DNS

Kako prebaciti DNS poslužitelj na novu IP adresu?

Preseljenje DNS poslužitelja je lak zadatak - ali samo ako pazite na redosljed operacija. U suprotnom, neminovno slijedi problem s primanjem maila ili dostupnošću weba, u ovisnosti kako vam je složena mreža i servisi na ustanovi. Postoji nekoliko scenarija po kojima možete prebaciti DNS na novi poslužitelj, a mi ćemo se obraditi scenarij kada imate istovremeno dostupan i stari i novi DNS poslužitelj.

Kuharice: 
Kategorije: 

DNS flag day

Danas "obilježavamo" tzv. DNS flag day, trenutak kad će razni DNS softveri i provideri usluga rekurzivnog rezolvanja domena ukinuti neke mogućnosti naših domena koje se nisu držale standarda. Iz povijesnih razloga, te mogućnosti nestandardnih odgovora na upite su uključene kako bi se podržali neki nestandardni autoritativni serveri, no tome je srećom došao kraj.

Kategorije: 

sys.dns - Upute

Kako biste mogli početi koristiti sustav sys.dns, prvo na vlastitom poslužitelju morate podesiti BIND i svaku od zona. U zonske datoteke (obično su to /etc/bind/hosts.db i /etc/bind/hosts.rev, no kod vas se mogu nazivati drugačije), upišite poslužitelj za sys.dns ispod SOA zapisa na ovakav način:

Kategorije: 

BIND - serijski brojevi u zonskim datotekama

U zonskim datotekama vaših DNS poslužitelja se nalazi serijski broj, kojeg obično povećamo kada dodajemo nove hostove ili jednostavno mijenjamo podatke u nasim zonama. Ovo radimo kako bi sekundarni DNS poslužitelji znali da je nastupila promjena i da trebaju skinuti novu inačicu zonske datoteke.

Podsjetimo se kako izgleda dio datoteke sa serijskim brojem:

Kuharice: 

Syshelp: parcijalne reverzne domene u DNS-u

 Svi znamo je IP adresni prostor ograničen, i u našoj mreži sve više institucija dobiva samo pola, četvrtinu ili čak manji dio standardno dodijeljenih 256 adresa (samo numerički mogućih, sve se obično svodi na 254 adrese). Ovo je razumno, jer nije potrebno da svaki PC korisnika bude direktno dostupan s Interneta, dapače, povećava se sigurnost ukoliko upotrijebimo neku od NAT tehnika.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 
Pretplati se na DNS