Postfix: ne rade poddomene u access listi?

Postfix nudi pristupne (access) liste za svaki dio SMTP konverzacije, ali možda vas je iznanadilo da se vama očekivano ponašanje jednostavno ne događa? Primjerice, naveli ste da ne želite nikakve mailove s domene primjer.com, jer vam od tamo stižu samo spam mailovi, ali mailovi u obliku user@nesto.primjer.com i dalje prolaze.

Problem je da u varijabli

parent_domain_matches_subdomains

mora postojati keyword "smtpd_access_maps". Ova varijabla prima i druge parametre, primjerice "mynetworks" ili "relay_domains". Što sve prima, kao i uvijek, provjerite u dokumentaciji.

Dakle, ako u main.cf imate

parent_domain_matches_subdomains = smtpd_access_maps

u svojim smtpd_* pristupnim listama možete očekivati da će domene uključivati i svoje vlastite poddomene. U donjem primjeru, mailovi s domene primjer.com će biti zaustavljeni, ali mailovi s domene nesto.primjer.com hoće.

primjer.com              REJECT

Ukoliko u parent_domain_matches_subdomains ne postoji parametar smtpd_access_maps, morate koristiti oblik ".primjer.com" (dakle, s točkom ispred) kako bi i poddomene bile obuhvaćene:

.primjer.com              REJECT

Naravno, vrijedi i obrnuto, tako da ako imate oblik domene s točkom, onda parametar "smtpd_access_maps" ne smije postojati u parent_domain_matches_subdomains.

U novim inačicama Postfixa će podrazumijevana vrijednost biti da se eksplicitno mora pisati točka ukoliko želimo obuhvatiti i poddomene. Prilagodite svoje pristupne liste odmah u oblik s točkom, i ovaj parametar više neće biti potreban, niti ćete uopće morati znati da postoji.

 

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet