Zaboravljena root zaporka

 Ukoliko ste zaboravili root zaporku i nemate drugog načina da je pronađete ili promijenite, ne treba brinuti, jer postoji jednostavno rješenje. Kod nekih je distribucija Linuxa dovoljno sustav podignuti u single user načinu rada, no kod Debiana je i tu potrebno unijeti rootovu zaporku. Kod Debiana je potrebno iskoristiti mogućnosti koje nam boot procedura omogućava, kao to je prenošenje parametara inicijalizacijskom procesu.

Koji će točno postupak biti primjenjen, ovisi o bootloaderu koji rabite: LILO ili GRUB. Standardno je na CARNetovim poslužiteljina instaliran LILO. No, GRUB je ugodnijeg sučelja i standardan je na mnogo drugih distribucija, pa odluka koji ćete rabiti ovisi o vama i vama bitnim detaljima. Za standardnu uporabu, obadva bootloadera su sasvim zadovoljavajuća.

Prvo ćemo navesti postupak za LILO, koji je nešto jednostavniji nego postupak za GRUB.

LILO

Kod pokretanja poslužitelja morate držati stisnutu tipku Shift, kako biste dobili prompt boot:. Nakon pojave prompta, otkucajte "linux init=/bin/sh" pa će cijeli redak izgledati ovako:

boot: linux init=/bin/sh 

Nakon pojave rootovog prompta #, možete nastaviti po uputama.

GRUB

Ukoliko imate instaliran GRUB, postupak je sljedeći: 

1. na GRUB promptu pritisnite tipku "e" (ovim ćete pokrenuti "edit" način rada). Ako se GRUB izbornik ne pojavljuje, probajte stisnuti tipku ESC.
2. sa strelicama odaberite kernel koji želite bootati
3. opet pritisnite tipku "e"
4. otipkajte "init=/bin/sh" na kraju retka (Enter se podrazumijeva)
5. pritisnite tipku "b" kako bi bootali poslužitelj s navedenim kernelom i opcijama

Nakon što ste dobili standardni rootov prompt, postupak je potpuno jednak za LILO i GRUB. Rootova ljuska u kojoj se nalazite ima vrlo limitirane mogućnosti (nema skoro nijedne naredbe na koju ste navikli). No, sasvim je dovoljna za ono što nam treba.

POSTUPAK

Prvo moramo mountati / (root) particiju tako da možemo po njoj pisati (ona je u ovom trenutku mountana samo za čitanje):

# mount / -n -o remount,rw 

Kako se naredba "passwd" nalazi na /usr particiji, u slučaju da nije mountana, mountajte je:

# mount /usr

Dalje je lagano:

# passwd root

Možete također s nekim editorom (vi, vim) direktno urediti /etc/shadow datoteku. Dovoljno je u njoj obrisati sve znakove iz drugog polja u retku za root korisnika, pa će cijeli unos izgledati otprilike ovako:

root::14061:0:99999:7:::

Nakon reboota (/sbin/reboot), root korisnik će imati zaporku koju ste mu dodijelili, ili praznu ako ste direktno editirali /etc/shadow datoteku (naravno da ćete root korisniku dodijeliti novu zaporku čim se sustav podigne).

Dovršimo operaciju:

# mount / -o remount,ro -n
# sync
# reboot -f

Ovo nije jedini način promjene zaporke. Uvijek ostaje mogućnost podizanja sustava s neke rescue CD distribucije, poput Knoppixa. Kako ove distribucije mogu pomoći i kod puno složenijih situacija, obradit ćemo ih drugi put.

Vote: 
0
No votes yet