Postfix: root alias obvezan!

 Iako je uobičajeno da se pošta koju prima root korisnik preusmjerava na e-mail sistem-inženjera (ili više njih), neki preferiraju da tu poštu čitaju direktno preko root accounta.

Postfix tu praksu ukida, uz objašnjenje da ionako ne bi trebali rabiti root account za prijavu na sustav, osim u specifičnim slučajevima. Ovdje se misli da bi sve administrativne zadatke trebali obavljati preko su ili sudo naredbi, a nikako se ne koristiti root accountom za redovito logiranje (jer i najmanja nepažnja može biti katastrofalna). Zato i rootovu poštu ne bi trebali čitati direktno, nego preko svog accounta. Ukratko, da bi rootovu poštu primali, mora postojati alias na standardnom mjestu, u datoteci /etc/aliases:

root: pperic  

U suprotnom, pošta jednostavno neće stizati na rootov korisnički račun. Kod uporabe sendmaila, pošta je stizala, ali postfix to eksplicitno brani: http://www.postfix.org/faq.html#root.

Napomena: nakon svake promjene alias datoteke, potrebno je pokrenuti naredbu "newaliases", inače novi aliasi neće biti prepoznati.

Dodatno, napomenut ćemo da je dužnost svakog sistem-inženjera da redovito čita sustavski mail i logove, jer to svakako pomaže kod sprječavanja većih problema, ili čak raspada sustava. S vremenom će to postati navika, a zauzvrat održavanje sustava lakše.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet