Android

Android: za inficirane aplikacije spremni! (2/2)

U prethodnom smo članku sveli točku 6 na napomenu: "Cyber kriminalci imaju nezgodnu navadu plasirati nekoliko čistih verzija aplikacije, onda počnu distribuirati istu aplikaciju "obogaćenu" malwareom. Srećom, nismo nemoćni ali treba znati kontrirati." Slijedi razrada 6. točke.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Android: za inficirane aplikacije spremni! (1/2)

Neugasiva je želja agilnijih, znatiželjnijih korisnika Android uređaja da se barem povremeno odmaknu od Googleovog dućana aplikacija jer korisne ili zabavne aplikacije (i usluge) postoje i u drugim online dućanima, poput Amazonovog, tu su i ApkMirror, Aptoide, F-droid, Getjar, SlideMe... ma ima ih više od zavoja na Jadranskoj magistrali! Slijepo držanje za Googleove skute najviše šteti nama IT profesionalcima jer nam sužava spoznajne horizonte te, u konačnici, značajno otežava stručno napredovanje u oblasti mobilnih tehnologija.

Kuharice: 
Kategorije: 

SSHELPER - Secure shell server za Android

Mobilni uređaji s tvorničkom (stock) edicijom Android OS-a raspolažu s vrlo skromnim fondom komandnolinijskih alata. Jedan od bolno nedostajućih je i SSH u svom serverskom i klijentskom aspektu, znači, bez instalacije dodatnog softvera na Android uređaju ne možemo podići SSH servis ili rabiti naredbe poput ssh, scp, sftp, rsync....

Kuharice: 
Kategorije: 

Android – super aplikacije za superusere

Stjecanjem prava superusera pravi posao tek započinje, zaključili smo u članku o rootanju Android smartphonea i tableta. A budući da „bez alata nema zanata“, kako bismo išta suvislo odradili moramo odabrati aplikacije, dakako, one za rootane Android naprave, jer samo s takvima možemo u cijelosti iskoristiti status superusera.

Kuharice: 
Kategorije: 

Android uređaji - rootati ili ne, pitanje je sad

Prethodni članci o optimizaciji Android uređaja pokazali su da se mnogo prilagodbi može odraditi s ovlastima običnog korisnika. Treba se upoznati s bitnim značajkama Android platforme - tipično, upravljanje radnom memorijom i aplikacijama, uloga određenih particija, međuzavisnosti ključnih komponenti – i tada možemo, služeći se raspoloživim alatima OS-a, pratiti ponašanje hadverskih i softverskih modula te na uređaj djelovati ne samo na esteskoj, nego i na funkcionalnoj, performansnoj i sigurnosnoj razini. Oni zahtjevniji posegnut će za dodatnim alatima, s kojima mogu steći bolji uvid u stanje svake pojedine komponente i prodornije utjecati na njeno ponašanje.

Kuharice: 
Kategorije: 

JuiceSSH - najbolji SSH klijent za Android

JuiceSSHPojavom pametnih telefona pojavilo se i mnoštvo aplikacija koje su na jednostavan način rješavale probleme za koje je prije bilo potrebno sjesti za računalo. Za većinu korisnika ovo znači mobilni pristup društvenim mrežama ili igricama. Za sistem-inženjere ovo otvara korisne mogućnosti, poput udaljene mobilne administracije servera. Ne morate biti na poslu, ne morate biti kod kuće, dovoljno je da imate pametni mobilni uređaj u džepu i odgovarajuće aplikacije na njemu. Prvo što nam pada na pamet, barem kada je Linuxu pitanju, je SSH.

Kuharice: 

Android za x86 računala

Na Android smo se već toliko priučili, da više ne obraćamo pažnju na njega. Pri tome zaboravljamo činjenicu da je riječ o (većim dijelom) softveru otvorenog koda. Sama ova činjenica znači da bi se trebao moći kompilirati za razne arhitekture, pa tako i za dobru staru x86. Naravno, to je onda lako transformirati u pravu distribuciju Linuxovog tipa. Tako imamo Android-x86 LiveCD distribuciju, koju možete probati na svom računalu bez instaliranja na čvrsti disk.

Kuharice: 
Pretplati se na Android