ClamAV: greška 'lstat() failed'

 Nedavno se na nekim poslužiteljima pojavila nova greška povezana s ClamAV antivirusnim softverom. Riječ je o poruci 'lstat() failed', a puna inačica poruke izgleda otprilike ovako:

 

Jul 2 13:31:51 linux amavis[29062]: (29062-10) Clam Antivirus-clamd FAILED
- unknown status: /var/lib/amavis/amavis-20070702T131611-29062/parts:
lstat() failed. ERROR\n
Jul 2 13:31:51 linux amavis[29062]: (29062-10) WARN: all primary virus
scanners failed, considering backups

Poruka 'lstat() failed' označava problem gdje ClamAV proces (clamd ili clamscan, u ovisnosti o konfiguraciji) ne može pristupiti mail porukama koje trebaju biti pregledane. Razlog tome je pripadnost korisnika clamav i amavis različitim grupama:

# groups amavis clamav 
amavis : amavis
clamav : clamav amavis

Iz gornjeg se primjera može vidjeti da clamav pripada grupi "clamav", ali i grupi "amavis", što je dodao CARNet paket clamav-cn u pokušaju da se baš ovakav problem izbjegne. To nije dovoljno, jer na adresi http://wiki.clamav.net/Main/FAQ#I_m_running_ClamAV_amavisd_new_a i u datoteci /usr/share/doc/clamav-base/README.Debian.gz piše da u datoteku /etc/clamav/clamd.conf treba dodati opciju AllowSupplementaryGroups, što je odavno i učinjeno. No, odnedavno se to pokazalo nedovoljnim, jer su (čini se) napravljene promjene u kodu koje više ne dopuštaju opcije bez argumenata. Imajte to na umu i provjerite svoj clamd.conf!

Izvor informacije koji se jedini pokazao točan je man stranica, gdje se spominje sintaksa:

AllowSupplementaryGroups BOOLEAN 

što upućuje na jedini mogući točan način upisivanja ove opcije:

AllowSupplementaryGroups true 

Gornji redak trebate upisati u /etc/clamav/clamd.conf i restartati mail sustav, najbolje sa (iako možete probati restartati samo clamd):

# /etc/init.d/amavis restart 

U mail.log-u provjerite jesu li se svi potrebni servisi restartali (clamd, postgrey, postfix, amavis). Nakon ove promjene, problema više ne bi trebalo biti.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet