Besplatan uredski alat – Kingsoft Office 2012

Ako ste u potrazi za besplatnim uredskim alatima koji bi vam služili kao dobra zamjena za Microsoft Office, svakako obratite pažnju na Kingsoft Office Suite 2012. U prijašnjim člancima već je bilo spomena o sličnim alatima, kao što su Open Office ili Libre Office. Kingsoft za sada podržava dvije platforme: Windowse i Android. Iako dolazi i u komercijalnim verzijama, Standart i Professional, besplatna inačica zadovoljava potrebe svakog prosječnog korisnika.

Kingsoft Office se može skinuti kao paket proizvoda ili kao pojedinačne aplikacije. U paketu dolazi program za obradu teksta (Writer), tablični kalkulator (Spreadsheets), te program za izradu prezentacija (Presentation).

Odlučio sam se na instalaciju kompletnog paketa sa sve tri aplikacije. Instalacijski paket kompletnog paketa aplikacija je izrazito malen, te iznosi cca 40MB.

Instalacija je klasična "klikalica" Next -> Next -> Finish.

Ako pokrenemo Writer, po sučelju vidimo da je ono klasično kao u MS Office, bez mnogo odstupanja.

Zanimljivo je da postoji mogučnost prebacivanja tekst dokumenta u PDF format. Također podržava paralelnu usporedbu dva dokumenta „side by side“, te provjeru pravopisa (check spelling), za sada nažalost, samo na engleskom jeziku.

Između ostalih standardnih funkcionalnosti spomenut ćemo mogućnost enkripcije dokumenta, što može biti korisno, a uzmemo li u obzir da se radi o besplatnim alatima i pohvalno.

Sučelja ostalih dviju aplikacija su isto tako skoro pa identična Microsoftovim. Valja spomenuti kako u paketu dolazi i velik broj predložaka koji olakšavaju izradu prezentacija. Predlošci se mogu besplatno skinuti sa web stranica Kingston Officea.

Prilikom otvaranja dokumenta u .docx formatu nije došlo do nikakvog poremećaja u redoslijedu i izgledu sadržaja, zadržana je originalnost dokumenta. Ovo me je posebno razveselilo budući da sam do sada imao problema prilikom korištenja nekih drugih aplikacija otvorenog koda.

Sve aplikacije koje dolaze u paketu znaju raditi sa mnogim formatima podataka:
Writer: Word (97/2000/2003/2007/2010) doc, dot, docx, .rtf, .wps, .wpt
Spreadsheets: Excel (97/2000/2003/2007/2010) .xls, .xlsx, .xlt, .csv, .xml, .et, .ett
Presentation : PowerPoint (97/2000/2003/2007/2010) .ppt, .pptx, .pps, .pot, .dps, .dpt
Svi formati se odnose na uvoz i izvoz podataka.

Kingston osim besplatnog paketa nudi i Standard te Professional verzije, s dodatnim mogućnostima. Premda, koliko sam uspio istestirati Writer i Spreadsheets, mogućnosti koje dolaze u besplatnoj opciju su i više nego dovoljne da bi zadovoljile prosječnog korisnika. No ako su vam potrebne, na primjer, makro naredbe, kupite Standard paket za 36 funti, ili Professional za 50.

Razlike u funkcionalnosti između pojedinih verzija pronađite na ovom linku.

Instalaciju je za sada moguće napraviti na Windows operacijske sustave, te na Android Os za mobilne uređaje.

Više o ovom korisnom paketu aplikacija potražite slijedeći ovaj link.

Kuharice: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)

Komentari

Već sam se susreo s ovim softwareom, kad sam tražio alternative MS uredskom paketu, što nije bilo jedan puta (uvijek je dobro s vremena na vrijeme provjeriti kakva je situacija, zar ne? :)). Koliko me sjećanje služi, bila je nekad i Linux verzija, ali već duže nema neke novije, odnosno nadogradnje, za razliku od Windows verzija. No, s obzirom da je paket sada dostupan i na Androidu, vjerujem kako se može očekivati da se pojavi i na Linuxu, što bi bilo jako dobro, jer maljo bolje barata 2007/2010 formatima nego Libre.