Objavljena CARNetova distribucija Debiana "jessie"

Danas je objavljena CARNetova inačica Linuxove distribucije Debian "jessie", numeričke oznake 8. Ova distribucija je namijenjena poslužiteljima koji rade unutar CARNetove mreže, iako je mogu rabiti svi koji to žele jer je javno dostupna na poslužiteljima CARNeta.

Glavna prednost uporabe CARNetove inačice Debiana je u tome što donosi postavke prilagođene CARNetovoj mreži, kako bi instalacija bila što jednostavnija za sistemca, a poslužitelj bio pušten u rad u što kraćem vremenu.

CARNetov Debian sačinjavaju dvije komponente: jedna komponenta su CARNetovi paketi, a druga je instalacijska procedura, "carnet-upgrade".

Pakete je moguće rabiti neovisno o drugim dijelovima paketne distribucije, pa poslužitelj može rabiti samo dio paketa iz CARNetove distribucije. Ukoliko želite instalirati sve pakete koje nudimo, to je najlakše napraviti preko paketa carnet-upgrade, ali i u tom slučaju možete izbaciti nepotrebne pakete i servise.

S paketom carnet-upgrade dolazi dokumentacija koja se nalazi u direktoriju /usr/share/doc/carnet-upgrade. Tu su upute i savjeti koji će vam pomoći da nadogradnja prođe što  jednostavnije i brže. Isti dokument u PDF formatu nalazi se na adresi:

http://sistemac.carnet.hr/system/files/carnet-upgrade.pdf (inačica 8.0)

Dobro proučite ovaj dokument prije zahvata na poslužitelju, pogotovo ako instalaciju radite prvi put. Također, preporučujemo da napravite potpuni backup podataka, a za radove odaberite termin koji će odgovarati vašim korisnicima.

Možete očekivati da će postupak trajati od dva do četiri sata, ovisno o brzini poslužitelja, brzini veze vaše ustanove, te broju servisa na poslužitelju.

Kako nije moguće predvidjeti sve probleme koji se mogu pojaviti prilikom instalacije, u slučaju potrebe podršku potražite u službi pomoći za sistem-inženjere (syshelp@carnet.hr).

Napomena: probleme u vezi sa sustavom AAI@EduHr rješava isključivo AAI@EduHr tim, koji je dostupan na adresi paketi@aaiedu.hr.

Nadamo se da će distribucija CARNet-jessie ispuniti vaša očekivanja.

Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)