Opasnosti prihvaćanja "Uvjeta korištenja" bez čitanja

Surfajući Internetom često bez razmišljanja prihvaćamo uvjete korištenja, ne zamarajući se čitanjem dosadnog teksta, pisanog nerazumljivim pravnim jezikom. No to nam se može osvetiti, jer olako pristajemo na uvjete koji nam mogu naškoditi.

Što su uvjeti korištenja?

Koristeći Internet, često se prijavljujete na servise, online trgovine, online banking ili skidate datoteke koje zahtijevaju da prihvatite "Opće uvjete korištenja". Kliknete na "Prihvaćam" ili "I Agree" gumb kako bi nastavili dalje. Bitno je znati da uvjeti korištenja predstavljaju vrstu ugovora, a kao kod svakog ugovora, obje strane se moraju složiti s uvjetima ugovora online usluge. Online to je uglavnom prihvaćanje uvjeta jedne strane, jer u protivnom niste u mogućnosti koristiti njihovu uslugu. Isti su vrlo često dugački i komplicirani, tako da čak i pravnici ponekad imaju problema s istima. Zbog toga ih uglavnom nitko ne čita, klikne se na "Agree" i idemo dalje.

Zašto prihvaćamo uvjete bez čitanja?

Zadnja istraživanja pokazuju da samo 7% osoba pročita uvjete korištenja, dok ostatak to ne učini. Osnovni razlozi su lijenost, predosadni tekst, nerazumijevanje, pretpostavka da je sve u redu u tekstu, ali i nestrpljivost. Tko je vidio citati taj silni tekst kad mi je produkt jedan klik dalje. Vrlo česti razlog je i pretpostavka da je unutar tog teksta sve u redu napisano i da ništa nije sporno.

Koje su posljedice nečitanja uvjeta?

Svako potpisivanje (klik na Prihvaćam) Općih uvjeta korištenja je legalna akcija i sam dokument je legalno obvezujući (osim ako ne krši Zakon o zaštiti potrošača). Prihvaćanjem istog prihvaćate odgovornosti koje su navedene u uvjetima, Osnovni razlozi su lijenost, predosadan tekst, nerazumijevanje važnosti istih, ali i nestrpljivost. Tko je vidio čitati taj silni tekst kad mi je produkt jedan klik dalje. Ali ne zaboravite, to je isto kao i kod ugovora gdje je potrebno citati i tekst napisan malim slovima. Vrlo često čete naići na klauzule koje istima dozvoljavaju prodaju Vaših osobnih podataka u razne svrhe, najčešće marketinške. Najčesći problemi nastaju kada korisnici žele prestati koristiti uslugu ili vratiti kupljeni proizvod, ali kod same kupnje gdje se mogu susresti s dodatnim troškovima. Primjer jedne gospode Marije (Ime izmijenjeno), koja je jednostavno kod aktiviranja online usluge kliknula na Prihvaćam, te na taj način aktivirala uslugu. Nakon kratkog vremena je postala nezadovoljna istom te je odlučila prekinuti ugovor, ali druga strana na to nije pristala pa su završili na sudu. Marija je izgubila parnicu, jer je prihvatila uvjete korištenja, bez obzira na to da li ih je pročitala ili ne. Neznanje vas ne oslobađa odgovornosti.

Kako izbjeći ovakve incidente?

To malo vremena koje odvojite za čitanje spasit će vas od neugodnosti koje mogu nastati poslije, kao i mogućnosti sudskih tužbi. Zato radije pročitajte uvjete i naučite uočavati skrivene klauzule koje vas mogu koštati. Evo savjeta kako brzo pročitati uvjete korištenja, a koji se sastoje od dobivanja odgovora na slijedeća pitanja:

  • Da li će moje informacije biti dijeljene sa trećim stranama?
  • Mogu li se odjaviti bez penala?
  • Koja su moja prava na sadržaje usluge ili proizvoda?
  • Kako smijem ili ne smijem koristiti uslugu?
  • Ustupam li potpuno ili djelomično prava na svoje sadržaje?
  • Obratite pažnju i na sekcije napisane VELIKIM SLOVIMA!
Vote: 
0
No votes yet