BIND: ignoriranje pojedinih logova u Lennyju

Kako smo već pisali, inačica BIND DNS poslužitelja donosi neke novosti. Neke od njih mogu izazvati velik broj lažnih upozorenja od raznih sustava za nadzor logova (logcheck, OSSEC). Kako je ovo samo odraz činjenice da su uvedena neka ograničenja, ova se upozorenja mogu ignorirati. Na prvom mjestu, radi se o upozorenju o tome da je "EDNS ugašen", te da je nekom klijentu izvan vaše mreže uskraćen rekurzivni upit.

EDNS je proširenje DNS-a, u smislu proširenja postojećeg polja OPT kako bi se zadovoljile nove, poželjnije funkcije. Kako EDNS nije tema članka, za više informacija pogledajte Wikipediju na linku http://en.wikipedia.org/wiki/EDNS. Također, ukoliko želite provjeriti dolazi li do ovih poruka zbog nekog vašeg vatrozida, pogledajte poruku na Usenetu: http://groups.google.com/group/comp.protocols.dns.bind/browse_thread/thread/cfa8c63ec6bd08d6.

U većini slučajeva, pojavljivanje ovih poruka će biti dovoljno samo spriječiti putem direktive u named.conf.local (jer drugo i nećete moći učiniti). Dovoljno je upiati u logging blok:

logging {
        category edns-disabled { null; };
};

Nakon restarta procesa "named", poruke se više ne bi trebale pojavljivati.

Drugi problem koji se pojavio je pojavljivanje mnogobrojnih poruka "denied", u obliku:

client 161.53.XXX.YYY#50184: query (cache) 'domena.com/A/IN' denied

Zbog novosti uvedenih u novom BIND-u, ove poruke će se pojavljivati za svakog klijenta izvan "trusted" deklaracije. Nije baš razborito ukloniti u potpunosti ove poruke: bolje je da ih logcheck ignorira. Ovo ćemo postići tako da u /etc/logcheck/ignore.d.server/local upišete:

.*named.*client \[161\.53\.[0-9]+\.[0-9]+\].*query.*denied

Za OSSEC, taj redak upišite u ovom obliku u datoteku /var/ossec/rules/local_rules.xml:

<rule id="100131" level="0">
  <if_sid>1002</if_sid>
<program_name>^named</program_name>
<match>denied</match>
  <description>BIND denied upozorenja</description>
</rule>

SID je broj koji vam se prikaže kod izvješća, pa ga prilagodite po potrebi. Stvar je jednostavnija za rule_id, samo odaberite prvi slobodni broj veći od 100000, što je rezervirano za korisnička pravila.

Kako smo već spomenuli, nije razborito ove poruke potpuno izbrisati iz logova. No, i to se može:

logging {
        category security { null; };
};

U ovom slučaju nemate nikakve indikacije o odbijanju upita, iako je ta informacija izuzetno korisna kod prvotnog postavljanja DNS sustava na računalo. Rješenje je ili odgoditi postavljanje ove direktive dok ne postavite sustav DNS-a, ili filtrirati ove unose u vašem omiljenom log checkeru.

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet