Ozbiljna ranjivost Internet Explorera

Microsoft je obznanio novotkrivenu ranjivost Internet Explorera, koja je dobila čudnovato ime: use-after-free. Ranjive su sve verzije IE od 6 do 11. Greška omogućuje napadaču izvršavanje koda na udaljenom računalu.

Ranjivost se iskorištava tako da se IE usmjeri na adresu objekta koji je prethodno izbrisan iz memorije, ili memorija nije na ispravan način alocirana. Time je objašnjeno ime ranjivosti: koristi memoriju nakon što je "oslobođena", odnosno ispražnjena. Greška izaziva korumpiranost memorije, što omogućava izvršavanje koda s privilegijama koje ima i sam korisnik. Napadači mogu kreirati web stranicu koja je oblikovana tako da iskorištava ovu ranjivost, te zatim namamiti žrtve da je posjete.

Microsof će izdati zakrpe nakon što bude završena analiza ranjivosti, a do tada se preporučuje nekoliko načina izbjegavanja:

  • Podržane verzije Outlooka rade u načinu nazvanom Restricted Sites zone, pri čemu su isključene Active X kontrole. Provjerite da li su možda korisnici promijenili ovaj način rada u neki manje siguran. No ukoliko korisnik klikne na link u e-mailu, ranjivost se može iskoristiti za napad pomoću web stranice.
  • Važno je da korisnici rade sa što manjim privilegijama, jer se time umanjuje moguća šteta, odnosno i napadački kod radi s manjim ovlastima.

Microsoft savjetuje da u postavkama Internet Explorera razina sigurnosti postavi na High, te da se koristi Enhanced Mitigation Experience Toolkit 4.1, (vidi Microsoft Knowledge Base Article 2458544).

Na kraju recimo i da je Microsoft propustio dati najjednostavniji savjet: dok ne izađe zakrpa, nemojte uopće koristiti Internet Explorer. Postoje i drugi preglednici, zar ne!

Link na Microsoftovu objavu:

https://technet.microsoft.com/en-US/library/security/2963983

Vijesti: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)

Komentari

MS Security Advisory 2963983 v. 1.1 također kao zaobilazno rješenje predlaže da se deregistrira VGX.DLL koji u stvari sadrži tu ranjivost. Članak IE Zero Day and VGX.dll objašnjava:

This library is required to use Vector Markup Language (VML), a now deprecated vector graphics format previously used in Microsoft Office applications. Interestingly, this is not the first time that this particular library has been implicated in vulnerabilities.

To se može postići putem sljedećih naredbi u cmd.exe:

regsvr32.exe -s -u "%CommonProgramFiles%\Microsoft Shared\VGX\vgx.dll"
if defined ProgramFiles(x86) regsvr32.exe -s -u "%CommonProgramFiles(x86)%\Microsoft Shared\VGX\vgx.dll"

(Uspješno testirano na Windows 7 32-bit i 64-bit.)