sys.trek 2014 - Day 2

Slike sa drugog dana sys.treka možete naći ovdje, dok se video snimke predavanja i radionice nalaze na linkovima ispod.

9:00 - 10:30 sys.trek predavanja 3 - dvorana Tomislav 3

  • sys.dns - Ljubomir Hrboka, Željko Boroš, CARNet; Uobičajeni uvjet pri registraciji domene je dodjela jednog primarnog i barem jednog sekundarnog DNS poslužitelja. Uloga sekundarnog DNS poslužitelja je da sva računala unutar domene budu dostupna ukoliko dođe do kvara na primarnom poslužitelju. CARNet je ustanovama članicama ponudio sys.dns uslugu putem koje sistemci mogu samostalno podesiti sekundarni DNS poslužitelj za svoju domenu. 
  • Single Sign-On s Officeom 365 na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Stipe Gorenjak, Kineziološki fakultet; Office 365 je rješenje koje nudi smanjenje troškova i skrać‡uje vrijeme potrebno za implementaciju, održavanje i upravljanje te pruža IT odjelu više vremena za rad na drugim zadacima. Ovo predavanje prikazat ć‡e glavne značajke cijelog projekta koji je imao za cilj ostvariti povezanost s Office 365 u kojoj korisnik ne bi osjetio da se dio servisa nalazi izvan lokalnog site-a. IT okolina koja je implementirana na Kineziološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, bazirana je na Microsoft Windows server 2012 Datacenter platformi, na kojoj je izgrađena virtualizacijska okolina temeljena na Microsoft Windows Server 2012 Hyper-V Cluster-u. Cilj nam je prenijeti iskustvo implementacije ovakvog projekta u akademskoj okolini u Hrvatskoj. 

11:00-12:30 sys.trek predavanja 4 - dvorana Tomislav 3

  • Open Media Vault kao repozitorij rezervnih kopija - Goran Šljivić, Metalurški fakultet; Prestavljanje Open Media Vault Open Source NAS rješenja kao repozitorija rezervnih kopija sa primjerima iz prakse kao što su pristupanje Samba shareu iz Windowsa ili prilikom kloniranja sistema Clonezilla live CD-om, te backup preko SSH tunela sa CARNet Debian servera na OMV kao odredištu. 
  • Osvrt na Security Information and Event Management (SIEM) sustave - Branko Mažar, CARNet; Aplikacije, operacijski sustavi, mrežni uređaji i ostali elementi informacijskih sustava generiraju velike količine log zapisa. Analizom log zapisa moguće je pravovremeno detektirati sigurnosne prijetnje u sustavu te poduzeti primjerene mjere zaštite. SIEM (Security Information and Event Management) sustavi automatiziranom analizom
    prepoznaju sigurnosne anomalije u log zapisima, a njihovom korelacijom omogućavaju dobivanje sveobuhvatnog uvida u sigurnosno stanje informacijskog sustava. Suvremeni SIEM sustavi u realnom vremenu analiziraju velike količine log zapisa u skladu s unaprijed definiranim pravilima s mogućnošću njihovog proširivanja i prilagodbe potrebama pojedinih informacijskih sustavia. 
  • ownCloud - Mirko Lovričević, Sveučilište u Splitu - Sveučilišni odjel za stručne studije; ownCloud (uz prijavu korisnika pomoću podataka iz sustava AAI@EduHR) je rješenje otvorenog koda vrlo slično popularnom Dropboxu. Uz sinkronizaciju datoteka na računalima i mobilnim uređajima, moguće je i dijeliti datoteke među korisnicima (javnim ili privatnim poveznicama), postavljati lozinke za pristup datotekama, kao i zadavanje datuma isteka dijeljenja. ownCloud je moguce instalirati na vlastiti posluzitelj i koristiti ga bez ogranicenja na kolicinu dostupnog diskovnog prostora (osim, naravno, kapaciteta samog diska) i broja korisnika. 

14:00-15:30 sys.trek predavanja 5 - dvorana Tomislav 3

14:00-15:30 sys.trek radionica 2 - dvorana Strauss

  • sys.backup4win - Marin Lučić, CARNet; Sys.backup je usluga udaljenog sigurnosnog arhiviranja podataka koja je namijenjena visokoškolskim ustanovama koje su uz to i punopravne članice CARNeta. Usluga omogućava jednostavno i sigurno kopiranje podataka u jedan od CARNet-ovih data centara. Sigurnost je osigurana kroz sustav javno-privatnih ključeva (PKI) gdje se svi podaci prije slanja kriptiraju i kao takvi šalju u CARNet data centar gdje se spremaju na odvojeni sustav traka (Tape Library). Na ovoj radionici biti će riječi o verziji Bacula klijenta za Windows operativni sustav, koji je razvijen i prilagođen od strane CARNetovih stručnjaka kako bi zadovoljile potrebe korisnika koji koriste Microsoft Windows okruženje.
Sys.Trek: 
Vote: 
0
No votes yet