Spam

Spamassasin zabušava a spamovi stižu

Odjednom su nas zapljusnuli SPAMovi. Gljivice iskaču sa svih strana.  Spamovi su napisani na hrvatskom jeziku i to bez očitog google translate-a. Prva pretpostavka je: Spamassin ih ne prepoznaje jer nisu na engleskom, jer su ciljani upravo na naše tršište. Pod tom pretpostavkom krećemo vatrogasnu akciju, pišemo vlastita pravila za spamassasin, blokiramo pošljatelja, itd. No jesmo li provjerili radi li uopće naš spamassasin ili možda zabušava na poslu.

Kategorije: 

Spam kao posljedica phishinga

Alati poput spamassasina i amavisa automatizirali su borbu protiv spama i bez njih je teško zamisliti uredan poslužitelj elektroničke pošte. Međutim, nikakvi nam alati ne mogu pomoći kad korisnici ignoriraju naša upozorenja i nasjednu na prijevare i phishing. Upravo je na taj način netko zlonamjeran ovaj put došao do korisničkih podataka jednog od lokalnih korisnika i u kratko vrijeme putem SMTP-a preko poslužitelja poslao desetke tisuća neželjnih e-mailova.

Vijesti: 
Kategorije: 

SpamAssassin: zanimljiv slučaj

Jedan zanimljiv slučaj koji je nedavno došao do nas preko Službe pomoći za sistem-inženjere svakako zaslužuje da ga se zabilježi. Možda će i vama pomoći u rješavanju ovakvih i sličnih problema, jer je upravo nevjerojatno kako se naizgled bezazlene stvari mogu manifestirati na najčudnije načine.

Kuharice: 
Kategorije: 

SpamAssassin: pravila (rules), kako ih promijeniti i kako izbjeći lažne pozitive

Mogućnost da sasvim legitimni mailovi vaših korisnika budu prepoznati kao spam (false-positive) smo već spominjali u članicima u našoj E-knjizi o SpamAssassinu na adresi http://sistemac.carnet.hr/node/486. Po, u IKT industriji omraženom Murphyjevom zakonu, to će biti upravo mail vašeg pretpostavljenog, ili nekog korisnika koji jednostavno na svaki problem burno reagira i uvijek eskalira problem na više razine.

Kategorije: 

Jednostavno rješenje za zaustavljanje spama na domaćim forumima

SpamNa našim akademskim ustanovama veoma je popularan vrlo konfigurabilan softver za forume - phpBB. Čak postoji i službena CARNetova verzija phpbb2-cn (trenutno u verziji 2.0.13 za debian-sarge). Na službenim web stranicama www.phpbb.com stoji da je već neko vrijeme u opticaju i nova verzija 3.0.

Kuharice: 
Kategorije: 

Maskiranje e-mail adresa na web stranicama

E-mailJedan od načina borbe protiv sve veće količine spama koji pristiže u naše inboxe je i maskiranje e-mail adresa na web stranicama. To se može učiniti jednostavnom javascript funkcijom koja će u HTML kodu stranice zamaskirati mail adresu, a internet preglednik će izvršavanjem te funkcije adresu učiniti vidljivom. Na taj način se može efikasno neutralizirati mail-harvestere (robote koji pregledavaju HTML kod web stranica i prikupljaju mail adrese).

Kuharice: 
Kategorije: 
Pretplati se na Spam