Linux.encoder.1 - magični ransomware za Linux

Tvrdnja kako je Linux (ili bilo koji Unixoid) zbog svoje arhitekture imun na zloćudne programe ne stoji, a argument kako je mali broj poznatih zaraza dokaz toj tvrdnji je promašen. No, činjenica jest kako je u odnosu na druge popularne operacijske sustave Linux značajno manja, rekli bismo i teža meta - ako ni zbog čega drugog, onda zato što su korisnici Linuxa uglavnom tehnički dobro potkovane osobe kojima nije lako podmetnuti trikove u stilu "klikni ovdje za besplatan pornlć".

Sigurnosne tvrtke povremeno izvještavaju korisnike o pronađenim (ili prijavljenim) "komadima" zloćudnog softvera, pa tko prati scenu zna da ona nije beživotna. A ponekad se pojave i priopćenja poput ovog (https://news.drweb.com/show/?i=9686&lng=en&c=5) - o ransomware zlu koje napada Linux poslužitelje i od webmastera zahtjeva otkupninu od jednog bitcoina.

Istraživači zapravo ne znaju na koji način malware zarazi poslužitelj: kalkuliraju sa propustom u Magentu, ali u tom slučaju malware ne bi smio dobiti administratorske privilegije, već one tipične za web poslužitelj (www-data).

S tim pravima malware ne može učiniti sve za što ga se okrivljuje (enkriptirati korisničke datoteke u /home direktoriju, primjerice), pa istraživači na posredan način sugeriraju kako malware "magično" dobije administratorske ovlasti (hmm, možda neki sistemaši ipak padaju na trik sa besplatnom pornjavom?).

Objava je pomalo konfuzna, a ne pomaže niti pretpostavka autora da je ovim ransomware uratkom zaraženo na... desetke korisnika.

Članak na žalost ne opisuje problematiku dovoljno detaljno pa je teško iz njega izvući konkretne podatke, ali možemo pretpostaviti da je riječ o ransomware napadu koji iskorištava propust u Magento CMS-u (ili propust administratora koji zaboravi vratiti dozvole nakon instalacije ekstenzija), ili o nesposobnom administratoru koji je pokrenuo nepoznat program sa administratorskim privilegijama.

Što god bilo, najjednostavnije rješenje je - vratiti podatke iz backupa. Malware se čini glup, pa odmah po infekciji zaključa sve što se zaključati da i tako ekspresno obavjesti okolinu o svom postojanju. Srećom po žrtvu, jer to znači da su backup datoteke vjerojatno čiste.

Podatak o iznimno velikom broju žrtava (desetine) govori nam da taj malware nije naročito raširen, no nemojte na osnovu toga zaključiti kako je to dokaz da je Linux imun na digitalne gadarije; očito je mala vjerojatnoća da će ova digitalna beštija ikad doći do vaših poslužitelja, ali dobro je tu informaciju imati na umu.

Vijesti: 
Vote: 
0
No votes yet