Google napušta protokol SPDY u korist HTTP/2

Google je objavio da napušta protokol SPDY (čita se kao "speedy"), kojeg su osmislili kako bi poboljšali brzinu učitavanja i prikaza današnjih kompleksnih web-stranica. Evolucijom web-tehnologija nije evoluirao sam protokol HTTP/1.1, pa su webmasteri morali koristiti razne trikove kako bi se njihove web stranice učitavale brže (od korištenja nekoliko poslužitelja, do trikova s velikim slikama koje bi se na klijentskoj strani cjepkale na manje dijelove).

U pregledniku Chrome ovaj protokol je podržan još od inačice 6, a podržavao ga je i jedan dio velikih web-sjedišta, uključujući naravno sam Google. Ovaj protokol je riješio dio potreba modernih web-stranica i poboljšao user experience, pa je na osnovu njega IETF (točnije radna grupa HTTPbis) odlučio napraviti HTTP/2.

Očekuje se da će HTTP/2 biti standardiziran vrlo brzo, pa je Google odlučio umiroviti svoj protokol u korist HTTP/2.

HTTP/2 će riješiti jedan dio problema, ali ne sve, kako bi se ostavilo dovoljno kompatibilnosti sa starijim HTTP/1.1. Vrlo vjerojatno je da će ovaj protokol biti samo prijelazna stepenica, dok se ne standardizira HTTP/3, koji se isto već spominje.

No, HTTP/1.1 je standardiziran davne 1999. godine, pa je moguće da ćemo se malo načekati do HTTP/3. Do tada: HTTP/2, dobro nam došao!

Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet