Cron: poruka "grandchild failed"

Nakon nadogradnje na Debianovu distribuciju Squeeze poneki sistem-inženjeri pomalo panično pregledavaju logove u potrazi za neobičnim zapisima. Čine to kako bi na vrijeme uočili da neki servis ima problema u radu. No, mnogi se oslanjaju isključivo na logcheck i OSSEC da im dojavi sumnjive unose u logovima. Ovo, pak, nije poželjno, jer ti programi nikad neće poslati sve relevantne retke iz logova koji bi mogli pomoći da se problem riješi. Dakle, ipak je potrebno otići u logove i "baciti pogled".  Jedan od upita koji su nastali nakon takvog  "istraživanja" koji smo zaprimili na sys.help tiče se crona i čudne poruke "grandchild failed".

Iako čudna, poruka se odnosi na procese koje cron pokreće izvršavajući poslove koje ste mu zadali (cronjobs).  U Unix i Linux svijetu ispravan završetak izvršavanja nekog programa ili skripte uvijek je popraćen izlaznim kodom 0 (exitcode). Kako to ovdje nije slučaj, jer je izlazni kod 1, cron će prijaviti grešku putem poruke u logovima. Da je prilikom izvršavanja skripte nastao i kakav izlazni tekst, korisnik root dobio bi mailom.  Kako se to u ovom slučaju nije dogodilo, ostaje nam istržiti koji cronjob izaziva ove poruke. Ukoliko pokrenemo naredbu grep nad log datotekom, dobit ćemo ovakav rezultat:

# grep grandchild /var/log/syslog
Jun 27 21:45:01 server /USR/SBIN/CRON[29071]: (CRON) error (grandchild #29080 failed with exit status 1)
Jun 27 21:50:01 server /USR/SBIN/CRON[29612]: (CRON) error (grandchild #29617 failed with exit status 1)
Jun 27 21:55:01 server /USR/SBIN/CRON[30223]: (CRON) error (grandchild #30230 failed with exit status 1)

Neki se proces pokreće svakih 5 minuta i uzrokuje navedene poruke u logovima. Sada imamo kakav-takav trag. U Linuxovom cronu vrijeme izvršavanja cronjoba može se zadati na dva načina, tradicionalnim:

5,10,15,20,25,30,35,40,45,50,55 * * * * naredba

ili skraćenim:

*/5 * * * * naredba

Pa krenimo u potragu za tim cronjobom. Cronjobovi se nalaze na nekoliko mjesta, pa je najjednostavnije iskoristiti opciju "-r" naredbe grep koja uključuje internu rekurziju:

# grep -r -i '/5' /etc/cron*
# grep -r -i '5,10' /etc/cron*

Osumnjičena datoteka je iskrsla, a u ovom konkretnom slučaju riječ je o zaostatku amavis-stats paketa, koji se više ne održava i može se obrisati:

# dpkg --purge amavis-stats amavis-stats-cn

Za dodatnu sigurnost, provjerite je li obrisana datoteka /etc/cron.d/amavis-stats, pa ukoliko nije, obrišite je.  Paket
amavis-stats-cn je inačice izbačen iz CARNetove inačice distribucije Squeeze, kao uostalom i Debiana (zbog neodržavanja programa).

Cijelu ovu situaciju smo opisali uglavnom kako bismo vas naučili sami istražiti neobične ili rijetke manifestacije problema na vašim Linux poslužiteljima. U konkretnom slučaju, osim neobičnog unosa i zauzimanja mjesta u logu, nikakve stvarne opasnosti nije bilo, ali ovakvi "trikovi" vam mogu pomoći u nekom sljedećem, ozbiljnijem, slučaju.

Kuharice: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)