Naredbe za koje (možda) niste znali 8: vidir

Problem: Izlistate direktorij i u imenima datoteka vidite osim normalnih i razne čudne znakove, npr. kvadratiće, razne grafičke simbole, prazne prostore - ili najčešće upitnike. Preimenovati takve datoteke pojedinačno, vrlo je sporo, a standardni alati koji to obavljaju nad grupama datoteka, ne mogu samo tako pomoći, jer je sustav imena preheterogen i često se ne da obuhvatiti nekim pravilom.

Odmah vam pada na pamet, kako bi zgodno bilo cijeli direktorij editirati, kao tekstualnu datoteku - ali čime?

Na sreću, rješenje postoji. Tu je naredba vidir.

Naredba vidir u sadašnjoj CARNet distribuciji Debiana ne dolazi standardno ugrađena, ali se lako dogradi uz ostale korisne alate iz paketa moreutils naredbom apt iz konzole:

apt-get install moreutils

Sada je dovoljno da odete u direktorij s datotekama kojima želite editirati imena i upišete:

vidir -

(ako ne želite editirati i imena poddirektorija možete ispustiti minus '-' )

Pokrenut će se, suprotno očekivanju, vaš podrazumijevani editor (a ne nužno vi, što bi sugeriralo ime vidir, tj. onaj isti koji se pokrene kad pokrenete recimo naredbu crontab -e) i dobit ćete unutar njega cijeli direktorij (samo imena datoteka) u obliku jedne nove tekstualne datoteke, koju možete ispravljati i korigirati po želji. Nakon pospremanja "datoteke" i pokretanja naredbe ls promjene će biti odmah vidljive.

Usput napomenimo, da u Debianu vrlo lako možete zamijeniti podrazumijevani editor naredbom update-alternatives --config editor:

ttf-ztk:/# update-alternatives --config editor

There are 10 alternatives which provide `editor'.

Selection Alternative
-----------------------------------------------
1 /usr/bin/rjoe
2 /bin/ed
3 /usr/bin/nvi
4 /usr/bin/jpico
5 /usr/bin/mcedit-debian
*+ 6 /usr/bin/joe
7 /usr/bin/jmacs
8 /usr/bin/jstar
9 /usr/bin/vim.basic
10 /usr/bin/jed

Press enter to keep the default[*], or type selection number:

Još samo jedno upozorenje za svaki slučaj: ako se s vidir poslužimo bez puno eksperimentiranja i nepotrebnog "igranja", vidjet ćemo da je to zbilja koristan alat, u protivnom bi mogli.ostati bez poneke datoteke.

 

Kuharice: 
Vote: 
0
No votes yet