Postfix: kako korisnicima postaviti uniformne odlazne adrese?

 Jedno od pitanja koje dobijamo na helpdesku za sistem-inženjere je kako podesiti da u svim odlaznim mail porukama adrese korisnika budu "ime.prezime@domena.hr", a ne "username@domena.hr"? Pitanje je sasvim legitimno i može se riješiti, no nije univerzalno i nekima neće bitno pomoći, odnosno pomoći će samo djelomično. No, to ćemo kasnije malo prokomentirati.

Dakle, za prepisivanje (rewrite) adresa u ovom slučaju rabit ćemo kanonske mape (canonical maps). U datoteci /etc/postfix/main.cf dodajte redak:

canonical_maps = hash:/etc/postfix/canonical

U navedenoj datoteci (/etc/postfix/canonical) upišite mapiranja za sve adrese kojima želite promjeniti oblik. Važno je napomenuti da ova datoteka nema isti oblik kao alias datoteka, jer nema dvotočki nakon prvog retka. Oblik je zapravo još jednostavniji:

username1  Ime.Prezime1
username2 Ime.Prezime2

Nakon toga pokrenite "postmap /etc/postfix/canonical" kako bi se izgradila baza (istu naredbu treba pokrenuti nakon svake promjene te datoteke):

# postmap /etc/postfix/canonical

Ovakvo prepisivanje adresa vrijedi i za odlazne i za dolazne adrese. Ukoliko želite potpuniju kontrolu, možete upotrijebiti opcije "sender_canonical_maps" i "recipient_canonical_maps". Ove mape služe za prepisivanje odlaznih i dolaznih adresa, kako im i samo ime govori. Čak možete kombinirati sve tri opcije, a prioritet kod izvršavanja imaju pojedinačne mape, pa tek onda zajednička mapa.

Kako bi promjene bile vidljive Postfixu, potrebno je napraviti reload.

# postfix reload

Za dodatne informacije konzultirajte man stranicu sa "man 5 canonical", ili posjetite web stranicu http://www.postfix.org/rewrite.html#canonical.

Još jedno rješenje je jednostavno promjeniti odlazne adrese na klijentskoj strani. Mana ovog pristupa je što korisnik naknadno može upisati što god želi unutar polja From:, pa ima na taj način mogućnost zaobići prepisivanje adrese. Ovome nema pomoći, barem ne na jednostavan način. No, može pomoći donošenje adekvatne sigurnosne politike koja će pokriti ovakve slučajeve, i imat ćete bazu na osnovu koje možete nekome uskratiti uslugu ukoliko uporno krši odluke donesene sigurnosne politike.

 

 

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
5
Vaša ocjena: Nema Average: 5 (1 vote)