Informacijska sigurnost

Skriveni novčići

Nedavno je kolega od mene tražio savjet da li da uloži novac u neku od internetskih valuta. Zapravo je mislio na cryptocurrencies, čiji je prvi i do danas najpoznatiji predstavnik Bitcoin, ali se pojavljuju nove inačice iza kojih stoje poslovni projekti. Pitao sam ga da li bi kupio digitalnu valutu zato što načelno podržava takve projekte, ili to smatra poslovnim ulaganjem i očekuje zaradu?

Vijesti: 

Linux.encoder.1 - magični ransomware za Linux

Tvrdnja kako je Linux (ili bilo koji Unixoid) zbog svoje arhitekture imun na zloćudne programe ne stoji, a argument kako je mali broj poznatih zaraza dokaz toj tvrdnji je promašen. No, činjenica jest kako je u odnosu na druge popularne operacijske sustave Linux značajno manja, rekli bismo i teža meta - ako ni zbog čega drugog, onda zato što su korisnici Linuxa uglavnom tehnički dobro potkovane osobe kojima nije lako podmetnuti trikove u stilu "klikni ovdje za besplatan pornlć".

Vijesti: 

Tor Messenger

Postoje mnogi programi za sigurno chatanje, ali malo koji je do sada rabio mrežu Tor kao komunikacijski kanal. To je od nedavno moguće s Tor Messengerom. Iako je sam program nastao još 2012. godine, tek sada je izdan u stabilnoj inačici (iako još uvijek u nazivu ima "beta"). Ono što je zanimljivo je to što je baziran na Javascriptu.

Vijesti: 

Noćna mora krađe identiteta

Prema najnovijem istraživanju američke kompanije Javelin Strategy and Research u prošloj godini oko 16 milijuna Amerikanaca doživjelo je neku vrstu povrede osobnih podataka, što je porast od 13% u odnosu na prethodnu godinu. Više od četvrtine bilo je žrtva krađe identiteta. Najgore su pritom prošle osobe koje su izgubile broj socijalnog osiguranja ili kreditnu, odnosno debitnu karticu.

Opasnosti prihvaćanja "Uvjeta korištenja" bez čitanja

Surfajući Internetom često bez razmišljanja prihvaćamo uvjete korištenja, ne zamarajući se čitanjem dosadnog teksta, pisanog nerazumljivim pravnim jezikom. No to nam se može osvetiti, jer olako pristajemo na uvjete koji nam mogu naškoditi.

BYOD - Korištenje privatnih uređaja u poslovne svrhe

Termin BYOD je gotovo nemoguće izbjeći u IT krugovima. BYOD je akronim za Bring Your Own Device ili mogućnost korisnika da za poslovne potrebe donese vlastiti uređaj (računalo, mobitel, tablet, itd...). Sve veći broj osoba koristi tzv. smart uređaje, prijenosna računala različitih dimenzija. Ti uređaji uvelike eliminiraju potrebu za korištenjem stolnih računala i/ili laptopa.

Zaštita osobnih podataka u akademskoj zajednici

Zaštita osobnih podataka sve je aktualnija uslijed niza krađa identiteta od kojih nisu pošteđeni ni oni najoprezniji. Svoje podatke (ime i prezime, adresu, brojeve telefona i kreditnih kartica) često ostavljamo na raznim mjestima ne misleći pritom na moguće posljedice. Kome se obratiti ako nam dogodi takva situacija te kakvo je stanje što se tiče zaštite osobnih podataka u akademskoj zajednici upitali smo ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) gospodina Dubravka Bilića.

Zaporka od 8 znakova - relikt prošlosti

Odavno postoje sustavi zaštite, poput biometričkih sustava, koji pokušavaju nadomjestiti, poboljšati ili učiniti sigurnijima postojeće načine autentikacije. No, nijedan još nije zamijenio običnu zaporku, koju ukucavate nekoliko puta na dan (a mnogi i nekoliko desetaka puta na dan). No, ono što čini običnu zaporku opasnom je njena duljina.

Vijesti: 

Izrada sigurnog koda

CERTNovi dokument CARNet CERTa donosi pregled najčešćih pogrešaka prilikom pisanja koda, te ranjivosti uzrokovanih tim pogreškama.

Dokument možete dohvatiti na sljedećem linku: Izrada sigurnog koda.

Vijesti: 

Analiza rada alata za praćenje unosa znakova preko tipkovnice

certCARNet CERT-a u suradnji s LS&S-om, donosi opširnu analizu rada keylogger programa, u kojoj su obuhvaćeni načini rada i vrste alata, te opasnosti i načini zaštite od istih.

Dokument možete dohvatiti na sljedećem linku: Praćenje unosa znakova preko tipkovnice.

Vijesti: 

Stranice

Pretplati se na Informacijska sigurnost