CARNet Debian prelazi na novi tip jezgre (kernel-2.6-cn paket)

CARNet Debian 4.0 (baziran na Debian Etch distribuciji) sa novom verzijom kernel-2.6-cn paketa (specifično 3:2.6.24-1) prelazi na Debian-like kernele. To znači da se dosadašnji model praćenja recentnih "čistih" inačica verzija Linux jezgri napušta i prelazi na vlastiti derivat Debian kernela u kojem se nalaze sigurnosne zakrpe i eventualni dodaci za CARNet-Debian poslužitelje. Također napušta se LILO boot loader i prelazi na GRUB kao primarni i jedini mehanizam koji će koristiti buduće jezgre.

Ovo tipično znači sljedeće:

  • bolju kompatibilnost sa hardverom koji se nalazi i izvan tipičnih CARNet poslužitelja (razne radne stanice i poslužitelji-složenci, virtualni poslužitelji tipa Vmware i VirtualBox, itd),
  • kraći ciklus izdavanja sigurnosnih zakrpi za CARNet poslužitelje,
  • držanje stabilnih i prokušanih verzija kernela gdje se upravljački programi duže vrijeme ne mijenjaju,
  • manje razlike naspram Debian jezgri i manje razlike naspram tipične Debian instalacije,
  • mogućnost korištenja i čistih Debian i CARNet-Debian jezgri istovremeno koristeći GRUB loader.

Nova jezgra se bazira oko etchnhalf inačice jezgre (2.6.24 jezgra) sa dodanim zaštitnim ExecShield patchem iz Red Hat Enterprise Linux distribucije te Layer 7 Netfilter dodacima.

 

Instalacija

Instalacija nove jezgre i prelazak se obavljaju na praktički uobičajeni način, s razlikom da je potrebno napraviti Grub direktorij prije instalacije:

# mkdir -p /boot/grub
# apt-get update
# apt-get install kernel-2.6-cn

Instalacija će automatski povući i odgovarajuću jezgru (linux-image-2.6.24-etchnhalf.1+cn1-686-bigmem_2.6.24-6~etchnhalf.7+cn1 paket), dok se u kernel-2.6-cn paketu sada nalaze rutine potrebne za fino podešavanje i prelazak na Grub.

Izrazito je bitno da ne restartate (rebootate) poslužitelj ako instalacijske rutine jave ikakvu grešku, već da se javite na sustav pomoći za sistem-inženjere, ili direktnije, na e-mail paketi@carnet.hr.

 

Rješavanje problema

U slučaju da ipak dođe do problema (što se ne bi smjelo desiti!) i da se poslužitelj ne želi podići nakon restarta jer se Grub nije ispravno instalirao, najjednostavnija metoda oporavka je iskoristiti Linux RIP (http://rip.7bf.de/current/) distribuciju. Sa navedene Web stranice skinite odgovarajuću ISO datoteku i snimite na CD medij, te podignite poslužitelj s tog medija. Kad dobijete root prompt, dovoljno je iskoristiti ove naredbe:

# grub --no-floppy

Te u Grub promptu nastavite i zabilježite si na papir izlaz sljedeće naredbe:

grub> find /boot/grub/stage1

U slučaju da ne dobijete ništa, probajte sa:

grub> find /grub/stage1

Tipičan rezultat je (hd0,0), odnosno Grub pronalazi da se njegova stage1 datoteka nalazi na prvoj particiji (0) na prvom disku (hd0). Shodno tome, instaliramo Grub koristeći te parametre (koriste se uvijek parametri koje je izbacila gornja naredba i niti jedni drugi!) i dalje pišući unutar Grub prompta:

root (hd0,0)
setup (hd0)

Posljednja naredba mora ispisati niz redova i završiti sa "Done." u posljednjem retku. Iz programa izađite sa kombinacijom tipki Ctrl+C te restartajte poslužitelj, nakon čega bi se morao pojaviti uobičajeni Grub izbornik.

Vijesti: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (3 votes)