Službene obavijesti

Promjena adrese poslužitelja za uslugu "sys.dns"

Poštovani korisnici usluge sys.dns,

poslužitelju za uslugu sys.dns je iz tehničkih razloga promijenjena adresa.

Nova adresa je 40.68.22.239, a nju morate upisati u konfiguraciju DNS poslužitelja. Opcija za dopuštanje prijenosa vaše zone se obično nalazi u datoteci /etc/bind/named.conf.options, ali može se nalaziti i u nekoj drugoj datoteci unutar direktorija /etc/bind. Opcija u kojoj treba zamijeniti adresu je "allow-xfer", a obično je izdvojena s drugim adresama u poseban ACL blok naziva "xfer", primjerice:

Kategorije: 

Proširenje usluge nadzora poslužitelja sysmonitor

Služba sistemske pomoći ustanovama članicama je u suradnji s CARNet NOC-om uvela jednu novinu u uslugu sysmonitor. Od sada će svim korisnicima sysmonitor usluge, a koji su u CARNet-ovoj bazi evidentirani kao kontakt osobe za ustanovu, u slučaju ispada CARNet-ovog uređaja na ustanovi dolaziti SMS poruka s obavijesti o ispadu.

Kategorije: 

Pokrenuta nova usluga - sys.monitor

Iz radionice CARNetove Službe za internetske servise pokrenuta je nova usluga za ustanove članice - sys.monitor.

Objavljena CARNetova distribucija Debiana "jessie"

Danas je objavljena CARNetova inačica Linuxove distribucije Debian "jessie", numeričke oznake 8. Ova distribucija je namijenjena poslužiteljima koji rade unutar CARNetove mreže, iako je mogu rabiti svi koji to žele jer je javno dostupna na poslužiteljima CARNeta.

Glavna prednost uporabe CARNetove inačice Debiana je u tome što donosi postavke prilagođene CARNetovoj mreži, kako bi instalacija bila što jednostavnija za sistemca, a poslužitelj bio pušten u rad u što kraćem vremenu.

Kategorije: 

Portal za sistemce u novom ruhu

Poštovani kolege,

Ukoliko ste sudjelovali na sys.treku na konferenciji CUC ove godine u Dubrovniku, mogli ste saznati da će Portal za sistemce uskoro biti objavljen u novom ruhu. Osim promjene izgleda, osvježili smo i "motor" (inačicu Drupala), a sam poslužitelj virtualizirali i preselili u oblak.

Promjena IP adrese poslužitelja za uslugu sys.dns

Zbog promjene pružatelja usluge, prinuđeni smo promijeniti IP adrese poslužitelja kojeg rabimo za uslugu sys.dns.

Kategorije: 

sys.backup4win

Usluga udaljenog sigurnosnog arhiviranja podataka sys.backup od sada je proširena i na poslužitelje s operativnim sustavom Windows.

Nove usluge za sistemce

Poštovani kolege sistem-inzenjeri,

želimo vam predstaviti nekoliko novosti i promjena u uslugama koje vam pruža Služba za sistemsku podršku ustanovama članicama (SSPUČ).


Sys.backup

Popularna usluga sys.backup će biti dodatno proširena. Osim što smo već ranije povećali prostor za vaše backupe na ukupno 200 GB (bez obzira na broj poslužitelja), sada smo proširili popis podržanih operacijskih sustava. Od sada je moguće koristiti ovu uslugu i na operacijskim sustavima Ubuntu, Ubuntu Server 12, RedHat i CentOS.

CARNet - Oglas za radno mjesto Linux sistemca

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet

traži

Inženjera računalnih sustava

Odjel Računalno informacijskih sustava i servisa traži osobu za rad na instalaciji, održavanju i unaprjeđivanju poslužitelja i usluga baziranih na Linux OS-u.

Seminar: OPSI - Linux server za upravljanje Windows klijentima

Na ovogodišnjem CUC-u u okviru sys.tracka autori Goran Šljivić i Aco Dmitrović održali su radionicu na kojoj su demonstrirali korištenje OPSI-ja, Linux servera koji omogućuje deployment Windowsa i još ponešto dodatnih funkcionalnosti koje mogu pomoći pri uspostavi organiziranog i uređenog informacijskog sustava.

Stranice

Pretplati se na Službene obavijesti