Preglednici

Bye Bye Java - Oracle ukida Java plugin!

Oracle je službeno objavio da od Java Development Kita 9 u potpunosti ukida Java plugin za preglednike. Ovo bi mogao značiti kraj glavoboljama mnogih IT administratora koji se bore protiv sigurnosnih propusta ove aplikacije. Primjera radi, navodi se da je Java plugin iskorišten za polovicu cyber napada u 2012. godini.

Vijesti: 
Kategorije: 

Google napušta protokol SPDY u korist HTTP/2

Google je objavio da napušta protokol SPDY (čita se kao "speedy"), kojeg su osmislili kako bi poboljšali brzinu učitavanja i prikaza današnjih kompleksnih web-stranica. Evolucijom web-tehnologija nije evoluirao sam protokol HTTP/1.1, pa su webmasteri morali koristiti razne trikove kako bi se njihove web stranice učitavale brže (od korištenja nekoliko poslužitelja, do trikova s velikim slikama koje bi se na klijentskoj strani cjepkale na manje dijelove).

Kategorije: 

Internet Explorer i „kontroliranje kontrola“

Cumulative security update for Internet Explorer (KB2976627) ugnježđuje u verzije 8 do (uključno) 11 tog preglednika novu sigurnosnu značajku out-of-date ActiveX control blocking koja, kad zatreba, stupa u interakciju s korisnikom. Dobro je znati o čemu se radi kako bismo pravilno odreagirali na upite kolega.

Kuharice: 
Kategorije: 

Ozbiljna ranjivost Internet Explorera

Microsoft je obznanio novotkrivenu ranjivost Internet Explorera, koja je dobila čudnovato ime: use-after-free. Ranjive su sve verzije IE od 6 do 11. Greška omogućuje napadaču izvršavanje koda na udaljenom računalu.

Vijesti: 
Kategorije: 

Shvaća li Google neozbiljno sigurnost Androida?

Jedna od temeljnih higijenskih navika korisnika računala svakako je sigurnost. U vrijeme kada neumreženo računalo smatramo informatičkim poluproizvodom, u okruženju u kojem veliki broj ljudi živi uz svoje (stolno, prijenosno ili telefonsko) računalo od buđenje do odlaska na spavanje, pitanje zaštite podataka postalo je još važnije.

Kategorije: 

Google prisluškivač

Nedavno objavljen sigurnosni problem Google Chrome preglednika podigao je buru u čaši vode: prema navodima autora koji je objavio problem, Google Chrome odnedavno ima ugrađenu mogućnost komunikacije s korisnikom pomoću mikrofona, odnosno moguće je tražilici zadavati naloge izgovaranjem traženog izraza umjesto utipkavanjem.

Vijesti: 
Kategorije: 

Autentikacija na Linux Desktop AAI@EduHr identitetom

Na javnim računalima koja koriste pretežito studenti nalaze se instalirani  Windows XP,  a prijava se vrši putem Pgine sa AAI@EduHr identitetom. Ta se računala uglavnom koriste za pretraživanje Interneta, pristup servisu e-učenja, pisanje seminarskih radova i slično.

Kuharice: 
Kategorije: 

Ponovno otkriven ozbiljan propust u Internet Exploreru

Iz Microsofta je došlo priopćenje u kojem izvještavaju da je otkriven vrlo ozbiljan sigurnosni propust Internet Explorera. Ranjive su verzije 6, 7 i 8, dok novije verzije IE, 9 i 10 nisu pogođene ovim propustom.

Vijesti: 
Kategorije: 

Firefox razvija rigoroznu HTTPS zaštitu

Razvojni inženjeri Firefoxa testiraju novu zaštitnu funkciju koja treba omogućiti povezivanje sa određenim web stranicama samo onda kada je kriptografskim certifikatom moguće potvrditi da je konekcija sigurna.

Vijesti: 
Kategorije: 

Koji je web preglednik najsigurniji?

Web preglednici danas omogućuju najlakši način širenja zloćudnih programa na korisnička računala. NSS Labs, nezavisna tvrtka specijalizirana za testiranje sigurnosnih uređaja i softwarea, krajem rujna objavila je rezultate polugodišnjeg testiranja sigurnosti najpopularnijih web preglednika.

Vijesti: 
Kategorije: 

Stranice

Pretplati se na Preglednici