Pokrenuta nova usluga - sys.monitor

Iz radionice CARNetove Službe za internetske servise pokrenuta je nova usluga za ustanove članice - sys.monitor.

Kao što se iz naziva može zaključiti, radi se o nadzoru vaših poslužitelja, servisa, ali i bilo kojih drugih mrežno povezanih uređaja. Do sada ste mogli koristiti sličnu uslugu prijavom preko sys.portala, no ova usluga nije bila automatizirana, nego se konfiguracija obavljala ručno što nužno znači kašnjenje u inicijalizaciji svakog pojedinog servisa ili poslužitelja.

Kako ovo nije idealna situacija, odlučeno je omogućiti samostalnu prijavu poslužitelja, servisa i mrežnih uređaja na nadzor, ali preko nove usluge.

Nova usluga je bazirana na sustavu Icinga 2, koja je omašak (engl. fork) sustava za nadzor Nagios, koji se koristio do sada. Icinga 2 je moderan sustav, s preglednim i dinamičnim web sučeljem, te ne sumnjamo da ćete uživati u njegovom korištenju. Svi korisnici stare usluge su migrirani na novu uslugu, pa mogu odmah provjeriti stanje svojih servisa.

Procedura pristupanja usluzi se obavlja na adresi https://sysmonitor.carnet.hr preko AAI@EduHr korisničkog računa, a aktivacija računa je automatska. Potvrdu prijave dobit ćete SMS-om na broj vašeg mobilnog uređaja.

Preporučujemo da svakako prije početka upotrebe usluge proučite upute koje su dostupne na adresi https://sysportal.carnet.hr/sysmonitor.

Pomoć i podrška je uobičajeno dostupna preko adrese sysmonitor@carnet.hr ili preko web-sučelja na adresi http://syshelp.carnet.hr.

 

 

Vote: 
0
No votes yet