Program "vacation"

Iako je većini godišnji odmor već prošao, program 'vacation' će svakako pomoći i kasnije, ili najkasnije za prve sljedeće blagdane ili odmor. Program vacation ne skriva svoju svrhu iza čudnog imena, nego je sve odmah jasno: vacation umjesto vas odgovara na mailove dok ste vi odsutni s predefiniranom porukom. Pri tome pamti kome je sve poruku poslao, i u sljedećih 7 dana neće istoj osobi poslati poruku o odsutnosti.

Program se mora prvo inicijalizirati, što se može učiniti jednostavnim pozivanjem samog programa i odgovaranjem na pitanja:

server$ vacation
This program will answer your mail automatically when you go away on vacation.
You need to put in the ~/.vacation.msg file the reply message.
Would you like to create it (y/N)? y

To enable the vacation program a '~/.forward' file is created.
Would you like to enable the vacation program (y/N)? y

You have a '~/.forward' file containing:

"|exec /usr/bin/procmail -f- #korisnik"

It needs to be renamed before the vacation program can be enabled.
Do you want to proceed (y/N)? y

The vacation program is ENABLED.
Please remember to turn it off when you get back from vacation.

Nakon ovoga, bit će kreirane tri datoteke u vašem $HOME direktoriju: .forward, .vacation.msg i .vacation.db.
Ukoliko već imate .forward datoteku, bit ćete upitani što s njom. Ukoliko odgovorite "Y", bit će napravljena kopija i nećete izgubiti sadržaj te datoteke.

Datoteka .vacation.msg sadržava poruku koja će se slati, i inicijalno sadržava tekst:

Subject: away from my mail

I will not be reading my mail for a while.
Your mail concerning "$SUBJECT"
will be read when I return.

Datoteku treba prilagoditi po vašim željama. Varijabla $SUBJECT sadržava Subject polje originalne poruke, što možete, ali i ne morate rabiti.

Datoteka .vacation.db sadržava bazu e-mail adresa s kojih ste primili mail, sa svrhom da svaki pošiljatelj primi samo jednu poruku  vašem odsustvu, odnosno jednu poruku tjedno.

Kad odgovorite sa 'Y', datoteka će biti preimenovana u .forward~vacation~backup, a novi sadržaj će biti:

\korisnik,  "| /usr/bin/vacation korisnik"

Po sintaksi koja se rabi u .forward datotekama, može se vidjeti da će svaki mail stići i korisniku, ali i biti proslijeđen programu vacation. Da bi mogli primati mail i na aliase, modificirajte datoteku .forward ovako:

\korisnik,  "| /usr/bin/vacation -a ime.prezime korisnik"

Od opcija (sve ih možete vidjeti sa "man vacation"), napomenut ćemo najzanimljivije i najkorisnije.

Opcija "-r" mijenja broj dana nakon kojeg će se opet slati poruka odsutnosti na istu adresu. Tako će "vacation -r 15" promijeniti broj dana sa osnovnih 7 na 15, pa ukoliko u tom razdoblju pošiljatelj pošalje više mailova, samo će jednom dobiti poruku od vacationa.

Zanimljiva je i opcija "-l", koja će ispisati sve unose u bazi, dakle sve adrese s kojih ste primili e-mail. Zgodno je za znati, a i korisno ukoliko mislite rabiti sljedeću opciju.

Opcija "-x" je najvažnija, jer pomoću nje možete unaprijed upisati adrese na koje ne želite slati obavijest. Opcija prima adrese na standardnom ulazu, pa je najjednostavnije da sve adrese upišete u datoteku i napravite redirekciju:

server$ vacation -x < emails.txt

Cijele domene možete ubaciti preko sintakse: @domena

Vacation pazi da ne odgovara na poruke od sustava ili na liste, ali uvijek može promaći koja poruka, pa s vacationom oprezno (istestirajte na nekom drugom korisničkom računu), da ne biste dobili pokoji hate-mail.

Na kraju, ne zaboravite vratiti .forward na početno stanje nakon povratka, dok ostale datoteke možete sačuvati za sljedeći put.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)

Komentari

Moze li se sa vacation paketom odnosno uslugom upravljati e-mailom, znaci slanjem komandi preko e-maila.

Program Vacation nije predvidjen da tako radi. Postavi se kad treba, i obrise ili zakomentira kad vise ne treba. Naravno da je pri tome moguce upotrijebiti i cron.