OS

Multiboot DVD s Linux distribucijama

Svaki etui prosječnog sistemca često "puca po šavovima" od raznih DVD ili CD medija kojih se vremenom nakuplja sve više. Ispostavilo se da starije verzije Linux distribucija, na primjer, Ubuntu, dobro dođu kod različitih verzija hardvera, velikog raspona starosti. Starija izdanja podržavaju hardver kojeg novije verzije više ne prepoznaju.

Vijesti: 
Kuharice: 
Kategorije: 

Spašavanje USB sticka

Sinhronicitet sa nedavnom serijom članaka o spašavanju podataka pomoću alata dd_rescue, testdisk, photorec dogodio se kod mene na ustanovi. Kopiranje podataka na potpuno novi Diesel USB 2.0 Flash Drive kapaciteta 16 GB trajalo je predugo, pa je nestpljivi korisnik odustao i restartao cijeli posao. Nakon toga je USB stick jednostavno prestao komunicirati s vanjskim svijetom.

Kuharice: 
Kategorije: 

Video uputa o korištenju Clonezilla live-cd-a za rezervnu kopiju tvrdog diska s WindowsXP sistemom

clonezillaU svakodnevnom poslu većina sistemaca se brine za ponekad nekoliko destaka pa i stotina desktop računala na svojim ustanovama. Sigurno ste se našli nemalo puta u situaciji da imate onesposobljen(na većini ustanova su to Windows računala)OS, kompromitiran i sl. kojeg treba brzo vratiti u radno stanje. Uz to da ne govorim da na toliki broj računala klasična metoda reinstalacije uzima ogromno vrijeme (kojeg nam jeli kronično nedostaje).

Kuharice: 
Kategorije: 

Što učiniti kad se pokvari disk na poslužitelju?

Na CARNetovim poslužiteljima koji se isporučuju ustanovama članicama obično se događaju samo tri  kvara: memorija, disk i (redundantno) napajanje. Možemo pretpostaviti većinu ovih kvarova izazivaju nestanci struje i nestabilnost električne mreže, kao i nedostatak adekvatnog hlađenja. Naravno, bilo bi idealno da poslužitelji imaju uređaj neprekidnog napajanja (UPS) i klimu, ali nažalost to najčešće nije tako. K tome, svaki kvar je popraćen glasnim zvučnim signalima koji "probijaju zidove".

Kuharice: 
Kategorije: 
Pretplati se na OS