pGina i Windows 7

Još prije smo u ovom članku na portalu za sistemce opisali upotrebu pGina-e s freeradius pluginom za autentikaciju korisnika u javno dostupnim računalnim učionicama. Budući je u međuvremenu tvorac pGina-e napustio projekt, preuzela ga je open source zajednica. Razvoj projekta može se pratiti na sourceforge-u.

Trenutno je aktualna verzija 2.0 Alpha u kojoj je napokon uspostavljena funkcionalnost s Windows 7 OS-om, ali ima manje mogućnosti od posljednje stabilne verzije, 1.8.8. Za upotrebu na Windows XP klijentima, za sada preporučujemo samo stabilnu verziju, koju možete preuzeti ovdje. No, ako prelazite na Windows 7, osuđeni ste na alpha verziju.

Po instalaciji pGina-e 2.0 Alpha, mogu se konfigurirati sljedeće postavke:

  • Logon Window: pozdravna poruka
  • Plugin: izbor i konfiguracija plugina. Preporučujemo odabir freeradius plugina, detalje o njegovoj konfiguraciji možete pogledati ovdje
  • Profile: izbor želimo li čuvati korisničke profile (ne preporučujemo), lokalna grupa kojoj će se (eventualno) pridružiti prijavljeni korisnici, mogućnost da se svi uspješno autenticirani korisnici na sustav prijavljuju kao isti korisnik (Single User Logon)
  • Advanced: postavke logiranja.

Na žalost, još nije podržana interakcija s windows domenom, već se svi korisnici stvaraju isključivo kao lokalni. Nadamo se da će se u budućnosti ovaj projekt i dalje razvijati i da će mu se dodavati funkcionalnosti kako bi se proširile ove, za sada rudimentarne, mogućnosti.

Kuharice: 
Vote: 
0
No votes yet