Android za x86 računala

Na Android smo se već toliko priučili, da više ne obraćamo pažnju na njega. Pri tome zaboravljamo činjenicu da je riječ o (većim dijelom) softveru otvorenog koda. Sama ova činjenica znači da bi se trebao moći kompilirati za razne arhitekture, pa tako i za dobru staru x86. Naravno, to je onda lako transformirati u pravu distribuciju Linuxovog tipa. Tako imamo Android-x86 LiveCD distribuciju, koju možete probati na svom računalu bez instaliranja na čvrsti disk.

Distribucija je bazirana na inačici Androida KitKat 4.4.4 R2, dakle Lollipop još nije na vidiku. Nakon što smo skinuli sliku sustava (.iso) s adrese https://sourceforge.net/projects/android-x86/files/Release 4.4/ i snimili ga na USB stick, pokrenuli smo računalo sa sticka.

Namjera nam nije bila napraviti temeljiti test, nego samo vidjeti hoće li se cijela stvar uopće pokrenuti i kako će raditi na našem laptopu.  I, sve se na laptopu uredno pokrenulo. Uredno je prepoznato i Wifi mrežno sučelje.  Nakon unosa podataka o gmail korisničkom računu, pojavio se i Google Play (popularni hrvatski prijevod je Trg. Play :), u kojem smo mogli bez problema instalirati aplikacije.

Kome zapravo treba Android na osobnom računalu? Nismo sigurni da je to opcija za svakoga, ali za developere na x86 platformi bi mogla biti. Ne smijemo zaboraviti ni tablete s Intelovim čipovima, niti netbookove, gdje bi ovakav otvoreni Android mogao zasjati.

Od razliku od standardnog Androida, uveden je nešto noviji kernel (3.18), podrška za UEFI (ne i za boot s GPT particija), te neke zakrpe i poboljšanja za funkcije suspend i resume iz upstreama.

Više informacija potražite na:

http://www.android-x86.org/

Donosimo i slike pokretanja i rada (slikano je mobitelom direktno s ekrana laptopa te potom smanjene, pa su nešto lošije kvalitete):

Kuharice: 
Vote: 
0
No votes yet