaestak, dvadesetak zaporki. Ako tome dodamo još zaporke za njegove privatne račune, društvene mreže i slično, suočeni smo s pravom noćnom morom.

S vremenom sistemci izvježbaju mozak, nauče mnemoničke trikove, pa nekako uspijevaju pamtiti "nepamljive" zaporke, ponekad uz pomoć papirića, koji se vole zagubiti ili oprati s hlačama. No prije ili kasnije čovjeku naprosto stane mozak. Tada se zaporka pogađa, slijedeći algoritam kojim generiramo zaporke, no to je gubljenje vremena, čak i ako na kraju pogodimo pravu kombinaciju.

Jednostavan alat koji može olakšati život je programčić KeePassX, objavljen pod GPL licencom. Postoje verzije za Linux, Windowse i Mac OS X. KeePassX omogućuje grupiranje vaših zaporki, pa ih možete podijeliti na grupe Mreža, Linux, Windows serveri, baze, e-mail, aplikacije, Privatno itd. Čuvaju se KeePassX-ovoj bazi, kriptirane 256 bitnim ključem, koristeći kripto algoritme AES ili Twofish. Bazu zaporki dodatno zaključate zaporkom za samu aplikaciju, koja omogućava pristup, pa ćete morati pamtiti samo jednu zaporku. Ako ste paranoični, možete zaporke držati radzvojene u više baza, svaka sa drugačijim pristupnim passwordom. Nakon toga passworde za servere i servise možete prenositi copy&paste metodom.

Prva slika pokazuje kako izgleda pristupni ekran u kojem unosite zaporku za KeePassX i birate bazu (ako ih koristite više).

Naredna slika slijeva pokazuje primjer grupa zaporki, i s desna nekoliko spremljenih zaporki koje pripadaju odabranoj grupi. U polju za komentar možete držati podsjetnik za namjenu zaporke, ili na primjer informaciju o tome tko je još zna.

KeePassX vam dozvoljava da sami unesete zaporku, koja je nevidljiva dok ne kliknete na ikonicu s okom.

No KeePassX može i sam generirati zaporku za vas. Naredna slika pokazuje kako birate dužinu i težinu zaporke.

Zaporke koje generira program bit će dugačke i izuzetno teške za pamćenje, no time su vaši serveri i računi sigurniji. Olakšavajuća je okolnost što ih u tom slučaju ne trebate ni pamtiti, već koristite copy&paste metodu.

Podrazumijeva se da ćete čuvati nekoliko kopija KeePassX baze, obično na USB stickovima, na više računala, ili negdje u oblaku. U tom slučaju pripazite da nakon svake izmjene ili dodavanja novih zaporki ažurirate sve kopije.

I naravno, nemojte zaboraviti zaporku za otvaranje KeePassX-a, jer ste tada u nevolji!

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
3.5
Vaša ocjena: Nema Average: 3.5 (4 votes)

Komentari

Koristan programčić. Postoje i kompatibilni programi za OS-ove na pametnim telefonima i tabletima, kaže https://en.wikipedia.org/wiki/KeePass.