Naredbe za koje (možda) niste znali 16: less

Pa dobro, možda naredba iz naslova ovog članka i nije baš toliko nepoznata, ali jedna od njenih funkcionalnosti je ostala prikrivena za priličan broj korisnika. Na Debianu ova naredba dolazi u pratnji skripte lesspipe koja je u stvari glavna tema ovog članka.

Linux posjeduje priličan broj naredbi s kojima možete ispisati sadržaj datoteke. Naredbe cat i more su standardne naredbe u svim verzija linuxa i korisnici se u počecima rada u shellu naviknu na njih. I tako, po nekakvoj inerciji, korisnici uobičajeno za čitanje tekstualnih datoteka ostanu na korištenju naredbe more.

Less

"Less is more" je fraza koja osim u minimalizmu vrijedi i kod naredbe less. Nju na Debianu morate instalirati kao zaseban paket (apt-get install less). Korisnik vrlo brzo uvidi prednosti naredbe less. Osim što možete strelicama scrollati gore-dolje po datoteci koju čitate, možete pretraživati datoteku prema naprijed i prema nazad ili pak koristiti kratice poput SHIFT+g za doći do dna velike datoteke.

Primjer pretrage prema naprijed:

/patern

Pozicioniranje na 534 redak

:534

Što s .gz i .bz i ostalim netekstualnim datotekama?

Kako sysadmini uobičajeno pretražuju po velikim datotekama poput syslog ili mail.log, a pri rotaciji logova takve datoteke bivaju gzipirane, osim naredbe cat i more, korisnici brzo upoznaju naredbe zcat i zmore koje sa sobom donosi paket gzip. Naravno, da bi sve bilo na svom mjestu postoji i naredba zless koju možete koristiti na jednak način za čitanje gzipiranih datoteka.

Ali što ako biste u shellu željeli pročitati sadržaj primjerice pdf datoteke. Vrlo brzo biste primjetili da vam ni jedna od dosada navedenih naredbi ne pomaže. Osim ako u postupak ne uključite lesspipe, koji na debianu dolazi s naredbom less. Lesspipe i lessfile su ulazi preprocesori za naredbu less. U originalnoj verziji se ponašaju ponešto različito, ali na debianu je lessfile u stvari linkan na lesspipe.

Opciju lesspipe možete uključiti na više načina. Najjednostavniji je da u shellu unesete naredbu:

eval "$(lesspipe)"

ili da tu liniju jednostavno dodate u ~/.bashrc kako bi bila izvršena pri loginu.

Za početak, pokušajte sada naredbom less pročitati neku od gzipiranih datoteka, primjerice:

less /var/log/syslog.2.gz

Ukoliko imate instaliran neki od pdftotext konvertera, primjerice paket poppler-utils za squeeze ili paket xpdf-utils za lenny, primjetit ćete da

less datoteka.pdf

na ekran izlazi u prilično čitljivom formatu.

Slično vrijedi za .doc datoteke za čije čitanje morate imati instaliran catdoc paket.

Osim što ovom naredbom možete izlistati .iso, .rar, .tar.gz i gomilu drugih datoteka, možete pokušati u shellu izvršiti sljedeću naredbu:

less neka_slika.jpg

Naravno, ne možete očelivati da u shellu vidite sliku, ali morate priznati da je i ovdje ispis less naredbe prilično impresivan.

Vijesti: 
Kuharice: 
Vote: 
0
No votes yet