ClamAV: greška "Access to all MSRBL mirror sites failed"

Na svojim poslužiteljima gotovo svi unutar CARNet mreže rabe antivirusni softver otvorenog koda - ClamAV. Iako većinu vremena ClamAV šuti i radi svoj posao, ponekad zna doći do zastoja. Ove godine je već bilo problema s oštećenim bazama, a sada se ugasio jedan od neslužbenih servisa koje rabi ClamAV. Ovo je prouzrokovalo desetke poruka, koje su stizale u mailbox svakih nekoliko sati:

Access to all MSRBL mirror sites failed - Check for connectivity issues or
signature database name(s) misspelled in the script's configuration file.

Poruka navodi na lažan trag, te bi se moglo pretpostaviti da je riječ o privremenom problemu, ili s mrežom ili nekakvom neuspjelom nadogradnjom. Činjenica je, zapravo, da neslužbeni servis MSRBL već duže vrijeme ne radi. Debianovci su ovo utvrdili još prošle godine i napravili novi paket clamav-unofficial-sigs za Wheezy (inačica je 3.7.1). U paketu clamav-unofficial-sigs popravljena je istoimena skripta, pa će i CARNetova grupa za pakete izdati novi paket clamav-cn koji će sadržavati ovu ispravku.

Za nestrpljive, rješenje u vlastitom aranžmanu je jednostavno, u konfiguracijsku datoteku /etc/clamav-unofficial-sigs.conf treba upisati sljedeće:

unset msrbl_dbs

Restart ClamAV-a nije potreban, a prilikom sljedećeg pokretanja skripte clamav-unofficial-sigs iz crona, obje baze iz direktorija /var/cache/clamav-unofficial-sigs/msrbl-dbs će biti automatski obrisane.

Ovo se može učiniti bez ikakve grižnje savjesti, jer starom i nepodržanom softveru jednostavno nije mjesto na poslužitelju u produkciji!

Kuharice: 
Kategorije: 
Vote: 
0
No votes yet

Komentari

Ako se prije nadogradnje na noviju verziju clamav-cna napravilo kako je navedeno u članku, može li se nakon nadogradnje obrisati dodani redak? Ili nadograđena verzija grešku ispravlja na isti način?

Nadogradjena inacica gresku ispravlja na isti nacin.

Nakon nadogradnje paketa clamav-cn dobivam novu poruku od skripte /usr/sbin/clamav-unofficial-sigs:

curl: (28) Operation timed out after 60001 milliseconds with 0 bytes received